Ga naar de inhoud

Inkomsten uit enquêtes en belastingaangifte: dit zijn de regels

Inkomsten uit enquêtes en belastingaangifte: wat je moet weten Bron: © Canva Belastingdienst. 

Veel mensen verdienen een extra zakcentje door online enquêtes in te vullen. Maar hoe zit het met de belasting? Moet je deze inkomsten opgeven bij je belastingaangifte? En hoe werkt dat precies? In dit artikel leggen we alles uit over de belastingregels rondom inkomsten uit enquêtes, inclusief tips en voorbeelden.

Zijn inkomsten uit enquêtes belastbaar?

Ja, inkomsten uit enquêtes zijn belastbaar. Volgens de Belastingdienst vallen deze inkomsten onder de categorie “inkomsten uit overig werk”. Dit betekent dat je verplicht bent om deze inkomsten op te geven bij je belastingaangifte, zelfs als het om kleine bedragen gaat. Het maakt niet uit of je dit als hobby doet of als serieuze bijverdienste; alle inkomsten moeten worden opgegeven.

Waarom opgeven verplicht is

De Belastingdienst beschouwt alle inkomsten die je verdient als belastbaar, tenzij er specifieke vrijstellingen gelden (zoals kinderbijslag of bepaalde toeslagen).

Inkomsten uit enquêtes vallen niet onder deze vrijstellingen.

Inkomsten opgeven in de praktijk

Bij het invullen van je jaarlijkse belastingaangifte geef je deze verdiensten op onder de categorie ‘inkomsten uit overige werkzaamheden’. Dit is een specifiek onderdeel van het aangifteformulier waar je deze inkomsten kunt invoeren.

Hoewel het melden van kleinere bedragen soms onnodig lijkt of als extra werk voelt, is het toch verplicht. Door dit correct te doen, voorkom je mogelijke problemen of boetes in de toekomst.

Wat als je maar een klein bedrag verdient?

Veel mensen vragen zich af of ze kleine bedragen, zoals € 20 of € 50, ook moeten opgeven. Officieel moet je alle inkomsten opgeven, hoe klein ze ook zijn.

In de praktijk wordt de Belastingdienst echter minder streng bij zeer kleine bedragen, omdat de administratiekosten hoger kunnen zijn dan de opbrengst. Toch is het verstandig om dit altijd te melden, zodat je geen risico loopt op boetes.

Lees ook: extra geld verdienen naast je AOW-uitkering.

De tekst gaat verder onder de video >>

Welke bijverdiensten moet ik aangeven?

  • Inkomsten uit overig werk, zoals gastdocentschappen, bezorg werk, en inkomsten via internet zoals met Vinted of Marktplaats, moeten je opgeven.
  • Er zijn geen rechten op ondernemersvoordelen zoals zelfstandigenaftrek.
  • Voorbeelden omvatten inkomsten uit cursussen, bijles, medische onderzoeken en huishoudelijk werk.

Hoeveel belasting moet je betalen?

  • De belasting die je betaalt over inkomsten uit enquêtes hangt af van je totale inkomen. Als dit je enige inkomstenbron is, betaal je waarschijnlijk weinig tot niets.
  • Verdien je dit echter naast een dienstverband of andere inkomsten, dan worden deze bedragen bij je totale inkomen opgeteld. Hierdoor val je onder het belastingtarief dat hoort bij jouw inkomensschijf. Dit tarief ligt vaak tussen de 40% en 50%, afhankelijk van je totale jaarinkomen.
  • Daarnaast moet je ook rekening houden met een bijdrage voor de Zorgverzekeringswet, die eveneens wordt berekend over je verdiensten.

De tekst gaat verder onder de video >>

Belastingvoordelen en aftrekbare kosten

Als je enquêtes invult, kun je sommige kosten, zoals elektriciteit en internet, gedeeltelijk aftrekken van je inkomsten. Het is belangrijk om een redelijke schatting te maken en deze kosten te kunnen bewijzen als de Belastingdienst ernaar vraagt. Hoewel je maar een klein deel mag aftrekken, kan het toch helpen om minder belasting te betalen. Zo houd je meer over van je bijverdiensten!

Hoeveel je precies mag aftrekken, hangt af van hoeveel je deze kosten gebruikt voor het invullen van enquêtes. Je mag alleen het deel aftrekken dat echt zakelijk is. Bijvoorbeeld:

  • Internet: Als je internet voor 10% gebruikt om enquêtes in te vullen, mag je 10% van de kosten aftrekken.
  • Elektriciteit: Werk je een paar uur per dag aan enquêtes? Dan kun je een schatting maken van het stroomverbruik van je computer of laptop tijdens die uren.

Het exacte percentage moet je zelf inschatten en kunnen uitleggen als de Belastingdienst ernaar vraagt. Het gaat meestal om een klein gedeelte van je totale kosten.

Wat gebeurt er als ik mijn inkomsten uit enquêtes niet opgeef?

Als de Belastingdienst ontdekt dat je inkomsten hebt verzwegen, kun je een boete krijgen. Deze boete kan oplopen tot 300% van het verschuldigde belastingbedrag. Het is beter om alles netjes op te geven.

Moet ik inkomsten opgeven als ik minderjarig ben?

Ja, ook als je minderjarig bent, moet je inkomsten uit enquêtes opgeven. In sommige gevallen doen je ouders dit voor je.

Wat als ik betaald word in cadeaubonnen?

Ook cadeaubonnen worden gezien als inkomsten. De waarde van de cadeaubon moet je opgeven bij je belastingaangifte.

Zijn er platforms die automatisch belasting inhouden?

Nee, de meeste enquêteplatforms houden geen belasting in. Het is jouw verantwoordelijkheid om dit zelf op te geven bij de Belastingdienst.

Vraag hulp bij je belastingaangifte

Als je niet zeker weet hoe je je inkomsten moet opgeven, kun je hulp vragen bij een belastingadviseur of gebruikmaken van de gratis hulp van de Belastingdienst.

Tips om je inkomsten uit enquêtes goed te beheren

  1. Houd je inkomsten bij: Gebruik een Excel-bestand of een notitie-app om bij te houden hoeveel je verdient met enquêtes. Noteer ook de datum en de naam van het enquêteplatform.
  2. Bewaar bewijsstukken: Maak screenshots van uitbetalingen en bewaar e-mails van enquêteplatforms als bewijs. Dit kan handig zijn als de Belastingdienst om aanvullende informatie vraagt.
  3. Trek kosten af: Heb je een internetabonnement of andere kosten die je maakt om enquêtes in te vullen? Deze kosten kun je aftrekken van je inkomsten. Zorg wel dat je de kosten kunt aantonen met facturen of bonnetjes.
  4. Gebruik een belastingtool: Er zijn online tools en apps die je kunnen helpen om je inkomsten en aftrekbare kosten overzichtelijk te maken. Denk aan tools zoals MoneyBird of Excel-sjablonen.

Tot slot

Als je geld verdient met het invullen van enquêtes, moet je deze inkomsten opgeven bij je belastingaangifte. Het maakt niet uit of het om een klein of groot bedrag gaat; alle inkomsten zijn belastbaar.

Zorg ervoor dat je je inkomsten goed bijhoudt, eventuele kosten aftrekt en alles netjes invult bij je aangifte. Zo voorkom je problemen met de Belastingdienst en kun je met een gerust hart blijven bijverdienen.

Meer over:

Reacties zijn gesloten.