Volgend jaar krijgen we er iets meer geld bij in onze portemonnee. Dat heeft het Centraal Planbureau (CPB) berekend. Het gaat in 2024 uit van een koopkrachtstijging van 1,9 procent. Minder goed nieuws is dat het aantal mensen dat in armoede leeft, stijgt naar ruim 1 miljoen.
De laatste jaren heeft de economie een aantal grote schokken ‘verrassend goed doorstaan’, aldus het CPB. De coronacrisis, de oorlog in Oekraïne, de energiecrisis, de hoge inflatie en de stijgende rente hadden grote gevolgen voor veel huishoudens en bedrijven. De economie bleek veerkrachtig.
Aantal kinderen in armoede stijgt
Voor dit jaar en ook voor 2024 wordt een magere economische groei verwacht. De overheid nam vorig jaar tijdelijke maatregelen om de gevolgen van de gestegen energieprijzen tegen te gaan, vooral voor huishoudens met lage inkomens. Een gedeelte van die maatregelen stopt na dit jaar. Als de overheid niet ingrijpt, loopt de armoede op van 4,8% van de bevolking dit jaar tot 5,7% in 2024. Onder kinderen stijgt het percentage dat in armoede leeft van 6,2% naar 7,0%.
Vooral de beëindiging van de energietoeslag van 1300 euro per jaar voor de minima wreekt zich in koopkracht. Gaat de doorsnee Nederlander er volgend jaar iets op vooruit, 20% van de laagste inkomens komt in de min. Uitkeringsgerechtigden krijgen een koopkrachtdaling van 2,7 procent voor de kiezen.
Hard gestegen lonen
Onze koopkracht stond de afgelopen jaren onder druk door stijgende prijzen. De pijn van de hoge inflatie is nog niet helemaal weg. Dat we dit jaar nog een koopkrachtdaling moeten slikken en volgend jaar niet, komt vooral doordat de lonen hard stijgen.
De CPB cijfers moeten de regering helpen om vóór Prinsjesdag keuzes te maken. Het demissionaire kabinet buigt zich momenteel over de koopkracht en de armoede in het land. “Hoewel er weinig politieke speelruimte is, kan worden gekozen om bepaalde groepen extra tegemoet te komen”, aldus het CPB.
Belasting verhogen of bezuinigen
Demissionair minister Kaag (Financiën) heeft aangegeven dat de rek zo’n beetje uit de staatskas is. “We hebben alle randen opgezocht”, aldus de Kaag. Verwacht wordt dat het land moet gaan bezuinigen. Om een ‘nette begroting’ af te leveren zullen extra maatregelen worden betaald door belastingen te verhogen of te bezuinigen op andere uitgaven.
Bron: CPB