Het Wereld Natuur Fonds heeft bijna 3 jaar geleden het Plastic Smart Eiland initiatief op Texel gelanceerd met het doel om plastic tegen te gaan. Plastic vervuiling op de Waddenheilanden moet naar nihil. Hoe gaat het met deze plannen?
Ondernemers op het eiland werken hard aan het recyclen van plastic, er worden beach-clean-ups georganiseerd en het plan is om in 2030 maar liefst 1000 steden bij het initiatief te betrekken.
Naast Texel zijn ook de eilanden Schiermonnikoog en Vlieland aan boord en zelfs de gemeenteraad van Ameland heeft interesse getoond.
Ondersteunende initiatieven en inzet op de Waddeneilanden
Op Schiermonnikoog zijn inspanningen geleverd om watertappunten te openen die het gebruik van plastic flesjes tegengaan. Verder is op Vlieland de Stichting Vlieland Plastic Vrij opgestart, welke zich speciaal richt op het bestrijden van zwerfvuil.
Daarnaast zijn er langs de Waddenkust ook andere projecten actief, zoals het initiatief Wad van Waarde dat ernaar streeft om het volledige Waddengebied (micro)plastic-vrij te maken. Ondernemers en bewoners op de eilanden werken samen aan alternatieven voor eenmalig plastic, zoals circulaire producten gemaakt van lokale grondstoffen.
Zorgen om plastic soep voor de Wadden
Plastic soep wordt een steeds groter probleem voor het milieu. Recentelijk werd er een plastic-etende schimmel ontdek.
De tekst gaat onder de video verder >>
Verdere actie is nodig
Hoewel er flinke stappen worden gezet, blijft verdere actie op meerdere niveaus noodzakelijk. Tijdens een recente vergadering van de gemeenteraad van Ameland werd benadrukt dat de verpakkingsindustrie op wereldwijde schaal aangepakt moet worden. Onderzoeken naar manieren om de hoeveelheid zwerfafval te verminderen zijn gaande.
Het project Wad, dat duurzaamheid en de circulaire economie op de Waddeneilanden bevordert, krijgt subsidies vanuit de provincie Friesland en het Waddenfonds. De gemeenteraad van Ameland is tevreden met deze ontwikkelingen.
Commitment van meer steden noodzakelijk
Hoewel het Plastic Smart Eiland initiatief steun heeft gekregen van de eilanden Texel, Schiermonnikoog en Vlieland, is het nog noodzakelijk dat meer steden zich hierbij aansluiten. Op dit moment heeft alleen Amsterdam zich gecommitteerd aan de campagne.
Helaas lijkt het Wereld Natuur Fonds in Nederland, de oprichter van het project, het project op een laag pitje te hebben gezet. Het evenwicht tussen de toename van plastic en de pogingen om dit tegen te gaan is nog niet in balans, en de hoop is dat meer steden zich bij dit belangrijke initiatief zullen voegen.
Wereld Natuur Fonds: De schade van plastic afval loopt in de biljoenen euro's. https://t.co/sZvZWj8ZEk
— Trouw Duurzaamheid & Economie (@TrouwGroen) September 6, 2021
Ontdek de favoriete Waddeneilanden op zijn best!
Bron: lc