Ga naar de inhoud

Immuuntherapie bij huidkanker blijkt effectief vóór operatie

Update:
Immuuntherapie

Onderzoek toont aan dat immuuntherapie vóór de operatie veel betere resultaten oplevert. Dit bleek uit een studie waar 423 patiënten aan deelnamen. De studie richtte zich op mensen met huidkanker die uitzaaiingen hadden in de lymfeklieren.

De ene groep kreeg immuuntherapie vóór de operatie. De andere groep kreeg, wat in Nederland de huidige standaardbehandeling is, eerst de operatie en dan immuuntherapie.

84% na een jaar nog tumorvrij

De resultaten zijn gepubliceerd in het New England Journal of Medicine. De nieuwe methode zorgt ervoor dat 59% van de patiënten geen nabehandeling meer nodig heeft. Na een jaar was 84% van hen nog tumorvrij. Bij de controlegroep was dit 57%. Het immuunsysteem reageert op vreemde eiwitten op kankercellen, maar na verwijdering van de tumor trekt het immuunsysteem zich terug. Daarom werkt de omgekeerde volgorde beter.

Minder kuren en lagere kosten

De nieuwe behandeling is minder invasief. In plaats van 8 tot 12 kuren zijn vaak 2 behandelingen genoeg. Dit betekent minder bijwerkingen en minder stress voor de patiënt. De therapie duurt maximaal 6 weken en veel mensen kunnen de operatie zelfs overslaan. De kosten van de behandeling zijn ook lager, 16.000 euro in plaats van 68.000 euro per patiënt.

Dit kan in Nederland een besparing opleveren van 30 tot 40 miljoen euro. Wereldwijd loopt de besparing op tot een miljard euro. De onderzoeksgroep overlegt nog met verzekeraars om de nieuwe behandeling in het zorgpakket te krijgen. Binnen 3 jaar hopen de onderzoekers te zien of deze trend zich op lange termijn voortzet.

Het voorkomen van huidkanker of het vroegtijdig opsporen ervan is natuurlijk het allerbeste. Zie in onderstaande video hoe kunstmatige intelligentie ons hierbij helpt. Het Erasmus MC heeft een AI-model ontwikkeld dat het risico op huidkanker voorspelt. Dit helpt ongetwijfeld bij bewustwording en preventie van deze vorm van kanker.


De tekst gaat onder de video verder >>

Lees ook dit artikel: Wanneer is een moedervlek kwaadaardig? Alles over moedervlekken en huidkanker.

Bron: NOS. Foto: Canva

Meer over: