Steeds meer gemeenten maken gebruik van de Ja-sticker. Alleen met deze sticker op je brievenbus ontvang je ongeadresseerd reclamedrukwerk. Door de komst van deze sticker is al ruim 27 miljoen kilo drukwerk bespaard. Maakt jouw gemeente al gebruik van deze sticker, hoe kom je eraan en wat moet je erover weten?
Veel verspild drukwerk
Wij Nederlanders zijn dol op korting. Wanneer het folderpakket op de mat valt, maakt bijna elk hart van menig Nederlander een sprongetje. Je scheurt de verpakking eraf en leest enkel de favoriete exemplaren. De rest belandt ongelezen in de papier- of kattenbak. Bij huishoudens waar reclame door de bus komt, vallen er wekelijks zo’n 25 folders op de deurmat. Dat is 30 kilo aan reclame per jaar, blijkt uit onderzoek van Milieu Centraal. Tijd om hier wat aan te doen. Zo werd een paar jaar geleden de Nee/Nee sticker geïntroduceerd. Het effect viel tegen – bijna niemand voelde hier wat voor. De meeste mensen vonden zo’n lelijke sticker maar niets en lieten de boel de boel.
Introductie JA-sticker
Hier kwam in 2018 verandering in. De Ja-Ja sticker maakte zijn introductie. Het is eigenlijk heel eenvoudig – de Ja-sticker draait het Nee-sticker systeem om. Dit houdt in dat je actief moet aangeven dat je nog ongeadresseerd reclamedrukwerk wilt ontvangen. Ook dit doe je door middel van een sticker. Brievenbussen zonder deze sticker, ontvangen geen folderpakketten o.i.d. meer.
Amsterdam was de eerste gemeente in Nederland die gebruik maakte van de Ja-sticker – en met succes. Ze besparen zo ruim 6 miljoen kilo papier per jaar. En dan nog niet te beginnen over de energie en inspanningen.
Alternatieven
We kunnen er helaas niet omheen, online is de toekomst. In de digitale wereld krijg je automatisch gepersonaliseerde aanbiedingen en kan je binnen een paar klikken je favoriete folder inzien en digitaal korting shoppen. Bij sommige supermarkten is het zelfs mogelijk om de producten gelijk in je winkelmandje te stoppen en te bestellen. Erg handig!
Als je toch moeilijk afscheid kan nemen van de oude vertrouwde geur van het papier en je blij wordt van het omslaan van een nieuwe bladzijde, is het slim om zo’n Ja-sticker op je brievenbus plakken. Een simpele, effectieve en duurzame oplossing. Steeds meer gemeenten veranderen daarom hun brievenbusstickerbeleid. Benieuwd of jouw gemeente al meedoet? Bekijk dan de onderstaande lijst!
Welke gemeenten voeren de JA-sticker in?*
- Albrandswaard
- Amersfoort
- Amsterdam
- Baarn
- Barendrecht
- Bergeijk
- Den Haag
- Deventer
- Haarlem
- Heemstede
- Leiden
- Maassluis
- Oegstgeest
- Pijnacker-Nootdorp
- Ridderkerk
- Rijssen-Holten
- Rotterdam
- Schiedam
- Tilburg
- Utrecht
- Vlaardingen
- Zaanstad
Hoe kom ik aan een JA-sticker?
Woon je in één van de bovenstaande gemeenten en heb je momenteel geen JA-sticker? Dan ontvang je ook geen ongeadresseerd drukwerk meer. Wil je wel folders ontvangen, dan heb je een JA-sticker nodig. Vul eenvoudig het contactformulier op Spotta.nl in en ontvang gratis een Ja-sticker thuis. Als je de JA-sticker op je brievenbus plakt, ontvang je weer folders met aanbiedingen. Bij de meeste gemeenten kan je ook een JA-sticker afhalen bij het stadskantoor of stadhuis.
Blijven de oude stickers van kracht?
De oude stickers blijven zeker van kracht als jouw gemeente de JA-sticker heeft ingevoerd. Let wel op, per gemeente kan het verschillen wat wel en niet onder ongeadresseerd drukwerk valt. Alle gemeenten die de JA-sticker tot nu toe hebben ingevoerd, richtten zich uitsluitend op ongeadresseerd reclamedrukwerk (reclamefolders). Hierbij een overzicht!
- Geen sticker: Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen
- Ja/ja-sticker: Reclamefolders en huis-aan-huisbladen
- Ja-sticker: Reclamefolders
- Nee/ja-sticker: Geen reclamefolders, wel huis-aan-huisbladen. Dit heeft in het nieuwe systeem geen waarde meer en staat gelijk aan het hebben van geen sticker.
- Nee/nee-sticker: Geen reclamefolders, geen huis-aan-huisbladen
*Let op, deze lijst is gemaakt op 7 januari 2022. Op dit moment hebben tientallen gemeente de invoering van de Ja-sticker op de planning staan.
Lees ook: