Ga naar de inhoud

Internet maffiastaat staat ons te wachten, roep om Digitaal Vaardigheidsbewijs

Internet maffiastaat

Een internet maffiastaat staat ons te wachten als de Rijksoverheid niet ingrijpt. Online criminaliteit neemt in ons land hand over hand toe en we maken ons daarover grote zorgen. Tegelijkertijd zijn veel burgers onvoldoende digitaal vaardig. Johan de Jong, Expert Digitale Overheid bij CGI Nederland pleit voor het invoeren van een Digitaal Vaardigheidsbewijs.

Ongeveer 50 procent voelt zich niet veilig op het internet en vindt het risico om slachtoffer te worden van een hack groot. Van de Nederlanders van 15 jaar en ouder geeft 25 procent aan zich grote zorgen te maken over het misbruik van hun digitale persoonlijke en bankgegevens. Zelf was De Jong slachtoffer van een creditcardfraude. “Ondanks dat ik mijzelf digitaal vaardig voel, vroeg ik me toch af of ik online ergens iets fout had gedaan.

Online bedreigingen en intimidatie

Als het gaat om online bedreiging en intimidatie en voorvallen die daarmee te maken hebben, zoals stalking, pesten of shamesexting waarbij seksueel getint beeldmateriaal zonder toestemming wordt verspreid, schatten we de kans om zelf hiervan slachtoffer te worden gemiddeld lager in. Met name jongeren worden met online bedreigingen en intimidatie geconfronteerd.

Een Digitaal Vaardigheidsbewijs

We zijn niet digitaal vaardig genoeg om de gevaren zelfstandig te tackelen. De Rijksoverheid moet daarom snel met initiatieven komen om ons digitaal weerbaar te maken. De Jong: “Naast meer aandacht voor digitale vaardigheden in het onderwijs zou dit kunnen door uitgifte van een Digitaal Vaardigheidsbewijs.” Het dient als bewijs dat je in staat bent om veilig je weg op het internet te vinden. Een dergelijk initiatief sluit aan op de recente oproep van de Europese Commissie om extra aandacht te besteden aan digitaal onderwijs en de digitale vaardigheden van de Europeanen.

Digitale afhankelijkheid

Het idee om zo’n bewijs in te voeren is niet nieuw. De Cyber Security Raad (CSR) adviseerde al in 2015 om leerkrachten op te leiden op het gebied van ‘digitale geletterdheid en cybersecurity’.
De Coronacrisis laat zien dat we steeds afhankelijker worden van digitale technologieën. En dat neemt de komende jaren alleen maar toe, gezien het tempo waarmee nieuwe ontwikkelingen elkaar opvolgen. Denk aan de opkomst Artificial Intelligence (AI) en ChatGPT, een toepassing daarvan. “Als we niet op tijd actie ondernemen zetten we onze digitale veiligheid op het spel en riskeren we dat Nederland een paradijs wordt voor de internetmaffia”, aldus de CGI-expert De Jong.

Meer over: