Ga naar de inhoud

Is mijn vagina gezond? Let op deze signalen

gezonde vagina

Als je er goed over nadenkt, zijn vagina’s eigenlijk best bijzonder. Ze reinigen zichzelf, kunnen zo ver uitrekken dat het hoofd van een baby erdoorheen past en ze zijn heel sterk: het record van gewichtheffen staat nu op 30 pond!

Omdat de vagina zo’n bijzonder onderdeel is van ons lichaam, is het van belang om haar in topconditie te houden en goed naar de signalen te kijken die ze afgeeft.

Wat is een gezonde vagina?

Een gezonde vagina heeft een aantal duidelijke kenmerken. Allereerst produceert een gezonde vagina heldere of witte afscheiding zonder sterke geur. Deze afscheiding helpt de vagina schoon te houden en beschermt tegen infecties. Daarnaast heeft een gezonde vagina een licht zure pH-waarde, wat de groei van schadelijke bacteriën en schimmels voorkomt.

Maak je geen zorgen! Witte afscheiding is volkomen normaal en onderdeel van het zelfreinigingsritueel van de vagina. Het vaginale vocht komt uit de klieren bij de opening van de vagina, de baarmoederhals of is afkomstig van de vaginawand. De hoeveelheid en de textuur van de vloeistof varieert met je maandelijkse cyclus. Vind je rauw eiwit er vies uitzien? Dat is hoe je afscheiding eruit zou moeten zien wanneer je ovuleert.

Hoe houd je je vagina gezond? 8 Tips

Een gezonde vagina is super belangrijk voor je algehele welzijn. Hoewel het soms een taboe-onderwerp lijkt, is het van groot belang om te weten hoe je goed voor je intieme gezondheid kunt zorgen. Hier zijn een paar handige tips en adviezen om je vagina gezond en gelukkig te houden.

1. Houd jezelf schoon, maar niet teveel

De vagina is zelfreinigend, dus je hoeft haar niet inwendig te wassen. Gebruik milde, ongeparfumeerde zeep en warm water om de buitenkant van je vagina te reinigen. Vermijd het gebruik van agressieve zepen, douches of geparfumeerde producten, omdat deze de natuurlijke balans van bacteriën verstoren en irritatie kunnen veroorzaken.

2. Draag ademende onderkleding

Kies voor katoenen ondergoed in plaats van synthetische stoffen. Katoen laat je huid ademen en helpt vocht af te voeren, wat de groei van schadelijke bacteriën en schimmels kan voorkomen. Vermijd ook strakke kleding die wrijving en irritatie veroorzaakt.

3. Let op je afscheiding

Normale vaginale afscheiding is helder of wit en heeft geen sterke geur. Als je afscheiding plotseling van kleur, geur of consistentie verandert, kan dit een teken zijn van een infectie. Raadpleeg je huisarts als je veranderingen opmerkt, vooral als je ook last hebt van jeuk, pijn of een branderig gevoel.

4. Blijf hydrateren

Drink voldoende water om gehydrateerd te blijven. Dit helpt niet alleen je algehele gezondheid, maar ook de gezondheid van je vagina. Voldoende hydratatie zorgt ervoor dat je vaginale weefsel gezond blijft en goed functioneert.

5. Veilig vrijen

Gebruik condooms om jezelf te beschermen tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Condooms helpen ook om de vaginale flora in balans te houden door de verspreiding van bacteriën en virussen te voorkomen.

6. Regelmatige controles

Plan regelmatig een bezoek aan je gynaecoloog voor een controle. Dit helpt om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en te behandelen. Bespreek eventuele zorgen of symptomen die je hebt met je arts. Het is aan te raden om minstens 1 keer per jaar een gynaecologische controle te laten uitvoeren, zelfs als je geen klachten hebt.

7. Eet gezond

Een gebalanceerd dieet rijk aan groenten, fruit, volle granen en magere eiwitten ondersteunt niet alleen je algehele gezondheid, maar ook de gezondheid van je vagina. Probiotische voedingsmiddelen zoals yoghurt kunnen helpen om de balans van goede bacteriën in je vagina te behouden.

