Ga naar de inhoud

Stilletjes hulp vragen in noodsituaties, zo pak je dat aan

hulp vragen in nood Bron: © Canva. Gebruik signalen of codewoorden als je dringend hulp nodig hebt. 

Je zit in een situatie waarin je je niet veilig voelt. Misschien is er sprake van huiselijk geweld, een bedreigende omgeving, of voel je je onveilig in het openbaar. Direct hulp vragen in noodsituatie is niet altijd mogelijk of veilig. Er zijn echter steeds meer manieren om op een discrete manier alarm te slaan, zonder dat omstanders of de dader dat meteen doorhebben. 

Stille levensreddende hulpsignalen

Gebaren, codewoorden en stille hulpsignalen kunnen in zulke situaties levensreddend zijn. Een van de bekendste signalen is het ‘Hand Signal for Help’, ontwikkeld door de Canadian Women’s Foundation tijdens de coronapandemie. Het gebaar is eenvoudig: je steekt je hand op, vouwt je duim naar binnen en klapt je vingers eroverheen. Je laat dit gebaar kort zien in een videocall, in een winkel, of zelfs op straat – het is een stille roep om hulp die steeds bekender wordt.

Lees verder onder de video >>

Ontvoering voorkomen met handsignaal

Inmiddels wordt het gebaar wereldwijd herkend, mede dankzij social media en bewustwordingscampagnes. In 2021 is in de Verenigde Staten een meisje gered nadat ze het signaal gebruikt in een auto met haar ontvoerder. Een automobilist herkende het teken, belde de politie en voorkwam erger.

Codewoorden in winkels en apotheken

In Nederland worden discrete methoden ingevoerd. Sinds enkele jaren gebruiken apotheken het codewoord ‘Masker 19’. Je loopt naar de balie en zegt: “Ik wil graag Masker 19”. De medewerker weet dan dat jij in gevaar bent en schakelt hulp in, zonder verdere vragen. Het initiatief is overgenomen uit Frankrijk en Spanje.

‘Is Angela hier’ ?

Supermarkten en drogisterijen sluiten zich bij dit soort campagnes aan. In het Verenigd Koninkrijk vraag je bijvoorbeeld om ‘Angela’ aan de bar van een club of kroeg. Zeg je “Is Angela hier?”, dan weet het personeel dat je hulp nodig hebt, bijvoorbeeld om te ontsnappen aan een opdringerige date of bedreigende situatie.

Technologie helpt mee

Apps spelen een steeds grotere rol in stille noodsignalen. De app 112NL geeft je de mogelijkheid om via tekst te communiceren met de meldkamer. Handig als je niet kunt spreken of niet wilt dat je gesprek opvalt. Je kunt zelfs vooraf aangeven dat je in gevaar bent, en je locatie wordt automatisch gedeeld.

Sommige mobile apparaten beschikken over paniekknoppen of sneltoetsen die bij activatie een vooraf ingesteld contactpersoon waarschuwen met je gps-locatie. Denk aan een druk op de zijknop van een smartwatch of een dubbele tik op een slimme ring.

Waarom discretie essentieel is

Als je slachtoffer bent van een gewelddadige partner of belandt in een bedreigende situatie, brengt om hulp vragen in noodsituaties je vaak nog meer in gevaar. Veel slachtoffers zeggen achteraf dat ze geen veilige gelegenheid zagen om alarm te slaan. Discrete signalen bieden dan uitkomst: ze zijn simpel, snel en maken dan net het  verschil.

Daarom is het belangrijk dat we de signalen leren herkennen. Een gebaar of een paar woorden kunnen een levenslijn zijn voor iemand die op dat moment geen uitweg ziet.

Wat kun jij doen?

Als je zelf in gevaar bent, is het goed om deze opties te kennen:

  • Kies een methode die je veilig kunt toepassen
  • Ben je getuige van een noodsignaal? Twijfel dan niet. Bel 112 of informeer het personeel
  • Maak anderen bewust van de signalen. Hoe vaker we ze herkennen, hoe effectiever ze zijn.

Bron:

MaxVandaag

Meer over:

Reacties zijn gesloten.