
Het inhalen van slaap in het weekend kan het risico op hartziekten tot 20% verlagen, blijkt uit een recente studie. Dat is goed nieuws voor mensen die in het weekend liever niet de wekker zetten. En pas rond het einde van de ochtend opstaan. Maar dit betekent niet dat je dan ook heel laat je bed induikt op vrijdag. Hoe zit het?
Het gaat om het totaal aantal uren inhaalslaap dat je gemiddeld nodig heeft. Lees hieronder wat je het beste kunt doen.
Slaaptekort en de gevolgen voor het hart
Onderzoekers definieerden slaaptekort als minder dan 7 uur per nacht. De studie, gepresenteerd tijdens de European Society of Cardiology, laat zien dat door tijdens het weekend extra slaapuren in te halen, deelnemers een lager risico op een hartaanval hadden. Dit benadrukt het belang van voldoende inhaalslaap voor een goede hartgezondheid.
Onderzoek en resultaten inhaalslaap
Het onderzoek analyseerde gegevens van bijna 91.000 deelnemers uit de UK Biobank over een periode van 14 jaar. Personen die tijdens het weekend extra uren slaap toevoegden, zagen hun kans op een hartaanval aanzienlijk dalen. Dit in vergelijking met mensen die structureel te weinig sliepen.
Dit toonde aan dat zelfs het inhalen van slaap tijdens de weekenden voldoende is. Ook om de gezondheid van het hart te bevorderen.
Inhaalslaap en gezondheid
De studie ontdekte dat compensatieslaap, variërend van ongeveer 1 tot 16 extra uren in het weekend, niet alleen de hartgezondheid verbetert. Het geeft ook sommige groepen zelfs een jongere zelfperceptie.
Je kijkt met scherpere ogen in de spiegel. Dit wijst erop dat het lichaam baat heeft bij deze extra rust. Dit om de negatieve effecten van doordeweeks slaaptekort te verminderen.
De invloed van slaappatronen op de algehele gezondheid
Niet alleen de duur van onze slaap, ook de consistentie van onze slaappatronen kan een aanzienlijke impact hebben op onze gezondheid. Studies tonen aan dat een consistent slaappatroon, waarbij wek- en bedtijden gelijk blijven, bijdraagt aan een betere geestelijke gezondheid en minder stress.
Vooral in het weekend kiezen velen ervoor hun slaap in te halen. Of juist laat op te blijven, wat kan leiden tot wat experts ‘sociale jetlag’ noemen. Deze inconsistentie kan verstorend werken op onze interne lichaamsklok en verdere gezondheidsproblemen veroorzaken.
Biologische klok en slaapkwaliteit
Onze biologische klok, of circadiaans ritme, speelt een cruciale rol in ons slaap-waakritme. Dit interne systeem regelt wanneer we ons slaperig voelen en wanneer we klaarwakker zijn. Onderzoek wijst uit dat het volgen van onze biologische klok essentieel is voor een kwalitatieve nachtrust.
Mensen die hun natuurlijke slaapritme volgen, voelen zich vaak uitgeruster en ervaren een betere slaapkwaliteit. Ze hebben ook geen inhaalslaap nodig. Het in een ritme brengen van onze slaapuren met onze biologische klok kan bijdragen aan zowel een betere fysieke als mentale gezondheid.
Lees ook: Waarom diepe slaap zo goed is.
Waarom slapen zo belangrijk is
Bekijk de video hieronder >>
Bronnen:
Wealth, Metro Nieuws