Ga naar de inhoud

Is een herfstwandeling net zo effectief als sporten?

Update:
herfstwandeling gelijk aan sporten

De herfst is de perfecte tijd om eropuit te gaan en te genieten van de natuur. Is een ontspannen wandeling door het bos eigenlijk goed voor je conditie? Veel mensen vragen zich af of een herfstwandeling ook telt als een echte work-out. In dit artikel gaan we dieper in op deze vraag en delen we inzichten van experts.

Wandelen als matig intensieve beweging

Volgens Maureen Ros van het Kenniscentrum Sport & Bewegen valt wandelen zeker onder een work-out. De Gezondheidsraad raadt namelijk aan om minimaal 2,5 uur per week matig intensief te bewegen voor een goede gezondheid. Wandelen kan hier een belangrijk onderdeel van zijn, zolang je hartslag verhoogt en je ademhaling versnelt terwijl je nog kunt praten.

Dat is het teken dat je goed bezig bent. Je bent niet volledig buiten adem, maar je lichaam werkt wel. Dat is precies wat je wilt bereiken tijdens matig intensieve beweging.

Lees ook: zoveel calorieën verbrand je tijdens het wandelen.

Het tempo van je herfstwandeling maakt het verschil

Hoe intensief wandelen is, hangt echter af van het tempo en hoe je de wandeling invult. Remko van den Dool, onderzoeker bij het Mulier Instituut, legt uit dat een tempo van ongeveer 6 kilometer per uur zeker als matig intensief wordt beschouwd. Dit is snel genoeg om je hartslag te verhogen.

Als je vaak stopt om bijvoorbeeld naar de natuur te kijken, met (klein)kinderen wandelt, of paddenstoelen plukt, daalt het tempo en kan de wandeling minder intensief zijn. Dat betekent dat niet elke wandeling automatisch als een sportles telt.

Wil je echt goed voorbereid gaan wandelen? Bekijk dan hier onderstaande video >>

Wandelen en persoonlijke intensiteit

Iedereen ervaart beweging anders. Wat voor een jong persoon matig intensief kan zijn, is voor een oudere misschien al zwaar. Het hangt ook af van factoren zoals je gewicht, spiermassa, en algemene fitheid.

Iemand met een snelle stofwisseling moet misschien sneller lopen om dezelfde inspanning te ervaren als iemand met een tragere stofwisseling.

Daarnaast zijn er meer activiteiten die, net als wandelen, als matig intensief worden beschouwd. Denk aan rustig zwemmen, fietsen of het tillen van zware boodschappentassen.

Het is belangrijk om te luisteren naar je lichaam om te bepalen wat voor jou matig intensief is.

Elke vorm van beweging telt

Hoewel wandelen niet altijd intensief hoeft te zijn, is het toch een uitstekende manier om in beweging te blijven en je gezondheid te verbeteren. Van den Dool benadrukt dat elke vorm van beweging, hoe klein ook, telt.

Wandelen is laagdrempelig en een goede manier om uit je zittende routine te komen. Bijvoorbeeld, een korte lunchwandeling tijdens een drukke werkdag kan al een positief effect hebben op je gezondheid.

Je hoeft niet altijd te denken aan intensieve sportschoolbezoeken om fit te blijven. Door simpelweg vaker te wandelen, voeg je al waardevolle beweging toe aan je dagelijkse routine.

Wandelen alleen is niet genoeg

Hoewel wandelen veel voordelen heeft, is het niet genoeg om alle spiergroepen te trainen of je botten te versterken. Ros legt uit dat wandelen voornamelijk je beenspieren aanspreekt, maar andere spiergroepen, zoals je armen, worden nauwelijks gebruikt.

Om je hele lichaam fit en sterk te houden, is het verstandig om naast wandelen ook andere activiteiten te doen die je botten en spieren versterken, zoals krachttraining of fitnessoefeningen met je eigen lichaamsgewicht. Of wat dacht je van een leuk dagje weg om lekker te gaan fietsen?

Inspiratie nodig voor een mooie wandelbestemming? Bekijk dan deze video >>

Kies een vorm van beweging die je leuk vindt

Naast wandelen raadt de Gezondheidsraad aan om minstens 2 keer per week oefeningen te doen die je botten en spieren versterken. Denk bijvoorbeeld aan traplopen, dansen, of krachttraining.

Het is belangrijk om een bewegingsvorm te kiezen die je leuk vindt. Zo zorg je ervoor dat je het langer volhoudt en blijf je consistent actief.

Ook dagelijkse activiteiten, zoals tuinieren of verhuizen van spullen, dragen bij aan een sterke spiermassa. Bovendien zijn sporten zoals zwemmen uitstekend om je hele lichaam te versterken, terwijl dansen en springen goed zijn voor je botten door de impact die je botten sterker maakt.

Gezondheidseffecten van een herfstwandeling

Het versterken van je spieren door regelmatig te bewegen heeft een positief effect op je gezondheid. Zo verklein je de kans op hart- en vaatziekten, diabetes type 2 en zelfs depressieve klachten.

Voor ouderen is het extra belangrijk om spieren sterk te houden. Sterkere spieren zorgen ervoor dat je valpartijen beter kunt opvangen, minder snel iets breekt en sneller herstelt van blessures.

Is een herfstwandeling een sportles?

Een herfstwandeling draagt zeker bij aan je gezondheid. Vooral als je op tempo loopt en je hartslag verhoogt. Het is een laagdrempelige manier om in beweging te blijven.

Om echt fit te worden en blijven, is het verstandig om wandelen te combineren met andere spierversterkende activiteiten. Het belangrijkste is dat je een vorm van beweging kiest die je leuk vindt, zodat je het volhoudt en blijft genieten van een actieve levensstijl.

Meer over: