
In Australië was een bijzondere en zeldzame bloem het gesprek van de dag. De Amorphophallus titanum, beter bekend als de penisplant, stond na 15 jaar weer in bloei in de Royal Botanic Garden in Sydney. Deze gigantische bloem, liefkozend ‘Putricia’ genoemd, trok 1000-den bezoekers die haar spectaculaire verschijning en beruchte geur opsnoven.
Ondanks vreselijke geur toch grote show
De bloei van penisplant is een zeldzaam fenomeen. De plant bloeit slechts enkele dagen en verspreidt een geur die wordt vergeleken met die van een rottend dier. Toch schrok dit de menigte niet af. Integendeel, bezoekers uit binnen- en buitenland stonden in lange rijen om de fallus-look-a-like te bewonderen.
In de botanische tuin was alles in gereedheid gebracht voor de grote show. Een rode loper, klassieke muziek en subtiele mist creëerden een mysterieuze sfeer rondom de bloem. Elke paar minuten kregen 25 gelukkigen de kans om Putricia van dichtbij te bekijken. Het moment waarop de geur zijn hoogtepunt bereikt, werd zelfs vergeleken met een exclusieve wijnproeverij – dan wel met een iets minder aangename geur.
- Lees ook: 5 gekke kamerplanten, die een lach op je gezicht toveren (haal ze in huis).
Penisplant heeft harem op internet
Online heeft de penisplant een gigantische fanclub en vanwege zijn bloei was hij te zien in een ‘peepshow’ waar opgewonden plantenliefhebbers van over de hele wereld op afkwamen. De livestream werd dag en nacht door 1000-den mensen bekeken. TikTok en andere sociale media stonden vol met filmpjes en reacties van enthousiaste fans.
De tekst gaat onder het bericht verder >>
From the rainforests of the limestone hills of Western Sumatra – To the rainforests on the limestone plains of Canberra.
— Robert Bleyerveen (@Robsuite) February 10, 2025
The Corpse flower (Amorphophallus titanum) is a rare and endangered tropical plant. #Canberra #Sumatra #gardens #gardening #CorpsFlower pic.twitter.com/CcEdtLNRBH
Waarom is de penisplant zo bijzonder?
De penisplant komt oorspronkelijk uit Sumatra en is een van de grootste en meest zeldzame bloemen ter wereld. Haar bloei kost de penisplant enorm veel energie, waardoor het jaren kan duren voordat hij opnieuw opent.
Het was misschien wel de laatste keer dat mensen van boven de 60 de naaktloper in Sidney in vol ornaat konden zien. Niemand weet precies wanneer hij weer in opperste staat is. En dat geldt ook voor deze soort planten dichterbij huis.
De penisplant bloeit maar 1 keer in de 15 á 24 jaar. Wat denk je, ben jij er de volgende ‘peepshow’ bij denk je?
Bronnen:
The Guardian I Hoofdfoto: Amorphophallus Bulbifer, foto: Canva