Ga naar de inhoud

3 belangrijkste internet aanbieders verhogen hun prijzen

internet aanbieders overstappen door hoge inflatie

De 3 vooraanstaande internet aanbieders, Ziggo, KPN en Odido (voorheen T-Mobile), verhogen hun jaarlijkse tarieven. Ziggo en KPN verhogen per 1 juli 2024 hun internetabonnementskosten respectievelijk met 2,5% en 3,8% verhogen. Odido kondigde eerder dit jaar al een prijsstijging van 5,7% aan.

Lees verder en kijk of je kan overstappen en daardoor goedkoper uit bent.

Stijging kosten voor internetabonnement tot wel 138 euro per jaar

Deze verhogingen zijn gebaseerd op de inflatiecijfers van het voorgaande jaar. Door de hoge inflatie van de afgelopen jaren zijn de kosten voor internetabonnementen aanzienlijk gestegen. Vorig jaar kregen consumenten zelfs te maken met prijsstijgingen van meer dan 8%. In de afgelopen 3 jaar zijn de kosten voor internetabonnementen voor consumenten met wel 138 euro per jaar toegenomen.

Escalatie internet abonnementstarieven door torenhoge inflatie

In 3 jaar tijd zijn de tarieven voor internet, internet en tv, en alles-in-één pakketten fors gestegen. Dit is een gevolg van de hoge inflatie waar Nederland sinds 2022 mee kampt.

Providers mogen hun tarieven verhogen op basis van de inflatiecijfers van het CBS. Dit wordt inflatiecorrectie genoemd. Dit jaar bedraagt de inflatiecorrectie 3,8%. Vorig jaar was dit nog 10%.

Bij Odido stegen de tarieven de afgelopen 3 jaar het sterkst. Hun klanten betalen gemiddeld 17% meer voor hun internetabonnement vergeleken met begin 2022. De jaarlijkse kosten voor het goedkoopste internet- en tv-abonnement van de 3 grootste providers zijn in 2024 tot wel 138 euro gestegen ten opzichte van 2022.

Jaarlijkse prijsstijging internet wel minder hoog dan in 2023

Jean-Paul Würsten, telecomspecialist bij Overstappen.nl, geeft aan dat consumenten bijna niet ontkomen aan de jaarlijkse prijsstijging. “Ook dit jaar gaan de tarieven bij de meeste providers omhoog. Elk jaar betalen consumenten die vastzitten aan een contract automatisch meer. Zij stappen niet kosteloos overs als het stijgingspercentage onder het door het CBS vastgestelde inflatiecorrectiepercentage ligt. Wel mogen zij hun huidige pakket heroverwegen: hebben zij al die extra tv-zenders en die hoge internetsnelheid echt nodig of betalen zij onnodig te veel? In sommige gevallen kunnen zij hun abonnement wel ‘downgraden’.”

Toch stijgen de tarieven bij de 3 grootste providers minder hard dan vorig jaar. In 2023 verhoogde KPN de tarieven met gemiddeld 6,4%. Vooral Odido (destijds T-Mobile) en Ziggo maakten de abonnementen aanzienlijk duurder. Zij kwamen vorig jaar met een prijsverhoging van meer dan 8% voor een internet- en tv-abonnement. Dit kwam doordat het inflatiepercentage van 2022 een recordhoogte van 11,6% bereikte.

Prijsstijging boven inflatiecorrectie maakt overstappen mogelijk

Soms verhogen providers hun internetpakketten met meer dan de inflatiecorrectie, die in 2024 3,8% bedraagt. Würsten: “Dit biedt een aantal consumenten de mogelijkheid om hun contract te ontbinden en kosteloos over te stappen. Zij mogen op zoek gaan naar een andere, goedkopere provider, waar zij waarschijnlijk ook een aanzienlijke welkomstkorting ontvangen. Zo zijn zij uiteindelijk alsnog voordeliger uit.”

Klanten van Odido mogen niet kosteloos overstappen, omdat de prijsverhogingen al op 1 januari zijn doorgevoerd.

Lees ook: Hoge internet- en telefoonrekening na vakantie in buitenland voorkomen.

Bron: Overstappen.nl

Meer over: