De warmte van een knisperend haardvuur lonkt dezer dagen. Alleen wanneer je hout verbrandt in en kachel of open haard, komen er wel schadelijke stoffen vrij. De gezellige gloed van een houtkachel heeft een schaduwkant: het is schadelijk voor je gezondheid én die van je buren. Zelfs onzichtbare rookdeeltjes richten aanzienlijke schade aan. Lees hieronder hoe je zo verantwoord mogelijk hout stookt.
Hout stoken, de verborgen vijand in de lucht
Bij het verbranden van hout komen schadelijke stoffen vrij zoals fijnstof, polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s), benzeen en koolmonoxide. Deze onzichtbare deeltjes zweven in de lucht en ademen we in, wat kan leiden tot ademhalingsproblemen, irritaties en zelfs ernstigere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten. Vooral kwetsbare groepen zoals ouderen, kinderen en mensen met longklachten zoals astma ondervinden direct de gevolgen.
Veel mensen klagen over prikkende ogen, geïrriteerde luchtwegen en een onprettige geur. Ze zijn gedwongen ramen en ventilatieroosters te sluiten om binnendringende rook te vermijden.
Open haarden dragen ook bij aan luchtvervuiling en klimaatverandering door de uitstoot van CO2 en fijnstof. Wist je dat 1 op de 3 Nederlanders hinder ondervindt van houtstook? Dat is veel!
Welke klachten kan houtrook veroorzaken?
Hoesten, kortademigheid en benauwdheid zijn veelvoorkomende symptomen. Sommige mensen moeten hierdoor extra medicatie gebruiken. Daarnaast zijn er aanwijzingen dat langdurige blootstelling ziekenhuisopnames door hart- en vaatziekten kan verhogen.
Overlast houtstook: een probleem voor de omgeving
Houtstook kan aanzienlijke overlast veroorzaken voor de omgeving, vooral als het niet op de juiste manier wordt gedaan. Onvolledige verbranding van hout leidt tot de uitstoot van schadelijke stoffen zoals fijnstof, koolmonoxide en kankerverwekkende polycyclische aromatische koolwaterstoffen (PAK’s).
Deze schadelijke stoffen verslechteren de luchtkwaliteit ernstig en veroorzaken gezondheidsproblemen voor mensen in de buurt. Denk hierbij aan ademhalingsproblemen, irritaties en zelfs ernstigere aandoeningen zoals hart- en vaatziekten.
Daarom is het cruciaal om hout te stoken op een manier die zo min mogelijk overlast veroorzaakt en de uitstoot van schadelijke stoffen beperkt.
Lees ook: Milieuvervuilers: dit zijn de 10 grootste van Nederland.
Tips voor verantwoord stoken (of helemaal niet!)
Hoewel het advies luidt om helemaal geen hout te stoken, begrijpen we dat een haardvuur soms onweerstaanbaar is. Houd dan rekening met het volgende: Het is belangrijk om te weten hoe je verantwoord stookt, inclusief het juiste vochtpercentage van hout en veiligheidsmaatregelen zoals het waarborgen van voldoende luchttoevoer om volledige verbranding te garanderen.
Vermijd stoken bij windstil of mistig weer
Vermijd stoken bij windstil of mistig weer. Bij dergelijke weersomstandigheden blijft de rook vaak hangen, waardoor de luchtvervuiling lokaal enorm toeneemt.
Raadpleeg de Stookwijzer voordat je besluit een vuur aan te steken. Dan ontvang je meldingen bij code rood in jouw omgeving. Volg de instructies en installeer de Stookwijzer app. Stel in of je wel/niet graag meldingen van code rood ontvangt op jouw postcode.
Gebruik droog en onbehandeld hout
Vochtig of behandeld hout produceert aanzienlijk meer schadelijke rook. Laat hout minimaal 2 jaar drogen en bewaar het op een goed geventileerde plek.
Zorg voor een goede luchttoevoer
Een efficiënte verbranding minimaliseert de hoeveelheid schadelijke stoffen die vrijkomen. Zorg dus voor voldoende zuurstoftoevoer en gebruik indien mogelijk een gecertificeerde houtkachel.
Beperk het stoken tot speciale gelegenheden
Beschouw hout stoken als iets bijzonders, niet als dagelijkse verwarming. Geniet ervan op feestdagen of andere unieke momenten, maar maak er geen gewoonte van.
Alternatieven voor houtstook
Wil je de sfeer van een open haard zonder schadelijke gevolgen? Overweeg dan alternatieven zoals een elektrische sfeerhaard of kaarsen op batterijen. Deze opties bieden warmte en gezelligheid zonder de schadelijke impact van (hout)rook.
Door bewuster om te gaan met hout stoken en alternatieven te overwegen, draag je bij aan een gezondere leefomgeving voor jezelf én je medemens. Maak de keuze voor schone lucht en geniet van een gezellig én gezond huis!
Is kaarsen branden schadelijk voor je?
Brandende kaarsen of waxinelichtjes tijdens een feestelijk etentje geven altijd een gezellige sfeer.
Nu hoorden we dat kaarsen branden helemaal niet zo gezond is. Zijn kaarsen branden schadelijk voor je gezondheid?
Zwitserse stookmethode
De Zwitserse stookmethode is een goede manier om te stoken. Deze methode, waarbij je de haard kortgezegd van boven naar beneden aansteekt, zorgt voor een bijna volledige verbranding in je houtkachel. Het is belangrijk om de juiste stookmethode te gebruiken voor je houtkachel of haard. Verdiep je daarom in je soort houtkachel.
Het is belangrijk om je houtkachel regelmatig te onderhouden, de juiste stooktips te volgen voor een efficiënte verbranding. Tenslotte is het ook belangrijk te weten dat je wel de juiste brandstof gebruikt de houtkachel of haard. Lees dus eerst goed de informatie op de verpakking, voordat je zomaar een willekeurige (vaak goedkopere) brandstof uit de winkel pakt.
Een houtkachel is een betere optie dan een open haard voor een efficiënte verbranding. Een pellet-kachel is een alternatief voor een houtkachel. Het is belangrijk om de juiste keuze te maken voor je verwarmingsbehoefte.
Samenvatting hout stoken:
- Onderhoud je houtkachel of open haard goed: Regelmatig onderhoud en het schoonmaken van rookkanalen zorgen voor een efficiëntere verbranding en minder uitstoot van schadelijke stoffen.
- Gebruik droog hout: Vochtig hout kan leiden tot onvolledige verbranding en de uitstoot van schadelijke stoffen. Laat hout minimaal 2 jaar drogen en bewaar het op een goed geventileerde plek.
- Zorg voor voldoende verse lucht: Een goede luchttoevoer is essentieel voor een schone verbranding. Zorg ervoor dat er voldoende verse lucht in de ruimte is waar de houtkachel of open haard staat.
- Stook niet bij ongunstige weersomstandigheden: Vermijd stoken bij mist of windstilte, omdat de rook dan blijft hangen en de luchtkwaliteit lokaal enorm kan verslechteren. Raadpleeg de stookwijzer om te zien of het goed is om te stoken.
- Overweeg een pellet-kachel: Pellet-kachels zijn een milieuvriendelijker alternatief voor traditionele houtkachels, omdat ze efficiënter branden en minder schadelijke stoffen uitstoten.
Door deze tips te volgen, help je om de overlast van hout stoken te verminderen en een gezondere leefomgeving te creëren voor jezelf en je buren. Zo draag je bij aan een betere luchtkwaliteit en verminder je de nadelige gevolgen van hout stoken.
Stook met zo min mogelijk overlast, bekijk hier nog de video >>
Bronnen:
GGD, Stookwijzer, RIVM I Foto’s: Canva.