Ga naar de inhoud

Waarom steeds meer Nederlanders een huis kopen in Spanje

Update:
Huis kopen spanje

De afgelopen jaren is het aantal Nederlanders dat een huis in Spanje koopt aanzienlijk toegenomen. Dit heeft verschillende oorzaken. 1 van de belangrijkste factoren is de stijging van de vermogensbelasting in Nederland. Lees in dit artikel waarom dit zo is.

Jongere generaties kiezen voor een huis in het buitenland

De hogere belastingdruk, door de stijging van de vermogensbelasting, maakt het bezitten van een woning in het buitenland aantrekkelijker voor mensen. Vooral in landen als Spanje. Hier liggen de huizenprijzen vaak lager dan in Nederland.

Een huis kopen in Spanje betekent dat je vaak meer krijgt voor je geld. Waar in Nederland de huizenprijzen de pan uit rijzen, kun je in Spanje een prachtig huis vinden op loopafstand van het strand voor een fractie van de Nederlandse prijs. Deze mogelijkheid is voor velen een droom die werkelijkheid wordt. Bovendien geeft het bezit van een 2e huis in Spanje een verlaging van de vermogensrendementsheffing in Nederland, wat financieel voordelig kan zijn.

Lees ook: Jan Smit slaat nieuwe weg in en gaat huizen verkopen in Spanje.

Niet alleen gepensioneerden kopen huis in Spanje

Wat opvalt, is dat niet langer alleen gepensioneerden onder de Spaanse zon neerstrijken. Steeds meer jonge Nederlanders, onder de 45 jaar, besluiten om hun droom om in het buitenland te wonen nu al waar te maken.

De coronapandemie heeft de manier waarop we werken voorgoed veranderd. Waar we vroeger massaal naar kantoor gingen, is thuiswerken – of zelfs werken op afstand vanuit het buitenland – steeds meer de norm geworden. Dit geeft jongere generaties de vrijheid om te wonen waar ze willen, en Spanje is daarbij een populaire keuze.

Populaire regio’s in Spanje

Traditionele regio’s zoals de Costa Blanca en de Costa del Sol blijven populair onder Nederlandse kopers. Tegenwoordig zijn er ook nieuwe, minder bekende regio’s populair: de Costa Cálida in de provincie Murcia en de provincie Almería zien een toename van Nederlandse kopers.

Dit is niet verrassend, aangezien de prijzen in deze regio’s nog lager liggen dan in de meer bekende gebieden. Hier kun je nog steeds een leuk huis dichtbij het strand vinden voor rond de 200.000+ euro. Daarom zijn deze regio’s extra aantrekkelijk voor jonge huizenkopers en mensen die op zoek zijn naar een betaalbaar 2e huis.

De laatste 2 jaar zijn de prijzen wel flink gestegen door het vraag en aanbod, maar de prijzen zijn nog altijd niet te vergelijken met de prijzen in Nederland.

Tips voor het kopen van een huis in Spanje

Elke regio in Spanje heeft wel verschillende regels en belastingvoordelen. Zorg er daarom voor dat je de juiste plek kiest die bij jouw levensstijl en behoeften past.

Het kan lastig zijn om een hypotheek af te sluiten via een Nederlandse bank voor een huis in Spanje. Vaak kies men daarom voor een Spaanse hypotheek. Je moet dan wel rekening houden met een flinke eigen inbreng. Banken financieren meestal maximaal 70% van de woningwaarde. Je hebt vaak minimaal 30% eigen vermogen nodig, plus de bijkomende kosten koper.

Verzilveren van overwaarde eigen huis in Nederland

Veel Nederlanders kiezen ervoor om de overwaarde van hun woning in Nederland te verzilveren. Dit kan een slimme manier zijn om je droomhuis in Spanje te financieren zonder dat je te veel geld hoeft te lenen.

Lees ook: overwaarde hypotheek verzilveren.

Belangrijk om te regelen

  • Het is verstandig om een lokale makelaar in te schakelen. De Spaanse vastgoedmarkt kent andere regels dan de Nederlandse. Het is daarom belangrijk om een lokale makelaar (en een advocaat) in de arm te nemen. Deze kan je begeleiden bij het proces en ervoor zorgen dat alles juridisch in orde is.
  • Let op extra kosten: Denk aan de bijkomende kosten zoals belastingen, servicekosten (bijvoorbeeld van een gezamenlijk zwembad), notaris, registratiekosten en eventueel onderhoud van je nieuwe woning. Deze kosten lopen snel op. Zorg dat je een goed financieel plan hebt.
  • Zoek daarnaast uit of het huis wel verhuurd mag worden, indien je je 2e huis ook wilt verhuren. Niet in alle streken is het nog toegestaan. Barcelona gaat verhuurmogelijkheden vanaf 2028 verbieden.
  • Controleer (of laat dit doen) of je volledig 100% eigenaar bent en dat je ook onbeperkt gebruik kunt maken van je verblijf. Bij sommige resorts mag je maar 60 dagen, of 8 weken, gebruik maken van je eigen woning. Voor de rest van de tijd wordt het verhuurd. Goed voor het rendement (waar je vaak 50/60% aan overhoudt) maar niet fijn als je spontaan een paar dagen naar Spanje toe wilt.

Zoek je huizen op Idealista (de Spaanse Funda) let dan op dat je geen huizen kiest waarbij verhuurd of gekraakt staat

Het kopen van een huis in Spanje is voor steeds meer Nederlanders een aantrekkelijke optie. Of het nu gaat om de lagere huizenprijzen, de belastingvoordelen of de mogelijkheid om op afstand te werken vanuit een land met veel zonnig weer, Spanje biedt vele voordelen.

Het is belangrijk om goed voorbereid te zijn en je grondig te verdiepen in de Spaanse woningmarkt en het Spaanse leven. Maak een studie van de woningmarkt in Spanje en ga daarna aan de slag met een makelaar.

Tot slot: zet nooit zomaar je handtekening onder het koopcontract van het huis waar je tijdens je vakantieverblijf verliefd op werd!

Juridische tips van een advocaat voor een veilige aankoop

Bekijk hieronder de tips >>

Bronnen: De Telegraaf, Jan Nicolas advocaten & abogados
Foto: Canva

Meer over: