Sta je op het punt je huis winterklaar te maken en te besparen op je energierekening? Dan ben je hier aan het juiste adres! Het zelf isoleren van je woning kan een wereld van verschil maken, niet alleen voor je comfort maar ook voor je portemonnee. Ontdek hier 20 praktische isolatietips om jouw thuisomgeving warm en energiezuinig te maken.
Of je nu je ramen beter wil isoleren, je zolder efficiënter wil maken of simpelweg wilt besparen op je energieverbruik: deze tips zullen je helpen om de kou buiten te houden en de warmte binnen te omarmen.
1. Goed geïsoleerde ramen
HR++-glas (Hoog Rendements-beglazing) zorgt voor een goede warmte-isolatie. Bij HR++-glas is de ruimte tussen het glas met edelgas, wat ervoor zorgt dat de isolatiewaarde hoger is. Het vervangen van de ramen of kozijnen is eenvoudig, laat het wel altijd door een vakman doen die aangesloten is bij de branchevereniging OnderhoudNL of de Glas Branche Organisatie (GBO)
2. Plaats tochtstrippen en tochtband
Heb je een huurhuis, of geen geld om je ramen te laten vervangen? Breng dan tochtstrippen of tochtband bij de ramen aan. Je haalt deze bij doe-het-zelfwinkels. In deze instructievideo legt Krijn uit hoe je een tochtstrip in je raam aanbrengt. Hij laat ook zien hoe je een tochtstrip en tochtband in een raam- of deurkozijn plaatst.
3. Isoleer je ramen met raamfolie
Isolerende raamfolie vormt een onzichtbare luchtisolatie buffer die vergelijkbaar is met een extra glaslaag. Je kunt het alleen gebruiken bij enkel en dubbel glas. Combineer het niet met HR of HR++ glas, omdat het folie dan thermische breuken in het glas kan veroorzaken. Gebruik het juiste raamfolie. Anti-inkijkraamfolie werkt niet isolerend. Deze instructievideo laat zien hoe je raamfolie aanbrengt. Video raamfolie aanbrengen
4. Breng radiatorfolie aan
Je radiatoren verwarmen niet alleen je huis, maar ook je buitenmuren. Zonde! Welke materialen heb je nodig en hoe plaats je radiatorfolie? Bekijk voor het klusadvies deze video: Video radiatorfolie plaatsen.
5. Plaats radiatorventilatoren
Deze handige apparaten zorgen ervoor dat de warmte van je radiatoren veel beter verspreid worden. Hierdoor wordt je huis sneller warm en kan je thermostaat 1 of 2 graden lager. In 4 stappen plaats je een radiatorventilator. Deze video laat je de stappen zien:
6. Isoleer verwarmingsbuizen
Als je huis verwarmd wordt met radiatoren heb je ook verwarmingsbuizen. Deze buizen verspillen ook veel energie omdat ze onnodig veel warmte afgeven. In nog geen uur tijd kun je deze verwarmingsbuizen isoleren met buisisolatie. Je hoeft ze alleen om de buis te vouwen. De kosten? Nog geen euro per buis!
7. Gebruik een thermisch gordijn
Hang thermische gordijnen bij alle ramen in je huis. Komt er veel tocht van je voordeur? Hang hier ook een thermisch gordijn (tochtgordijn) op.
8. Isoleer je brievenbus
Wat is de beste brievenbus tochtwering? Gebruik een tochtborstel, of nog beter een tochtborstel en tochtklep in 1. Metalen brievenbuskleppen isoleren beter dan de plastic varianten.
9. Isoleer je vloeren
Er verdwijnt veel warmte door je vloer. Vloerisolatie is een belangrijke aanvulling op je isolatieplan als de kruipruimte in je huis droog en hoger is dan 35 cm. Vloerisolatie kun je binnen een dag aanbrengen. Je legt afwisselend isolatiefolie en luchtkussens aan tegen de onderkant van je vloer.
10. Isoleer de bodem/kruipruimte van je woning
Je isoleert met EPS-parels in de volgende gevallen:
1. Wanneer de kruipruimte in de woning lager is dan 35 cm
2. Wanneer je er moeilijk bij kunt
3. Wanneer je woning vochtig is.
Je blaast de EPS-parels op de bodem van de kruipruimte, zodat het vocht niet naar boven komt. Hierdoor wordt de lucht onder de vloer droger en sneller warm. Je kunt daarna de kruipruimte gewoon nog in.
11. Isoleer je zolder
Een gemiddeld huishouden bespaart door het isoleren van de zolder jaarlijks 800-1000 m3 aardgas. Met het isoleren van de zoldervloer bespaar je de meeste stookkosten. Op deze manier verdwijnt de warmte uit de slaapkamers op de benedenverdieping niet meer richting zolder. Bij een houten vloer vul je de ruimtes tussen de vloerbalken op met isolatiemateriaal, waarvoor zachte of semi harde isolatieplaten van minerale wol het meest geschikt zijn.
Je kunt ook purschuim of minerale vlokken gebruiken. Het is belangrijk dat je aan de onderkant van de draagconstructie dampremmende folie gebruikt. Of gebruik isolatieplaten met dampscherm. Wanneer je zoldervloeren van beton zijn kun je het beste isoleren met drukvaste isolatieplaten, die je boven op de vloer bevestigt. Het is belangrijk dat je eerst dampremmende folie op de vloer aanbrengt. De drukvaste isolatieplaten bevestig je op de folie. Je legt de isolatieplaten bij voorkeur in 2 geschrankte lagen.
12. Isoleer je schuine dak
Een schuin dak kun je het beste aan de buitenkant isoleren. Haal de dakpannen van het dak, breng het isolatiemateriaal aan en leg de dakpannen weer op het dak. Wanneer het dak verder nog in goede staat is kun je ervoor kiezen om de binnenkant van je dak te isoleren. Gebruik isolerende gipsplaten.
13. Isoleer je platte dak
Een plat dak kun je het beste vanaf de buitenkant isoleren. Het risico op vochtschade is anders vrij groot. Isoleren onder de dakbedekking zorgt voor de beste isolatiewaarde. Haal de bestaande dakbedekking weg, plaats isolatieplaten en dek alles af met een nieuwe laag dakbedekking. Als de dakbedekking nog in goede staat is en niet vervangen hoeft te worden, plaats je de waterbestendige isolatieplaten op de bestaande dakbedekking. Leg daar een laag grind of tegels, zodat het niet wegwaait.
14. Spouwmuur isoleren
De meeste woningen die na 1920 gebouwd zijn hebben spouwmuren. Als je die niet isoleert verlies je veel warmte. Je kunt het beste een isolatie-expert inschakelen voor je spouwmuurisolatie. Je bespaart op de arbeidskosten wanneer je het zelf doet, maar bij deze klus wegen de voordelen van het doe-het-zelven niet op tegen de nadelen. Een vakman plaatst spouwmuurisolatie op 1 dag. Wanneer je het zelf doet heb je waarschijnlijk meer tijd nodig om de spouwmuur te vullen. De kosten van de machine om de isolatie in de spouwmuur te blazen zijn aan de hoge kant. Die lopen op wanneer de klus je – door een gebrek aan ervaring – langer dan een dag kost. Daarbij kom je als je met een vakman samenwerkt in aanmerking voor de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE). En je betaalt een (verlaagd) BTW-tarief van 9% op de arbeidskosten wanneer je woning ouder dan 2 jaar is.
15. Check je huis op gebreken
Zoals houtrot en vochtplekken. Voorkom houtrot door de oorzaak van de lekkage weg te nemen. Vochtig isolatiemateriaal verliest zijn isolatiewaarde.
16. Gebruik materialen met een hoge isolatiewaarde
De R-waarde op een product geeft aan hoe goed het materiaal isoleert.
17. Zorg voor een goede ventilatie
Verbeter waar nodig de ventilatie als je de woning gaat isoleren. Vooral oudere woningen met weinig isolatie hebben door het grote aantal kieren een natuurlijke isolatie. Wanneer je je woning isoleert verdwijnen deze kieren en verandert de vochthuishouding. Verbeter daarom waar nodig de ventilatie wanneer je gaat isoleren.
18. Bekijk of je in aanmerking komt voor een subsidie
Wie zijn woning wil verduurzamen, kan profiteren van verschillende subsidies die dit proces financieel aantrekkelijker maken. Deze ondersteuning kan een groot verschil maken bij het nemen van duurzame stappen in huis. Maar wat zijn de beschikbare subsidies en hoe kom je ervoor in aanmerking? De belangrijkste subsidie voor verduurzaming is de ISDE-subsidie. Met deze regeling kun je onder andere gebruikmaken van financiële ondersteuning voor:
- Isolatie van je woning: Hierbij kun je gemiddeld 15% tot 30% van de kosten terugkrijgen voor isolatie van het dak, de muren, vloeren en isolerend glas.
- Hybride of volledig elektrische warmtepompen: Tot wel €5.100 subsidie, afhankelijk van het gekozen model.
- Elektrische kookvoorzieningen: Denk hierbij aan de installatie van een inductiekookplaat.
- Aansluiting van je woning op het warmtenet.
Een bijkomend voordeel: vanaf 2023 kun je al subsidie krijgen voor één enkele energiebesparende maatregel. Voorheen moest je minimaal 2 maatregelen treffen om in aanmerking te komen. Naast de landelijke subsidies kunnen er in sommige gemeentes aanvullende subsidieregelingen van kracht zijn. Het is raadzaam om te controleren welke subsidies beschikbaar zijn in jouw gemeente. Een handig overzicht van deze lokale subsidiemogelijkheden is beschikbaar.
19. Dakramen isoleren
Dakramen zijn ook kwetsbaar voor warmteverlies. Gebruik isolatiemateriaal zoals tochtstrips en rubberen afdichtingen rondom de dakramen om ongewenste tocht en warmteverlies te verminderen.
20. Zonnezeilen voor plat dak
Bij een plat dak bieden zonnezeilen niet alleen schaduw tijdens de zomer, maar dienen ze ook als extra isolerende laag tijdens de winter. Deze zorgen voor een beschermende laag bovenop de dakbedekking en helpen warmte vast te houden.
Nog meer tips? Lees ook onze tips om je centrale verwarming te onderhouden.