Ga naar de inhoud

Investeringsfraude met cryptomunten maakt honderden slachtoffers

Update:
investeringsfraude

Honderden Nederlanders zijn jaarlijks slachtoffer van investeringsfraude. Cybercriminelen hebben het gemunt op spaargeld. Ze maken miljoenen euro’s buit doordat mensen, blind geraakt door aanlokkelijke rentes, hun spaargeld ondoordacht steken in bijvoorbeeld cryptomunten. Hoe wapen je jezelf tegen de oplichters.

Het begint met kleine bedragen

Cybercriminelen maken onder meer gebruik van Facebook. Daar wordt geadverteerd met hoge rentes, die je behaalt door cryptomunten aan te schaffen. Je bent al snel geneigd om toe te happen, vooral omdat je geld bij de gewone banken nauwelijks iets oplevert en het in het begin om relatief kleine bedragen gaat. Via advertenties op sociale media hoef je alleen maar wat gegevens achter te laten en je wordt gebeld door een account manager van de criminele investeringsmaatschappij, die je vertelt dat je al met een paar honderd euro in kan stappen.

Je geld groeit als kool

Al snel wordt dat bedrag meer waard en je investering groeit moeiteloos uit tot tienduizenden euro’s. Maar op het moment dat je wilt cashen, merk je dat je bent opgelicht. Vorig jaar ging het om 900 slachtoffers. Ze raakten samen 20 miljoen euro kwijt, blijkt uit cijfers van de Fraudehelpdesk. Daar zien ze dat dit bedrag dit jaar fors stijgt. Tanya Wijngaarde van de Fraudehelpdesk zegt tegen RTL Nieuws: “Het is een fraudevorm waarbij mensen de grootste financiële verliezen lijden.” 

De tekst gaat onder de video verder >>

Dwingende en intimiderende criminelen

Cybercriminelen zijn dwingend en intimiderend. Ze zorgen op slinkse wijze dat je meteen toehapt door je het gevoel te geven dat je veel geld misloopt als je geen deal sluit. Slachtoffers zijn niet tegen die druk bestand, willen beleefd zijn en aardig worden gevonden en dat is hun valkuil.

Bij kleine bedragen lukt het vaak nog wel zonder problemen je spaargeld terug te boeken, maar de kans is groot dat als het om een groter bedrag gaat, je plotseling enorme bedragen aan extra kosten moet betalen.

Slachtoffers van investeringsfraude die aangifte bij de politie doen en vertellen tegen RTL Nieuws dat er nauwelijks werk van hun zaak wordt gemaakt. De politie laat dit soort zaken liggen omdat het niet eenvoudig is de daders aan te pakken.

Lees ook: 5 vormen van internetoplichting herkennen en voorkomen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Advocaten DataExpert maken vuist

Maar soms staat er nog een deel van het gestolen geld op een cryptoplatform waar de criminelen gebruik van maken. “Dat geld kun je laten bevriezen als je aantoont dat het gestolen is”, zegt advocaat Marius Hupkes. Dat is alleen weggelegd voor slachtoffers waarvan een groot bedrag is gestolen. De kans dat je de juridische kosten terugverdient is dan een stuk groter dan bij een laag bedrag.

Hupkes werkt met andere advocaten samen bij digitaal onderzoeksbureau DataExpert. Het kijkt naar waar het gestolen geld heen is gesluisd. Daarvoor maakt het bureau gebruik van speciale software om cryptostromen te traceren.

Lees ook: Cashtrapping nieuwe vorm van oplichting bij de pinautomaat.

Schrijnende verhalen slachtoffers investeringsfraude

De Fraudehelpdesk wordt overspoeld met schrijnende verhalen van slachtoffers. Omdat mensen denken dat ze er snel financieel op vooruitgaan door te investeren, nemen ze zelfs extra risico door geld te gaan lenen van anderen. Lenen bij een broer of schoonzus, of gebruiken het geld dat apart gezet was om de kinderen te laten studeren, het komt allemaal voor zegt Wijngaarde. Naast financiële schade lopen slachtoffers reputatieschade en daarmee psychische schade op.

“Er wordt vaak verteld dat het je eigen schuld is, dat je niet zo dom had moeten zijn”, biecht een slachtoffer op tegen RTL.” Maar mensen hebben geen idee hoe geraffineerd het gaat. Er zitten criminele organisaties achter met psychologische tactieken waar iedereen voor kan vallen.”

Lees ook: Meesteroplichters door de eeuwen heen.

Zo voorkom je investeringsfraude

  • Ga nooit in op ongevraagde aanbiedingen van een investeringsproduct per mail, telefoon of sociale media.
  • Investeer niet in zaken die je niet snapt, doe eerst goed onderzoek naar de betrouwbaarheid van een bedrijf.
  • Controleer in het register van de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of de aanbieder een vergunning heeft.
  • Als een aanbieder je onder druk zet met zinnen als “Wil je niet rijk worden?” of “Het is nu of nooit” hang op of gooi dat mailtje in de prullenbak.
  • Als het rendement zeer hoog is en het risico zeer laag, dan kun je er donder op zeggen dat het gaat om oplichting.
  • Let op: criminelen nemen soms meerdere keren contact op, bijvoorbeeld om een dienst aan te bieden die je geld terug kan halen, je computer kan opschonen of voor juridische ondersteuning. Trap daar niet in, het zijn allemaal trucs om je geld afhandig te maken.

Bronnen: RTL Nieuws, Fraudedesk. Foto: Canva

Meer over: