“Ja sorry, we hebben het hier niet over ingegroeide teennagels”, hoor je iemand weleens zeggen als ze een echt probleem bespreken waar men geen gehoor aan lijkt te geven. En toch is het geen goede vergelijking. Want hoe vervelend andere problemen ook zijn, ingegroeide teennagels hebben is ook heel vervelend. Vandaar dit artikel waarin we nu wel ingaan op de ingegroeide teennagels.
Ingegroeide teennagels zijn een veelvoorkomend probleem
Ingegroeide teennagels zijn een veelvoorkomend probleem dat pijn en ongemak veroorzaakt. Ze ontstaan wanneer de rand van een nagel in de omliggende huid groeit. Dit leidt tot ontstekingen, zwellingen en soms een nare infectie. In dit artikel beantwoorden we de meest gestelde vragen over ingegroeide teennagels en geven we je waardevolle tips om ze te voorkomen en te behandelen.
Hoe herken je een ingegroeide teennagel?
Symptomen van een ingegroeide teennagel zijn onder andere: pijn en gevoeligheid langs de rand van de nagel, roodheid en zwelling rondom de teennagel en infectieverschijnselen zoals pus of afscheiding. Dit wordt veelal veroorzaakt door:
- Verkeerd knippen van nagels: teennagels die te kort of rond aan de zijkanten worden geknipt, groeien gemakkelijker in.
- Slecht passende schoenen: strakke schoenen en sokken drukken de tenen samen, waardoor de nagels in de huid groeien.
- Teennagel trauma: een blessure aan de teen, zoals stoten of iets zwaars op de teen laten vallen, kan een ingegroeide teennagel veroorzaken.
- Genetische aanleg: sommige mensen hebben van nature gebogen of dikke nagels, wat de kans op ingroeiing vergroot.
- Slechte voetverzorging: onhygiënische voetomstandigheden dragen bij aan het probleem.
Wat zijn de risico’s van onbehandelde ingegroeide teennagels?
Als je een ingegroeide teennagel niet behandelt, kan je ernstigere infecties krijgen en dan is vaak een chirurgische ingreep nodig. Vooral mensen met diabetes of een slechte bloedsomloop lopen een hoger risico op complicaties.
Hoe kom ik van me ingegroeide teennagel af?
Hoe kom ik van mijn ingegroeide teennagel af? Stop je nagel meerdere keren per dag, 15-20 minuten, in warm water. Dit helpt om de zwelling te verminderen en de huid zachter te maken. Plaats daarna voorzichtig een klein stukje katoen of tandzijde onder de rand van de ingegroeide nagel om deze te helpen weg te trekken van de huid. Breng een antibiotische zalf aan en bedek de teen met een verband om infectie te voorkomen. Draag sandalen of schoenen met een open teen om verdere druk op de nagel te vermijden.
Wanneer moet je een arts raadplegen?
Als de symptomen verergeren of niet verbeteren met thuisbehandelingen, is het belangrijk om medische hulp te zoeken. Een arts behandelt een ingegroeide nagel professioneel en voert, indien nodig, een kleine chirurgische ingreep uit om de nagel of een deel ervan te verwijderen.
Preventietips voor ingegroeide teennagels
- Knip nagels recht af: Knip je teennagels recht en niet te kort. Vermijd het afronden van de hoeken.
- Draag goed passende schoenen: Zorg ervoor dat je schoenen niet te strak zijn en voldoende ruimte voor je tenen bieden.
- Houd je voeten schoon en droog: Goede voetverzorging helpt infecties en nagelproblemen te voorkomen.
- Vermijd nageltrauma: Wees voorzichtig om letsel aan je tenen te voorkomen, vooral tijdens sportactiviteiten.
Wie hebben het meeste last van een ingegroeide teennagels?
Ingegroeide teennagels kan iedereen treffen. Bepaalde groepen mensen hebben meer kans om hiermee te maken te krijgen. De groepen die het meeste last hebben van ingegroeide teennagels zijn:
- Tieners en jongvolwassenen: deze groep is meer geneigd om ingegroeide teennagels te krijgen vanwege de hormonale veranderingen die de groei van nagels beïnvloeden.
- Mensen met slechte voetverzorgingsgewoonten: dit omvat mensen die hun teennagels niet correct knippen, te strakke schoenen dragen of slechte hygiënepraktijken hebben.
- Sporters: Vooral hardlopers, voetballers en andere atleten die veel druk op hun voeten uitoefenen, krijgen vaker last van ingegroeide teennagels.
- Mensen met een genetische aanleg: sommigen hebben van nature meer gebogen of dikkere nagels, wat leidt tot een hogere kans op ingroei.
- Ouderen: naarmate je boven de 65 komt worden nagels dikker en moeilijker te knippen, wat bijdraagt aan het probleem.
- Mensen met bepaalde medische aandoeningen: diabetes, artritis en andere chronische ziekten beïnvloeden de voeten en nagels, waardoor de kans op ingroei toeneemt.
Verzorging en preventie belangrijk
Ingegroeide teennagels moet je echt niet onderschatten. Ze geven veel ongemak. Met met de juiste verzorging en preventieve maatregelen is het risico te minimaliseren. Door je teennagels op de juiste manier te knippen, goed passende schoenen te dragen, en aandacht te besteden aan voetverzorging, kun je dit vervelende probleem voorkomen.
LET OP: raadpleeg altijd een specialist/arts als je ernstige pijn ervaart of tekenen van infectie opmerkt. Door deze richtlijnen te volgen, kun je je voeten lang gezond en vrij van pijn houden.
Hoe behandelt een pedicure een ingegroeide teennagel?
Een (medische) pedicure kan een ingegroeide teennagel behandelen. De behandeling begint met een grondige inspectie van de nagel om de ernst vast te stellen. De pedicure onderzoekt de oorzaak, zoals verkeerd knippen of te strakke schoenen. Daarna vindt een reiniging plaats rondom de nagel, om infecties te voorkomen. Vervolgens corrigeert de pedicure de nagel door de rand op te tillen en een stukje weg te knippen. Dit gebeurt op een pijnloze en hygiënische manier.
De pedicure geeft ook advies over het voorkomen van ingegroeide nagels door juiste kniptechnieken en het dragen van comfortabele schoenen. Soms zijn meerdere sessies nodig voor herstel. Bij ernstige gevallen is medisch advies van een huisarts of specialist (podoloog) aan te raden.
Bekijk de video voor extra tips ter voorkoming en behandeling van ingegroeide teennagels >>
Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.