2 Zuid-Hollandse bedrijven hebben een zelfontwikkeld gewasbeschermingsmiddel, tegen een gevaarlijk virus illegaal laten testen door tomatenkwekers. Ze deden dit zonder goedkeuring van het noodzakelijke College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb).
Dit is een duidelijke wetsovertreding volgens het Openbaar Ministerie (OM).
Boetes van 50.000 euro
Het OM heeft strafbeschikkingen opgelegd aan de bedrijven wegens het op de markt brengen van een niet-toegestaan gewasbeschermingsmiddel. Elke rechtspersoon wordt geconfronteerd met een boete van 50.000 euro. Deze bedrijven werkten samen aan de ontwikkeling en implementatie van een niet-toegestaan gewasbeschermingsmiddel om het zeer besmettelijke plantenvirus ToBRFV te bestrijden.
Strikte maatregelen van kracht
Het Tomato Brown Rugose Fruit Virus (ToBRFV) werd in Nederland geïdentificeerd op 17 januari 2019. Dit virus vormt een ernstige bedreiging voor de tomatenteelt. “Hoewel het virus geen direct gevaar vormt voor menselijke gezondheid, kan het aanzienlijke schade aanrichten in de landbouwsector”, laat het OM weten. Om de verspreiding ervan tegen te gaan, zijn er strikte maatregelen van kracht binnen de Europese Unie, waarvan Nederland ook deel uitmaakt.
Oprichting aparte B.V. voor ontwikkeling middel
Voor het ontwikkelen en maken van het verboden middel, hebben de betrokken bedrijven een aparte B.V. opgericht. Dit deden ze om het project binnen hun eigen kring te kunnen houden en voortzetten. Terwijl ze wisten dat dit in strijd was met de wet. Het OM wijst nadrukkelijk op het bewuste karakter van deze overtreding. Door alle activiteiten in eigen hand te houden en niet de vereiste toestemming van het Ctgb aan te vragen.
Ontdek hoe de tomatenteelt in het groot eraan toegaat. De tekst gaat onder de video verder >>
Gevolgen voor de tomatenindustrie
De illegale test van een zelfontwikkeld gewasbeschermingsmiddel door bedrijven bij tomatenkwekers kan aanzienlijke gevolgen hebben voor de tomatenindustrie. Ongeteste chemische stoffen kunnen onbekende effecten hebben op tomatenplanten. Dit resulteert in mogelijke schade aan de opbrengsten en kwaliteit van de gewassen.
Bovendien kan de aanwezigheid van ongeautoriseerde residuen op tomaten een risico vormen voor consumenten en een negatieve impact hebben op de reputatie van de tomatenproducenten. Milieuschade kan ook een zorg zijn, met mogelijk negatieve effecten op lokale ecosystemen.
Het incident benadrukt de noodzaak van strikte naleving van regelgeving en ethische praktijken in de landbouwsector. Dit onderstreept het belang van transparante en legale testprocedures voor gewasbeschermingsmiddelen. Dit om de veiligheid van consumenten, de kwaliteit van gewassen en de duurzaamheid van de landbouwsector te waarborgen.
Bron: ND/OM