8. Vermijd overmatig gebruik van antibiotica

Antibiotica kunnen de balans van bacteriën in je vagina verstoren en leiden tot schimmelinfecties. Gebruik antibiotica alleen wanneer voorgeschreven door een arts en volg de instructies nauwkeurig op.

De tekst gaat onder de video verder >>

Waarom krijgt iemand vaginale infecties?

Vaginale infecties komen veel voor en zijn niets om je voor te schamen. Ze kunnen een gevolg zijn van onveilig vrijen of een slechte of juist te goede hygiëne. Sommige vrouwen zijn gewoon gevoeliger voor vaginale infecties dan anderen. Vaginale infecties worden doorgaans veroorzaakt door bacteriën, schimmels of organismen in de vagina die toegenomen zijn. In iedere vagina leven organismen, die normaliter in goede balans zijn. Echter wanneer de slechte bacteriën de overhand krijgen, kun je een infectie krijgen. De meest voorkomende vaginale infecties zijn bacteriële vaginose (BV) en vaginale schimmel.

Waterige of dikke witte afscheiding met intense jeuk

Dit kan betekenen dat je een schimmelinfectie hebt. Het komt vaak voor – ongeveer 3 van de 4 vrouwen krijgt het op een bepaald punt in hun leven. Het kan ook een signaal zijn dat je vaginale pH uit balans is. Het wordt veroorzaakt door een overmatige groei van microscopische gist. Het is niet seksueel overdraagbaar en wordt verholpen met antischimmelmiddel van de apotheek.

Witte of grijsachtige afscheiding met visgeur

Dit kan een onschuldige vaginale infectie zijn die bacteriële vaginose wordt genoemd. De normale bacteriën in de vagina zijn uit balans. Het komt vaak voor en is niet seksueel overdraagbaar. Wanneer de dokter je antibiotica voorschrijft, is het zo vertrokken.

Groene, gele of schuimachtige afscheiding

Heb je het gevoel dat je vagina de laatste tijd een beetje naar vis ruikt? Heb je last van een groene of gele afscheiding? Als het daarnaast pijnlijk is, jeukt of opgezwollen is en zeer doet wanneer je moet plassen, kan het zijn dat je een seksueel overdraagbare infectie hebt (soa), genaamd trichomoniasis. Het wordt veroorzaakt door een kleine parasiet en je kunt er vanaf komen met antibiotica; raadpleeg hiervoor je dokter.

Abnormale afscheiding met bloed

Raadpleeg zo snel mogelijk de dokter wanneer je bruine afscheiding hebt in combinatie met pijn in je bekken bij het plassen of wanneer je bloedt na seks of doorbraakbloedingen hebt tussen de menstruatieperiodes door. Dit kunnen symptomen zijn van chlamydia of gonorroe. Gonorroe kan ook je afscheiding groen maken – alien-achtig! Beide soa’s zijn gemakkelijk te behandelen met antibiotica. Wanneer ze niet worden behandeld, kunnen ze serieuze problemen veroorzaken.

Hou je vagina gezond

Je algemene gezondheid is afhankelijk van de gezondheid van je vagina. Eet je groenten en zorg ervoor dat je de kleine dame daar beneden tevreden houdt. Een gezonde vagina is goed in het reinigen van zichzelf, waardoor je je vagina niet inwendig hoeft te wassen. Door deze eenvoudige tips te volgen, draag je bij aan een gezonde en gelukkige vagina. Onthoud dat je intieme gezondheid een belangrijk onderdeel is van je algehele welzijn, dus zorg goed voor jezelf!

Schaamlipcorrectie

Als je specifieke zorgen hebt over de vorm of het uiterlijk van je schaamlippen, kan een schaamlipcorrectie een optie zijn. Voor meer informatie over deze ingreep, waarbij overtollig weefsel van de schaamlippen wordt verwijderd om zowel esthetische als medische redenen, kun je dit artikel lezen.

Veranderingen door leeftijd

Daarnaast verandert je vagina naarmate je ouder wordt. Deze veranderingen kunnen invloed hebben op je intieme gezondheid en welzijn. Voor meer informatie over hoe je vagina verandert met de jaren en hoe je hiermee om kunt gaan, kun je dit artikel lezen.

Let op: Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Meer over: