Ga naar de inhoud

Ingevroren eicellen nemen toe: ‘vaak worden de eitjes niet opgehaald’

Update:
Ingevroren eicellen neemt toe, eitjes vaak niet opgehaald

Bij het UMC Utrecht laten steeds meer vrouwen hun eicellen invriezen, maar de meeste eitjes worden uiteindelijk niet opgehaald. Om hun kinderwens in de toekomst veilig te stellen kiezen vrouwen voor deze oplossing. Het geeft ze rust, maar nu blijkt dat de meeste vrouwen niet terugkomen. Het UMC zit nu met een te grote opslag.

Steeds meer vrouwen kiezen voor invriezen eitjes

De biologische klok tikt onverbiddelijk door en veel vrouwen willen voorbereid zijn op de toekomst. Daarom kiezen er steeds meer voor om hun eicellen in te vriezen. Het UMC Utrecht merkt deze trend ook en heeft hun wachtlijst opgeheven.

Tegenwoordig ontvangen ze vrouwen met open armen. Vrouwen die hun eicellen laten invriezen als een veiligheidsmaatregel voor het geval zwanger worden in de toekomst niet lukt. Of vrouwen die een zware medische behandeling tegemoet gaan waardoor op een natuurlijke weg kinderen krijgen wellicht geen optie is. Door de eitjes veilig te stellen geeft het ze rust voor de toekomst.

Lees ook: Vrouwelijke gezondheidsklachten verdienen meer aandacht

De tekst gaat onder het bericht verder >>

UMC onderzoekt probleem van niet opgehaalde eitjes

Ondanks de stijgende populariteit wordt bijna het merendeel van de ingevroren eicellen nooit opgehaald. Het UMC vraagt zich af waarom dit zo is en overweegt maatregelen. Dit onderwerp roept vragen op over de redenen achter het niet gebruiken van de ingevroren eicellen en wat er mogelijk misgaat in het proces of de besluitvorming van de vrouwen. Het ziekenhuis wil meer onderzoek doen om vrouwen beter te kunnen begeleiden bij hun keuzes.

UMC Utrecht – informatie over eicellen invriezen.

De redenen achter het invriezen van eicellen

Er zijn verschillende redenen waarom vrouwen ervoor kiezen hun eicellen in te vriezen.

  • Medische redenen, zoals het ondergaan van een behandeling die vruchtbaarheid in gevaar kan brengen, zijn algemeen bekend.
  • Veel vrouwen laten eicellen invriezen om persoonlijke of sociale redenen, zoals het uitstellen van het moederschap vanwege carrièreambities of het ontbreken van een geschikte partner.
  • De procedure om eicellen in te vriezen biedt hen een vorm van autonomie over hun reproductieve toekomst, waarmee ze de druk van de biologische klok tijdelijk kunnen verminderen.

Emma Heesters laat eitjes invriezen

Bekijk het bericht hieronder en lees verder >>

De procedure van eicellen invriezen

De procedure van eicellen invriezen begint met hormonale stimulatie die enkele weken duurt om de eierstokken te stimuleren meerdere eicellen te rijpen. De eicellen worden vervolgens via een follikelpunctie geoogst en bewaard.

Kosten eitjes invriezen

De behandelprijs verschilt, maar bedraagt gemiddeld zo’n 3.700 euro per cyclus in Nederland. Voor de meeste vrouwen is dit een aanzienlijke investering, die zelden wordt vergoed door zorgverzekeraars, wat de beslissing om de procedure te ondergaan nog complexer maakt. Desondanks zien velen het als een waardevolle investering in hun toekomstige mogelijkheden om kinderen te krijgen.

Lees nog even door over invriezen: Cryonisme, je laten invriezen voor de toekomst steeds populairder

Bronnen:

AD, UMC Utrecht : Hoofdfoto: Canva


Meer over: