Vanwege de personeelstekorten zijn er ’s avonds en ’s nachts vaak geen thuiszorgmedewerkers of wijkverpleegkundigen meer beschikbaar. Een verpleegkundige spoeddienst die ouderen in nood ’s avonds en ’s nachts te hulp schiet, bijvoorbeeld na een val, kan uitkomst bieden.
Volgens zorgbrancheorganisatie Actiz denken zorgaanbieders na om een dergelijke dienst in het leven te roepen. Ze vullen zo het gat dat is gevallen door bezuinigingen en personeelstekorten. Dit meldt De Telegraaf. De dienst is bedoeld voor zowel ouderen die nog thuis wonen als in een verpleeghuizen.
Nog geen duidelijke afspraken
In de regio’s Haaglanden en Rotterdam hebben samenwerkende zorgorganisaties al zulke spoeddiensten voor de nacht opgezet. Op dit moment zijn er voor deze vorm van zorg nog geen duidelijke afspraken gemaakt met zorgverzekeraars. In principe betalen zij alleen voor medische verrichtingen, terwijl teams ’s nachts klaarstaan voor een spoeddienst. Verzekeraars en zorgaanbieders zijn hierover met elkaar in gesprek.
Hele nacht paraat staan
Financieel is het een lastig verhaal. Verzekeraars betalen alleen voor de medische verrichting, zoals het vervangen van een katheter. Actiz stelt dat hiervoor ’s nachts wel een hele organisatie paraat staat. Verzekeraars zeggen hierover in gesprek te zijn met zorgorganisaties.
Kosten ouderenzorg naar 37 miljard
De problemen in de ouderenzorg zijn groot Als er niets gebeurt, stijgen de kosten de komende jaren van 18 miljard op dit moment, naar 37 miljard euro over 15 jaar. Ook zijn 350.000 extra medewerkers nodig. Er staan 21.000 ouderen op de wachtlijst voor een plek in een verpleeghuis, meldt RTL Nieuws.
Zorgbuurthuis alternatief voor verdwenen verzorgingshuizen
Oprichting van zorgbuurthuizen, zoals in het Brabantse Oss, kan helpen te besparen op de kosten van de ouderenzorg. Dat zeggen zorgdeskundigen en politici van links tot rechts. Een zorgbuurthuis is een kleinschalige zorgvoorziening waar ouderen kunnen wonen en oud kunnen worden in hun eigen buurt of dorp. Het is een alternatief voor de verdwenen verzorgingshuizen. Ouderen die nog thuis wonen kunnen er wanneer ze willen binnenlopen om aan activiteiten mee te doen.
Tijd voor fundamentele keuzes
ActiZ vindt dat de zorg voor ouderen fundamenteel moet veranderen. De brancheorganisaties heeft haar aanbevelingen naar de Tweede Kamer gestuurd. De politiek wacht volgens ActiZ te lang met het maken van keuzes om de zorg voor ouderen toekomstbestendig te maken.
Meer salaris en geschikte woningen
In het document staan 5 actiepunten waaraan gewerkt moet worden om de ouderenzorg op peil te houden. De politiek moet volgens de branchevereniging investeren in preventie en keuzes maken over welke zorg in de toekomst wel en niet geleverd kan worden.
- Meer salaris en vertrouwen in zorgmedewerkers, minder bureaucratie.
- Nieuwe geschikte woningen én plaatsen in verpleeghuizen voor de meest kwetsbare ouderen.
- Beperking concurrentie eerstelijnszorg.
- Afspraken over welke zorg waar en aan wie geleverd wordt.
- Goede en veilige digitale zorginfrastructuur.
“Ouderenzorg moet de komende jaren hoog op de politieke agenda staan”, aldus een woordvoerder van ActiZ.
Bronnen: ActiZ, De Telegraaf, RTL Nieuws.