Ga naar de inhoud

Huiselijk geweld houdt niet op, nieuwe campagne van start

Huiselijk geweld

Huiselijk geweld, houdt niet op. Een nieuwe kruistocht tegen de agressie moet daar verandering in brengen. Afgelopen jaar waren in Nederland 1,3 miljoen mensen boven de 16 jaar mikpunt. In 850.000 gevallen ging het om structureel geweld dat maandelijks, wekelijks of dagelijks plaatsvond.

Een nieuwe campagne moet omstanders aanzetten in de bres te springen voor slachtoffers.

Geen gemakkelijk boodschap

Met de veldtocht getiteld ‘Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken’ wil de overheid omstanders stimuleren om het gesprek met slachtoffers van huiselijk geweld aan te gaan. Zij kunnen een grote rol spelen in het oppikken van signalen. “Dat is geen gemakkelijke boodschap omdat omstanders niet altijd op de hoogte zijn van huiselijke bruutheid. Het vindt vaak verborgen plaats”, zegt Nelleke Westerveld van kennisinstituut Movisie.

Schaamte en angst spelen een grote rol

Naar aanleiding van de campagne werd Westerveld gevraagd waarom het zo moeilijk is om als naaste in actie te komen als je je zorgen maakt over mogelijk geweld in een gezin of relatie. En als je besluit in te grijpen, wat kun je dan doen om te helpen? Westerveld: “Schaamte en angst spelen een grote rol bij slachtoffers van huislijk geweld, wat kan leiden tot het verborgen willen houden.”

Vaak een onderbuikgevoel

Tegelijkertijd ziet Westerveld dat veel omstanders wel signalen opvangen. “Maar ze weten niet altijd goed hoe daarmee om te gaan. Het kan gaan om het signaal dat je ruzie hoort bij de buren, of dat je ziet dat de politie aan de voordeur verschijnt. Dan heb je vaak een onderbuikgevoel.”

Bang iemand vals te beschuldigen

Volgens Westerveld spelen omstanders een belangrijke rol in het tegengaan of verhelpen van de problemen. “Maar het blijft moeilijk. Het is ongemakkelijk om te praten over huiselijk geweld, en ook spannend. Mensen zijn bang om iemand vals te beschuldigen. Er is ook een angst voor de pleger. Dat kan een reden zijn om niets te doen.”

Norm stellen vermindert probleem

Toch denkt ze dat het goed is dat er nu een nieuwe campagne is. “Een maatschappelijke norm stellen in een campagne kan effectief zijn. Uit onderzoek weten we dat een norm stellen kan bijdragen aan het verminderen van een probleem. Als niet geaccepteerd wordt dat vrouwen worden geslagen, ontstaat er ook een drempel op individueel niveau.”

Bronnen: Movisie

Meer over: