Ga naar de inhoud

Jacht op Nessie na 50 jaar weer geopend

Nessie

De jacht op het monster van Loch Ness, oftewel Nessie, wordt na 50 jaar weer geopend. De zoekactie gaat eind deze maand van start en duurt 2 dagen. Dit keer worden drones met infraroodcamera’s ingezet. Een hydrofoon detecteert ongebruikelijke onderwatergeluiden.

Grootste speurtocht ooit

Het Loch Ness Centre in Drumnadrochit en een vrijwillig onderzoeksteam genaamd Loch Ness Exploratie organiseren de high tech zoektocht. Het wordt de grootste speurtocht ooit gehouden sinds 1972. Toen begon het Loch Ness Investigation Bureau het meer waarnaar Nessie is vernoemd te bestuderen. Het bureau werd destijds opgericht om het bestaan van een groot beest in het meer aan het licht te brengen. Alan McKenna, van Loch Ness Exploration: “We hopen een nieuwe generatie Loch Ness-fans te inspireren en een bijdrage te leveren aan een mysterie dat wereldfaam geniet.” Dat zou veel partijen goed uitkomen want Nessie levert als belangrijke toeristische inkomstenbron een aardige som geld op.

Onderzoek en analyses

In 2019 lieten wetenschappers weten dat het legendarische monster van Loch Ness mogelijk een gigantische paling is. Onderzoekers uit Nieuw-Zeeland onderzochten alle levende diersoorten in het meer aan de hand van DNA uit watermonsters. Na analyse sloten ze de aanwezigheid van grote dieren uit. Er werden geen aanwijzingen gevonden voor een prehistorisch zeereptiel, plesiosaurus genaamd, of een grote vis zoals een steur.

Tekst gaat onder de video verder >>

De geboorte van de mythe rond Nessie

De legende rond Nessie stamt uit de middeleeuwen toen de Ierse monnik St. Columba naar verluidt een wezen was tegengekomen in de Ness, een rivier die uit Loch Ness stroomt. Hoteluitbaatster Aldie Mackay zag in 1933 een walvisachtig wezen boven kolkend water opduiken. De krant Inverness Courier berichtte over haar observatie en journalist Evan Barron, omschreef het als een monster. In een interview jaren later zei Mackay dat ze iets zwarts, nats, waar het water vanaf rolde, in een cirkel had zien bewegen. De mythe rond Nessie was geboren. 

Bron: BBC

Meer over: