Ga naar de inhoud

IJsheiligen: feestelijke markering voor het planten van 1-jarigen

Ijsheiligen

De ijsheiligenviering door onze katholieken is nog maar net gevierd. IJsheiligen is ook het startschot voor nog een viering: die van de zomer. En voor de liefhebbers van planten is dat echt feest.

Zij mogen namelijk weer helemaal losgaan met de aankoop van (nog meer) planten voor op het balkon of terras. De vorst is uit de grond. De 1-jarige planten mogen naar buiten. Joepie. Maar hou nog wel een paar weken het weer in de gaten. Je leest hier waarom.

De beschermers van gewassen kondigen de zomer aan

IJsheiligen is een belangrijke periode voor tuin- en balkonliefhebbers. Het is het einde van de periode van nachtvorst. Het markeert het begin van de zomer. Het is een goed moment om nu ook de gevoelige planten buiten te zetten en de tuin of het balkon klaar te maken voor de warmste maanden.

Het blijft wel belangrijk om voorzichtig te zijn en gevoelige planten te beschermen. Nachtvorst kan namelijk nog wel steeds langskomen. Na ijsheiligen, vanaf half mei, is de kans op nachtvorst nihil. Toch is het nog steeds uitkijken met het planten van kwetsbaar groen.

Dek kwetsbare planten ’s nachts af met een doek, stukje zeil of noppenfolie, als weer.nl aankondigt dat het toch nog even rond 0 graden is in de nacht. Planten in potten kun je ook voor 1 nacht dicht bij een muur van je huis zetten.

Een andere belangrijke tip is om de komende tijd de bodemtemperatuur te controleren. Als deze te laag is, groeien de planten niet goed. Het is het beste om te wachten tot de bodemtemperatuur minstens 10 graden Celsius, is voordat je bijvoorbeeld stekken gaat aanplanten.

  • Het blijft dus nog even belangrijk om de weerberichten in de gaten te houden, want een koufront kan dus nog steeds zorgen dat de temperatuur ’s nachts daalt tot onder het vriespunt.

Welke planten pas na ijsheiligen buiten zetten?

Er zijn verschillende 1-jarige planten die je het beste pas op je terras zet als er echt geen vorst meer is, zoals deze 5 kleurrijke bloeiers:

  1. Impatiens: Deze plant is gevoelig voor vorst en kan slecht tegen te veel zon. Ook is hij gevoelig voor verschillende ziekten en plagen.
  2. Lobelia: Dit plantje is gevoelig voor te veel zon en te weinig water. Zeer gevoelig voor bladluis en andere plagen.
  3. Begonia: Deze plant is gevoelig voor koude temperaturen en kan slecht tegen te veel zon. Ook deze plant is gevoelig voor ziekten en plagen.
  4. Petunia: Deze 1-jarige is gevoelig voor vorst en kan slecht tegen te veel zon. Ook deze is gevoelig voor verschillende ziekten en plagen.
  5. Zinnia: Deze is gevoelig voor koude temperaturen en kan slecht tegen te veel water. En ook deze is kwetsbaar voor ziekte en insectenplagen.

De tekst gaat onder de afbeeldingen verder >>

Het is belangrijk om deze planten goed te verzorgen en te beschermen tegen plotselinge temperatuurdaling. Zo voorkom je dat ze beschadigd raken en nog voor de zomer doodgaan.

Potplanten zoals de margriet of de geranium zijn sterkere 1-jarige planten. Maar omdat ze meestal in een kas gekweekt zijn, zijn ze ook niet goed bestand tegen de kou. Zet deze planten daarom voor de zekerheid bij vorst ook een nachtje in je schuur of garage. Ook koude wind kan schade aan 1-jarigen veroorzaken. Planten in potten zijn extra kwetsbaar. Zorg dus ook voor voldoende beschutting.

Wie waren die ijsheiligen ook alweer?

De ijsheiligen zijn een groep heiligen die katholieken elk jaar eren, tussen 11 en 14 mei. Het zijn de naamdagen van deze heiligen:

  • Mamertus (11 mei)
  • Pancratius (12 mei)
  • Servatius (13 mei)
  • Bonifatius (14 mei)

De ijsheiligen zijn heilig vanwege hun rol in de bescherming van de gewassen tegen vorst en koude temperaturen.

Bekijk deze video waarin pastoor Andy Penne spreekt over de 4 ijsheiligen. Lees daarna verder >>

Het geloof in de beschermende krachten van de ijsheiligen stamt uit de middeleeuwen en is in de loop der tijd blijven bestaan. In die tijd werden de heiligen vereerd als beschermers van de gewassen en als een soort verzekering tegen vorstschade in het voorjaar. Tegenwoordig is deze periode vooral interessant voor tuinliefhebbers en boeren.

Het is dus weer tijd om lekker de tuin in te gaan. Lees ook over de Gezondheidsvoordelen van tuinieren in de lente

Bron: Wikipedia, Bloemenbureau Holland. Hoofdfoto: Jelena Safronova.

Meer over: