Ga naar de inhoud

Jacht op zeehonden mogelijk heropend: grote verontwaardiging

Jacht op zeehonden

De Europese Unie overweegt de jacht op zeehonden weer toe te staan. Dit zorgt voor opschudding onder dierenliefhebbers en organisaties. Lees in dit artikel wat er aan de hand is.

Discussie over verbod op zeehondenjacht

De Europese Commissie heeft een online vragenlijst gepubliceerd om te onderzoeken of de verkoop van zeehondenbont en -leer verboden moet blijven. Dit initiatief komt voort uit klachten van Zweedse en Finse vissers. Zij geven aan dat door het verbod op de verkoop van zeehondenhuiden het aantal zeehonden in de natuur is toegenomen. Deze zeehonden zouden volgens de vissers zorgen voor minder visvangst, omdat zij meer vis eten.

De tekst gaat onder het X-bericht verder >>

Reacties van dierenbeschermers

Dierenliefhebbers en organisaties, zoals de Partij voor de Dieren, spreken van een kromme redenering. Volgens Europarlementariër Anja Hazekamp probeert men de zeehonden de schuld te geven van de gevolgen van jarenlange overbevissing door de mens. Hazekamp roept iedereen op om de vragenlijst van de commissie in te vullen en hun stem te laten horen. Dit kan nog tot 7 augustus.

Verontwaardiging over oude praktijken

Rond de eeuwwisseling veroorzaakten filmbeelden van de zeehondenjacht veel verontwaardiging. Jonge zeehondjes werden neergeknuppeld voor hun kostbare vacht, omdat schieten gaten zou opleveren in hun huid. Dat men nu overweegt deze praktijken opnieuw toe te staan, zorgt opnieuw voor grote verontwaardiging.

Publieksconsultatie als eerste stap

De online vragenlijst van de Europese Commissie is een zogenaamde publieksconsultatie. Dit is vaak de eerste stap om bestaande regels te veranderen. Dit gebeurde ook bij de versoepeling van de regels voor de jacht op de wolf. Het document dient om het publiek en belanghebbenden te informeren over de werkzaamheden van de Commissie en hen de mogelijkheid te geven feedback te geven.

Betrokken partijen kunnen hun zegje doen

Het onderzoek richt zich voornamelijk op overheidsinstanties, ondernemingen, beroepsfederaties, individuele vissers en zeehondenjagers, non-gouvernementele organisaties en onderzoeksinstellingen. Toch kunnen ook burgers uit de EU en daarbuiten hun mening geven door de vragenlijst in te vullen.

Belang van de EU Seal Trade Regulation

De EU Seal Trade Regulation, of Verordening 1007/2009, wordt gezien als een belangrijke maatregel die de commerciële handel in zeehondenproducten binnen de EU aan banden heeft gelegd. Deze verordening is niet alleen bedoeld om de handelsregels te harmoniseren, maar ook om tegemoet te komen aan de bezorgdheid van de burgers over welzijn van de dieren. Sinds de invoering in 2009 heeft de verordening bijgedragen aan het verminderen van de vraag naar wrede jachtpraktijken door een verbod op de verkoop van zeehondenproducten binnen de EU vast te stellen.

De rol van inheemse gemeenschappen

Het verbod op de handel in zeehondenproducten heeft uitzonderingen voor inheemse gemeenschappen zoals de Inuit, die traditioneel op zeehonden jagen als onderdeel van hun cultuur en levensonderhoud. Deze gemeenschappen mogen onder strikte voorwaarden hun producten verkopen in de EU, mits de jachtmethoden rekening houden met dierenwelzijn. Deze uitzondering erkent het recht op zelfbeschikking van inheemse volkeren en hun unieke tradities, en benadrukt het belang van een evenwichtige benadering in het dierenwelzijnsbeleid.

Bron: BD

Meer over: