Ga naar de inhoud

Hoe houdt je huisdier het koel? 10 tips tegen oververhitting


Een beetje verkoeling is welkom als het heet is. Dit geldt voor ons, maar helemaal voor onze huisdieren. Honden en katten kunnen niet goed omgaan met de warmte. Oververhitting kan gevaarlijk en soms zelfs dodelijk zijn. Wat kun je doen om je trouwe huisdier koel te houden?

Waarom kunnen huisdieren niet goed tegen warmte?

De meeste huisdieren kunnen er niet goed tegen. Honden en katten hebben bijvoorbeeld geen zweetklieren, waardoor zij hun lichaam niet kunnen koelen. Besteed daarom extra aandacht aan je huisdier als de temperatuur stijgt. Wanneer je trouwe viervoeter het warm heeft, voelt hij heet aan, ademt hij snel en wil meestal niet eten. Als je dit opmerkt, koel je je huisdier direct. 

Honden die last van de warmte hebben

Honden hebben nauwelijks zweetklieren, ze kunnen hun warmte alleen kwijt door te hijgen en via hun voetzooltjes, waar wèl zweetklieren zitten. Zorg ervoor dat je hond schaduw en voldoende drinkwater heeft. Smeer op de dun behaarde plekken wat zonnebrandcrème, laat een hond nooit in een auto achter, zorg voor voldoende vers drinkwater, ga niet met de hond fietsen en laat ‘m nooit in de auto achter. Maak geen lange wandelingen, zeker niet als de route over het (hete) asfalt gaat. Wil je toch even de beentjes strekken? Maak dan een wandeling in de ochtend of avond. 

De hondenwinkel

Voor honden zijn er ook verschillende koelproducten te krijgen. Denk aan een koelmat, die 
door de combinatie van schuim en cooling-gel je huisdier beschermt tegen oververhitting. Wil je je hondje extra beschermen? Schaf dan een koelhalsband aan. Deze halsband houdt je trouwe viervoeter de hele dag koel. Ook zwemmen is een prima manier om af te koelen. Een kinderbadje is ideaal daarvoor.

Zo herken je een oververhitte hond:

  1. Hijgen
  2. Kwijlen
  3. Braken

Katten die last van de warmte hebben

Katten zoeken meestal uit zichzelf een koel plekje op in de schaduw. Zorg daarom voor voldoende schaduw in de tuin. Zet een parasol neer en zorg voor voldoende, vers drinkwater. Katten kunnen net als honden ook verbranden. Wanneer je kat dun behaard is, smeer dit deel dan in met een voor huisdieren geschikte zonnebrandcrème. Ondanks dat katten meestal niet van water houden, kan je een kat goed afkoelen met een licht vochtige handdoek. Verder zijn er voor katten ook speciale koelmatten en koelhalsbanden te koop. 

De kattenwinkel

Zo herken je een oververhitte kat:

  1. Ademt snel
  2. Eet weinig
  3. Braakt
  4. Futloos
  5. Kwijlt 

Konijnen die last van de warmte hebben

Oók konijnen kunnen slecht tegen de warmte. Zij raken hun overtollige warmte niet kwijt, doordat ze niet zweten. Konijnen raken hun warmte kwijt via de bloedvaatjes in hun oren. Hou daarom je konijn goed in de gaten als het warm is. Ze leven immers in een hok en zijn volledig afhankelijk van jou. Zorg er daarom voor dat het hok in de schaduw staat en maak het vaker schoon. Bij warm weer overlijden konijnen vaak aan de huidmadenziekte. Deze ziekte wordt veroorzaakt door een vlieg, die eitjes legt in aangekoekte uitwerpselen en een vies ruikende vacht. Deze maden kunnen bloedvergiftiging veroorzaken, waardoor een konijn kan overlijden. 

Maak verder zelf koelelementen door plastic flessen met water te vullen en in de vriezer te leggen. Wikkel de bevroren fles in een theedoek en leg het bij het konijn in het hok. Heb je een buitenhok? Hang dan een nat wit laken over het hok. Vervang deze regelmatig, want ook deze doeken warmen op in de zon. Tot slot kan een koelingsmat ook ideaal zijn voor je konijn. Wanneer het echt heel warm is, verplaats het hok dan naar de garage of (tijdelijk) in huis.

Zo herken je een oververhit konijn: 

  1. Loom 
  2. Weinig of geen eetlust 
  3. Warme ogen 
  4. Rode slijmvliezen
  5. Binnenkant van oogleden zijn rood

Knaagdieren die last van de warmte hebben

Ook knaagdieren kunnen het héél warm krijgen. Ze kunnen alleen hun warmte kwijt via hun oren en voetzolen. Zorg er in ieder geval voor dat het hok niet in de zon staat en geef je huisdier extra veel groente en water. Knip de haren zo kort mogelijk, dat scheelt enorm veel warmte.

De knaagdierenwinkel

Knaagdieren kan je het beste laten afkoelen met koelmatten of koude stenen. Ook een zandbak met nat zand is een slim idee. Zorg verder voor voldoende vers drinkwater en plaats een schaduwnet of nat wit laken over het hok. Heb je een kleine kooi van plastic? Dan kan je deze op een paar diepvrieselementen zetten, dat zorgt voor verkoeling van onderaf.

Zo herken je een oververhit knaagdier: 

  1. Futloos
  2. Weinig of geen eetlust
  3. Snelle ademhaling
  4. Traag reactievermogen

Lees ook:
Een hond is gezond! Dit zijn de voordelen van een huisdier
Mijn huisdier verhaart, wat kan ik daaraan doen?

Meer over: