Onlangs werden 3 jurken van prinses Diana van Wales verkocht op een veiling in Beverly Hills. De overleden prinses blijft menigeen betoveren. De verkocht jurken krijgen we nooit meer te zien, maar andere iconische outfits gelukkig wel. Ze zijn te zien in Den Haag.
Kledingstukken van Diana, nu te zien in Kunstmuseum Den Haag
De kans is klein dat jij en ik de 3 geveilde jurken nog gaan tegenkomen op een feestje. Maar gelukkig had Diana meer iconische outfits. Enkele daarvan kun je nu bewonderen in de tentoonstelling ‘Lady Di: Iconische Outfits’ in het Kunstmuseum Den Haag.
De tekst gaat verder onder de foto >>
3 jurken voor in totaal 1,3 miljoen dollar onder de hamer
De 3, door Diana gedragen, zijn voor 1,3 miljoen dollar verkocht. De jurken, waaronder 1 ontwerp van Bruce Oldfield – de favoriete ontwerper van de koninklijke familie die ook de kroningsjurk van Koningin Camilla heeft gemaakt – ging onder de hamer voor meer dan 500.000 dollar.
Een rode zijden jurk van Oldfield, gedragen door Diana tijdens de première van Hot Shots in de Odeon Leicester Square in november 1991, werd verkocht voor 458.484 dollar. Dit is volgens het veilinghuis bijna 3 keer de geschatte waarde van 160.000 dollar.
De buitengewone verkoopprijzen laten zien hoezeer de erfenis van Prinses Diana nog steeds wordt gekoesterd en bewonderd, zelfs jaren na haar tragische overlijden.
Diana wordt nog steeds gekoesterd door velen
Zulke dure jurkjes kopen, dat is natuurlijk niet voor jou en mij weggelegd. En zouden wij daar dan niet liever een villa in een bosrijk gebied van kopen? Gelukkig verdwijnen niet alle kledingstukken van de prinses in de inloopkasten van de allerrijksten. Kunstmuseum Den Haag toont per heden een aantal aan het publiek.
Tentoonstelling ‘Lady Di: Iconische Outfits’
Het Kunstmuseum Den Haag zijn meer dan 75 van Lady Di’s meest iconische outfits tentoongesteld, waaronder jurken, jassen, avondkleding en accessoires. Het is een reis door de evolutie van haar stijl, van de bescheiden kleding uit haar vroege jaren tot de ‘haute couture’ die haar later tot een mode-icoon maakte.
Een hoogtepunt van de tentoonstelling is de beroemde trouwjurk van Prinses Diana, ontworpen door David en Elizabeth Emanuel. Deze bruidsjurk is een meesterwerk van vakmanschap en elegantie en blijft een van de meest memorabele trouwjurken aller tijden.
De invloed van Diana op de modewereld
Een ander interessant aspect van de tentoonstelling is de invloed van Prinses Diana op de modewereld. Haar keuzes en stijl inspireerde ontwerpers van de jaren ’80 en ’90. De invloed van haar iconische looks – je herinnert je vast nog wel de legendarische trui met het zwarte schaap – is nog steeds voelbaar in de hedendaagse mode.
De tentoonstelling is niet alleen een visuele traktatie, maar ook een educatieve ervaring. Bezoekers komen meer te weten komen over de ontwerpers achter de creaties van Diana. Bovendien werpt het een fascinerende blik op de rol van mode in het leven van een koninklijke figuur en hoe het een middel kan zijn om te communiceren en te inspireren.
Een tentoonstelling die je dus niet mag missen als je van mode houdt.