Ga naar de inhoud

Niet eens met huurverhoging? Dit kun je doen

huurverhoging

Elk jaar in juli is het moment waarop de huurprijzen van woningen worden aangepast. Als huurder heb je mogelijk al een brief ontvangen van je verhuurder met de aankondiging van een huurverhoging. Ben je het hier niet mee eens of kun je het niet betalen? Geen paniek. Er zijn namelijk verschillende opties als je het niet eens bent met de voorgestelde huurverhoging. Wat je precies kan doen, lees je hier.

De regels rondom huurverhoging in 2024

Er zijn verschillende regels verbonden aan het verhogen van de huur. Tot 2029 mogen verhuurders de huur van vrije sectorwoningen verhogen met maximaal de inflatie plus 1 procent. Ook is het toegestaan om de huur te verhogen met de cao-loonontwikkeling plus 1 procent per jaar. In 2024 is de maximale jaarlijkse huurverhoging vastgesteld op 5,5 procent.

Voor sociale huurwoningen mag de verhuurder de huur verhogen met maximaal 5,8 procent als de kale huur 300 euro of meer per maand bedraagt. Voor huurprijzen onder de 300 euro per maand mag de huur maximaal met 25 euro worden verhoogd.

Bezwaar maken tegen de huurverhoging

Jaarlijkse huurverhogingen kunnen voor veel huurders vervelend zijn. Als je bezwaar wilt maken tegen de voorgestelde verhoging, is het belangrijk om eerst goed je huurcontract te bekijken en te controleren of de voorgestelde verhoging aan alle regels voldoet. Alleen als de verhuurder zich niet aan de regels houdt, kun je bezwaar maken bij de huurcommissie.

Wat kun je doen tegen huurverhoging?

Volgens de huurcommissie heeft bezwaar maken zin in bepaalde situaties. Bijvoorbeeld als de verhuurder de huurverhoging minder dan 2 maanden van tevoren aankondigt, als de huur hoger is dan de maximale huurprijs van de woonruimte, of als de verhuurder binnen 1 jaar voor de 2e keer de huur verhoogt. Als je ontdekt dat je verhuurder zich niet aan de regels houdt, kun je stappen ondernemen.

Stappen bij bezwaar

De eerste stap is om een e-mail of brief te sturen naar je verhuurder waarin je uitlegt waarom je het niet eens bent met de voorgestelde verhoging. Als de verhuurder je uitleg ontvangt, zijn er 2 mogelijke uitkomsten. Het kan zijn dat de verhuurder akkoord gaat met je bezwaar en de huurverhoging intrekt. Als de verhuurder het niet eens is met je bezwaar, moet hij de huurcommissie vragen om de verhoging te beoordelen.

Gratis hulp beschikbaar

Het is begrijpelijk dat niet iedere huurder bekend is met de juridische aspecten rondom huurverhogingen. Daarom heeft iedereen recht op gratis hulp. Huurders kunnen altijd vrijblijvend advies inwinnen bij de huurcommissie, of ze kunnen vragen stellen bij het Juridisch Loket.

Meer over: