Jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks kunt gebruiken om extra pensioen op te bouwen met belastingvoordeel. Dit bedrag wordt berekend op basis van je inkomen en de pensioenopbouw die je in dat jaar al hebt gerealiseerd. Als je in voorgaande jaren minder pensioen hebt opgebouwd dan waar je recht op hebt, kun je je jaarruimte benutten om alsnog extra in je pensioen te investeren.
Dit is belangrijk, omdat veel mensen niet voldoende pensioen opbouwen, wat leidt tot een lager inkomen na hun pensionering. Uit een grootschalig nieuw onderzoek blijkt dat 41% van de mensen zich zorgen maakt dat ze niet genoeg hebben gespaard voor hun pensioen. Hoe zit dat met jou?
Hoeveel pensioen is normaal?
Normaal gesproken ontvang je bij je pensioen ongeveer 70% van je laatstverdiende salaris. Als je een pensioentekort hebt, valt dit percentage lager uit. In zulke gevallen is het verstandig om je pensioenpotje aan te vullen door gebruik te maken van de jaarruimte. Dit geldt bijvoorbeeld voor mensen die parttime werken, een slecht pensioenaanbod via hun werkgever hebben, of zzp’ers en ondernemers die zelf geen pensioen opbouwen. Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of je pensioensituatie op orde is.
Hoe werkt jaarruimte?
Je jaarruimte is het bedrag dat je jaarlijks kunt inleggen in een pensioenproduct. Denk aan een lijfrenteverzekering of banksparen, en dat je kunt aftrekken van je belastbare inkomen. Dit verlaagt je belastingaanslag, omdat je over een lager inkomen belasting betaalt. Dit belastingvoordeel kan oplopen tot honderden of zelfs duizenden euro’s per jaar. Dit bedrag is afhankelijk van de hoogte van je inkomen en het bedrag dat je kunt inleggen.
Daarnaast geldt dat je niet alleen de jaarruimte voor dit jaar kunt gebruiken, maar ook voor de afgelopen 10 jaar. Dit betekent dat als je in voorgaande jaren niet je volledige jaarruimte hebt benut, je dit alsnog kunt inhalen. Het bedrag dat je dan kunt inleggen wordt dan retroactief aangemerkt voor die jaren, en je mag het alsnog aftrekken van je bruto-inkomen. Dit kan je dus extra belastingvoordeel opleveren.
Hoe bereken je je jaarruimte?
De berekening van je jaarruimte hangt af van verschillende factoren. Denk aan je inkomen, je opgebouwde pensioen in dat jaar en de fiscale regelgeving van dat moment. Het is dus niet een vast bedrag voor iedereen. De Belastingdienst biedt een rekentool op haar website waarmee je eenvoudig kunt berekenen hoeveel jaarruimte je hebt. Sinds 2023 is de jaarruimte verdubbeld, waardoor het nu nog aantrekkelijker is om extra pensioen op te bouwen.
Lees ook: De pensioenkloof: waarom vrouwen nog steeds achterlopen.
Let wel: de jaarruimte is niet voor iedereen beschikbaar. Als je in een bepaald jaar genoeg pensioen hebt opgebouwd, heb je in dat jaar geen jaarruimte. Dit is bijvoorbeeld het geval als je via je werkgever een pensioenregeling hebt die voldoende is, of als je al in een andere regeling hebt ingelegd. Het is daarom belangrijk om regelmatig te controleren hoeveel jaarruimte je hebt en of je die optimaal benut.
Wat is het verschil tussen je jaarruimte en reserveringsruimte? Lees onder de video verder>>
Waarom geeft jaarruimte je toekomstig belastingvoordeel?
Het benutten van je jaarruimte kan een grote invloed hebben op je belastingaangifte. Door je pensioeninleg af te trekken van je bruto inkomen, wordt je belastbare inkomen verlaagd, wat betekent dat je minder belasting hoeft te betalen. Dit belastingvoordeel is super aantrekkelijk. Waarom? Omdat het je in staat stelt om je pensioen te verhogen zonder dat je hier direct belasting over hoeft te betalen. Als je meer inlegt dan je jaarruimte, moet je wel belasting betalen over het extra bedrag, wat je kunt voorkomen door je jaarruimte goed te berekenen en te benutten.
Het is daarom belangrijk om te weten hoeveel jaarruimte je hebt, omdat je anders risico loopt om belasting te betalen over een deel van je inleg, terwijl je eigenlijk belastingvoordeel wil behalen. Daarnaast biedt het je de kans om je pensioen sneller aan te vullen, wat in de toekomst voor een hogere pensioenuitkering zorgt.
Jaarruimte en ondernemers
Voor ondernemers of zzp’ers die in voorgaande jaren geen pensioen hebben opgebouwd, is er vaak veel jaarruimte beschikbaar. Dit komt omdat je als ondernemer niet altijd automatisch pensioen opbouwt. Dit is vaak wel het geval voor werknemers met een pensioenregeling bij hun werkgever. Als ondernemer kun je je jaarruimte dan met terugwerkende kracht voor de afgelopen 10 jaar gebruiken. Dit betekent dat je alsnog pensioen kunt inleggen en belastingvoordeel realiseert over een lange periode.
Dit belastingvoordeel kan een aanzienlijke impact hebben op de belastingaangifte, waardoor ondernemers flink kunnen besparen. Het is daarom verstandig voor ondernemers om regelmatig te controleren of zij hun jaarruimte optimaal gebruiken en of zij voldoende pensioen opbouwen voor de toekomst.
Sinds 2023 mogen ondernemers niet alleen voor hun actieve werkzame jaren pensioen inleggen, maar ook tot 5 jaar na hun AOW-ouderdom. Dit biedt ondernemers nog meer flexibiliteit om hun pensioen te vullen, zelfs als ze al met pensioen zijn. Super fijn.
Zelf je pensioen aanvullen
Heb je een pensioentekort, dan kun je dit zelf aanvullen door verschillende producten, zoals beleggen, sparen of een lijfrenteverzekering. Er zijn diverse manieren om extra pensioen op te bouwen, en je kunt kiezen voor een product dat het beste bij jouw situatie past. Een populaire optie is banksparen, waarbij je geld op een geblokkeerde rekening stort die je pas bij je pensioen mag opnemen. Dit geldt ook voor bankbeleggen, waarbij je investeert in verschillende beleggingsproducten met als doel je pensioenpotje te laten groeien.
Daarnaast zijn er lijfrenteverzekeringen, waarbij je elke maand een vast bedrag inlegt en je vanaf je pensioen een maandelijkse uitkering ontvangt. Dit kan een stabiele manier zijn om je pensioen aan te vullen, hoewel het rendement vaak niet gegarandeerd is.
Lees ook: Pensioensparen, je bent er nooit te oud voor.
Lees hier meer over pensioensparen en lees daarna verder >>
Waar moet je op letten bij pensioenrekeningen?
De rekening waarop je je pensioeninleg doet, moet wel voldoen aan de eisen van een echte pensioenrekening. Dit betekent dat je geld op een geblokkeerde rekening bij een erkende bank, beleggingsmaatschappij of verzekeraar moet storten. Alleen dan wordt je inleg als pensioeninleg aangemerkt en kun je gebruik maken van belastingvoordeel.
Het is belangrijk om je goed te verdiepen in de voorwaarden van je pensioenrekening. Alleen bij een officieel erkende pensioenrekening kun je de voordelen van de jaarruimte benutten. Anders is de inleg niet aftrekbaar voor de belasting.
Zolang je de Postcodeloterij niet gewonnen hebt, is het absoluut slim om je hier goed in te verdiepen.
Foto: Canva