Inflatie is de stijging van de algemene prijzen van goederen en diensten over een bepaalde periode. In Nederland is het inflatiepercentage gemeten volgens de Consumentenprijsindex (CPI). De inflatie (7.6%) was in januari fors lager dan de afgelopen maanden, maar nog altijd zijn veel producten torenhoog geprijsd.
De daling komt voornamelijk doordat de prijzen van gas, elektriciteit en benzine zijn gedaald ten opzichte van vorig jaar, meldt het CBS.
Gevolgen door inflatie
De gevolgen van inflatie kunnen verschillen, maar over het algemeen leidt het tot een vermindering van de koopkracht en een toename van de kosten van levensonderhoud.
Wat veroorzaakt inflatie
Er zijn verschillende factoren die de inflatie bepalen, waaronder de economische groei, de werkloosheid, de beschikbaarheid van geld en goederen, en de overheidsbeleidsmaatregelen. Een gezonde economische groei leidt bijvoorbeeld tot een toename van de vraag naar goederen en diensten, wat de prijzen opdrijft. Een hoge werkloosheid daarentegen leidt tot een afname van de economische activiteit en tot een lagere prijsstijging.
Inflatiepercentage voorgaande jaren
In Nederland is het inflatiepercentage in de afgelopen jaren gestegen, hoewel het over het algemeen nog steeds laag blijft in vergelijking met andere landen. In 2020 is het inflatiepercentage echter sterk gestegen door de gevolgen van de COVID-19 pandemie, waaronder de toename van de vraag naar bepaalde goederen en diensten en de afname van de productie.
Het is belangrijk op te merken dat een bepaald niveau van inflatie noodzakelijk is voor een gezonde economie. Een te lage inflatie kan bijvoorbeeld leiden tot deflatie, wat een daling van de prijzen en economische activiteit inhoudt. Aan de andere kant kan een te hoge inflatie leiden tot vermindering van de koopkracht en instabiliteit in de economie.
Om de inflatie onder controle te houden, voeren overheden over de hele wereld monetair beleid uit, zoals het aanpassen van rentetarieven en het uitgeven van geld. Het is ook belangrijk voor overheden om een gezonde economische groei te bevorderen en maatregelen te treffen om werkloosheid te verminderen.
In het kort is inflatie een belangrijk economisch begrip dat de stijging van de algemene prijzen van goederen en diensten weergeeft.
Stijging prijzen supermarkt
De prijzen in de supermarkt dalen deze maand nog niet. De prijzen van voedingsmiddelen, drank en tabak waren in januari nog wat hoger dan een maand eerder. Wanneer we de daling echt gaan voelen is nog niet bekend. De komende tijd blijft besparen het sleutelwoord voor vele huishoudens in Nederland.