Is het humaan papillomavirus (HPV) besmettelijk? Waarom stijgt het aantal besmettingen? Wat voor soort virus is HPV? Hoe gevaarlijk is dit virus? Bijna iedereen krijgt ooit een HPV-infectie, mannen én vrouwen. Hoe kun je besmetting voorkomen? Lees er in dit artikel alles over.
Virus dat kanker kan veroorzaken
Nu het HPV zich over de wereld blijft verspreiden, worden meer mensen zich bewust van de mogelijke gevaren van het virus. Van HPV is bekend dat het verschillende soorten kanker veroorzaakt, variërend van baarmoederhalskanker tot kanker van de vagina, schaamlippen, anus, penis en zelfs de mond- en keelholte. Het aantal gevallen van kanker veroorzaakt door HPV in Nederland is de laatste jaren licht gestegen, met naar schatting 1.100 vrouwen en 400 mannen die jaarlijks kanker krijgen door HPV. Met deze alarmerende statistieken is het essentieel om de risico’s van het HPV te begrijpen en de maatregelen die genomen kunnen worden om de verspreiding van het virus te beperken.
Zeer besmettelijk
Het HPV is uiterst besmettelijk en kan wel 8 op de 10 mensen tijdens hun leven treffen. Gelukkig wordt niet iedereen die met het HPV besmet is ziek. Wel is het belangrijk om preventieve maatregelen te nemen om jezelf te beschermen. Vaccins, zoals Gardasil, kunnen het risico om het HPV op te lopen en de ernstige gezondheidsrisico’s die met het virus gepaard gaan sterk verminderen.
Je hebt waarschijnlijk niets in de gaten
HPV-infecties zijn vaak asymptomatisch, wat betekent dat je misschien niet eens merkt dat je het hebt. In de meeste gevallen ruimt je lichaam de infectie binnen 1 tot 2 jaar vanzelf op. Als het echter niet vanzelf opklaart, kan het na 10 tot 15 jaar overgaan in kanker. Bovendien kunnen bepaalde typen HPV, zoals type 6 en 11, genitale wratten veroorzaken, dat zijn wratten die bij de vagina of penis verschijnen. Genitale wratten worden meestal veroorzaakt door laag-risico varianten van HPV, en de eerste tekenen zijn meestal jeuk en irritatie bij de geslachtsdelen. Deze wratten kunnen verschijnen als 1 of meerdere gezwellen.
Symptomen bij mannen
Mannen kunnen de volgende symptomen ervaren; branderigheid, afscheiding, bloeding en pijn of afwijkingen in gebieden als de penis of anus. Als je een van deze symptomen ervaart, is het belangrijk om meteen medisch advies in te winnen.
Symptomen bij vrouwen
Vrouwen kunnen een reeks ongemakkelijke symptomen ervaren die verband houden met gynaecologische aandoeningen, waaronder een branderig gevoel, abnormale afscheiding, bloedingen en pijn in de schaamlippen of baarmoederhals. Helaas kan het door de aard van deze symptomen soms lang duren voordat de juiste diagnose wordt gesteld. Door de tekenen en symptomen vroeg te herkennen kunnen vrouwen sneller de juiste diagnose en behandeling krijgen.
Baarmoederhalskanker
De meest voorkomende HPV-kanker is baarmoederhalskanker. Dit wordt meestal veroorzaakt door een hardnekkige infectie met het HPV dat het lichaam niet heeft kunnen bestrijden. Het virus kan, als het onbehandeld blijft, leiden tot de ontwikkeling van baarmoederhalskanker. Vroege diagnose en behandeling van het virus is de sleutel tot het voorkomen van baarmoederhalskanker. Ondanks het bevolkingsonderzoek naar baarmoederhalskanker overlijden jaarlijks meer dan 200 vrouwen aan de gevolgen van baarmoederhalskanker.
Uitstrijkje laten maken
Uitstrijkjes zijn een belangrijk hulpmiddel in de strijd tegen baarmoederhalskanker. Iedere vrouw tussen de 30 en 60 jaar in Nederland wordt uitgenodigd om elke vijf jaar een uitstrijkje te laten maken. Dit uitstrijkje kan de aanwezigheid van HPV opsporen, dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. Zelfs als een vrouw het HPV-vaccin heeft gehad, is een uitstrijkje nog steeds belangrijk om te controleren op eventuele andere HPV-gerelateerde kankers die mogelijk niet door het vaccin worden voorkomen.
HPV-vaccinatie
Met de invoering van het Rijksvaccinatieprogramma in 2022 komen jongens en meisjes tussen 10 en 18 jaar nu in aanmerking voor de HPV-vaccinatie. Deze vaccinatie biedt tot 95% bescherming tegen HPV-types 16 en 18, die verantwoordelijk zijn voor vele vormen van kanker. Bovendien biedt het vaccin (Cervarix®) ook enige bescherming tegen HPV-typen 45, 35, 31 en 52, waardoor het een onschatbaar hulpmiddel is in de strijd tegen HPV-gerelateerde ziekten.
Hoe krijg je HPV?
Mensen denken vaak dat HPV alleen via seksueel contact wordt overgedragen, maar dat is niet altijd het geval. Je kunt het virus ook krijgen als je op wat voor manier dan ook nauw contact hebt met iemand die besmet is. Zoals door zoenen, huid-op-huid contact, of het delen van voorwerpen zoals tandenborstels of handdoeken. Het HPV komt veel voor. De persoon met wie je omgaat is zich er misschien niet eens van bewust dat hij of zij het virus bij zich draagt. Daardoor kun je toch besmet raken.
Waardoor krijgt iemand wel of geen kanker door HPV?
De oorzaak dat iemand al dan niet kanker krijgt door het HPV hangt af van vele factoren. Mensen met een verzwakt immuunsysteem, mensen die langdurig aan virus worden blootgesteld, en mensen die roken hebben meer kans om door een HPV-infectie kanker te krijgen. Bovendien hebben bepaalde typen van het virus, zoals type 16 en type 18, meer kans om kanker te veroorzaken.
Het is belangrijk om te onthouden dat het HPV een heel gewoon virus is. Niet alle typen HPV veroorzaken kanker. Het kennen van de typen die kanker kunnen veroorzaken, helpt om weloverwogen gezondheidsbeslissingen te nemen en je risico op het ontwikkelen van kanker te verkleinen. Praat met je arts als je vragen of zorgen hebt over HPV en je risico op kanker.
Let op: Startpagina.nl geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts