Ga naar de inhoud

Komt de traditionele huisvrouw terug? Als het aan sociale media ligt, wel

Huisvrouw

Een opvallende trend op sociale media heeft de aandacht getrokken door het romantiseren van het traditionele huisvrouwenbeeld. Terwijl feminisme een groeiende rol speelt in films, series en het dagelijks leven, lijkt nu een ander verhaal verteld te worden.

Binnen deze trend, bekend als ’tradwifes’ of traditionele huisvrouwen, zien we vrouwen die zich volledig wijden aan huishoudelijke taken, inclusief het poetsen en verzorgen van hun huis. Dit in afwachting van de terugkeer van hun echtgenoten van het werk. Hoewel deze trend online populariteit geniet, gaat het niet zonder tegenstand. Kritiek en debat hebben zich opgestapeld, en de discussie, over de implicaties van dergelijke representaties, is in volle gang.

Wat is een klassieke huisvrouw?

De klassieke huisvrouw verwijst naar de traditionele rol die vrouwen vroeger in het huishouden vervulden. In de jaren ’50 en ’60 was het gebruikelijk dat vrouwen zich concentreerden op het beheer van het huishouden, het opvoeden van kinderen en het ondersteunen van hun echtgenoten. Dit omvatte taken zoals koken, schoonmaken, wassen, naaien en zorgen voor de behoeften van het gezin. Destijds werd dit als de norm beschouwd en werd er weinig in twijfel getrokken. De man verdiende immers het geld.

Trend op sociale media

Steeds meer vrouwen delen op op het internet hun taak als tradwife. Dit is een afkorting voor traditioneel wife, waar de online wereld de term ’tradwife’ aan heeft gehangen. Zo’n huisvrouw kookt, maakt schoon, houdt het huis op orde en zorgt voor de kinderen – als die er zijn. Zo zie je wel duizenden filmpjes en foto’s waarin vrouwen trots vertellen over hun huishoudelijke taken. Het worden er steeds meer. De dames delen beelden van perfect opgemaakte diners, prachtig ingerichte huizen en zorgvuldig samengestelde outfits.

Waar komt deze trend vandaan?

De opleving van de klassieke huisvrouw kan worden toegeschreven aan verschillende factoren. Eén ervan is het verlangen naar stabiliteit en voorspelbaarheid in een wereld die vaak chaotisch en onzeker aanvoelt. Mensen kunnen zich aangetrokken voelen tot het idee van een gestructureerd gezinsleven waarin de rollen duidelijk verdeeld zijn en de verantwoordelijkheden helder zijn.

Daarnaast is er een zekere esthetiek verbonden aan de jaren ’50 en ’60. Deze vintage mode, stijlvolle huishoudelijke artikelen en nostalgie wordt gezien als eenvoudiger en ongecompliceerder. Deze esthetiek is duidelijk zichtbaar op verschillende sociale mediaplatforms.

Traditionele genderrollen komen terug, maar er is veel kritiek

Hoewel de trend van de klassieke huisvrouw voor sommigen een manier kan zijn om creatief bezig te zijn en een gevoel van orde te scheppen in hun leven, heeft het ook geleid tot debatten over gendergelijkheid en empowerment. Sommigen betogen dat het verheerlijken van de klassieke huisvrouw-rol een stap terug is in de richting van traditionele genderrollen. Vrouwen worden hier voornamelijk gezien als verzorgers en mannen als kostwinners.

Anderen beweren echter dat de trend juist draait om keuzevrijheid en empowerment. Als een persoon ervoor kiest om een huisvrouw te worden, moet dit gerespecteerd worden.

Experts zijn bang dat jonge vrouwen denken dat ze dan afhankelijk zijn van een man – iets wat niet de bedoeling is. Veel vrouwen hebben ook kritiek, omdat het niet feministisch zou zijn.

Komen er steeds meer huisvrouwen?

Het is moeilijk te voorspellen hoe lang de trend van de klassieke huisvrouw aanhoudt. Trends op sociale media kunnen snel opkomen en vervagen, maar ze zijn ook indicatief voor bredere culturele en sociale verschuivingen. Wat deze trend benadrukt, is de behoefte aan inclusieve gesprekken over gender, keuzevrijheid en de evoluerende aard van huishoudelijke en maatschappelijke rollen.

Of de klassieke huisvrouw nu wordt gezien als een romantische terugkeer naar het verleden of als een complexe uitdrukking van persoonlijke identiteit.1 ding is zeker: het blijft de aandacht trekken en het gesprek stimuleren, zowel online als daarbuiten.

Meer over: