Ga naar de inhoud

Houdbaarheidsdatum verstreken: opeten of niet?

Houdbaarheidsdatum

Is dat pak yoghurt in je koelkast al een paar dagen over de aangegeven houdbaarheidsdatum en twijfel je of je het nog kunt eten? Dan is het handig om het verschil tussen ‘THT’ (ten minste houdbaar tot) en ‘TGT’ (te gebruiken tot) te weten. Sommige dingen bewaar je een stuk langer dan je denkt. Hoe dat precies zit, lees je in dit artikel.

Alles over een verstreken houdbaarheidsdatum!

Verschil tussen ten minste houdbaar tot en te gebruiken tot

Balen, als je nét zin hebt in een boterham met ham, het over de datum blijkt te zijn. Soms ziet het product er nog goed uit en ruikt het ook niet anders dan normaal. Of je het product nog kan eten, is dan de vraag. Dit hangt van het product af en van de soort houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat. Op de meeste voedingsmiddelen staat een houdbaarheidsdatum met daarvoor de afkortingen TGT of THT.
Er is een groot verschil tussen deze 2 houdbaarheidsdata:

1. Ten minste houdbaar tot (THT)

Heb je een product waar de afkorting THT op staat? Dan is het product meestal nog wel een paar dagen te gebruiken – het is immers ten minste houdbaar tot. Na deze datum gaat de smaak en kwaliteit achteruit. Om te kijken of het product echt nog lekker is, gebruik je je zintuigen. Kijk, ruik én proef. Niet meer lekker? Gooi het dan in de prullenbak! 

2. Te gebruiken tot (TGT)

Staat er een TGT-datum op het product? Zoals de naam al een beetje verklapt, kan je dit product niet meer eten na de aangegeven datum. Het zegt namelijk wat over veiligheid – de afkorting staat op producten waarvan je ziek kan worden als ze bedorven zijn. Deze houdbaarheidsdatum wordt voornamelijk gebruikt bij gekoelde versproducten, zoals vlees en vis. Op dit soort producten kunnen er snel (onzichtbare) bacteriën groeien die je ziek kunnen maken. 

Door voedseletiketten kun je de houdbaarheid van gekoelde producten in de koelkast en diepvries bijhouden.

Producten zonder datum, tot wanneer zijn deze goed?

Op niet alle producten staat een houdbaarheidsdatum. Denk aan azijn, verse niet-gesneden groenten en fruit, brood en banket, zout, kauwgom, suiker en wijn. Heb je een van deze producten in huis en twijfel je of deze nog goed zijn? Gebruik dan ook je zintuigen. Een beschimmelde paprika eet je niet meer, maar suiker die is gaan klonteren kan je nog prima gebruiken.

Tip: Kijk naar veranderingen in geur, kleur, en smaak. Schimmel is natuurlijk één van de opvallendste kenmerken van bedorven voedsel. Ook andere signalen kunnen aangeven dat je een product beter kunt weggooien. Bij melkproducten merk je snel genoeg of het bedorven is aan een zure geur en smaak.

Producten over de datum

Hoe lang kan je ze vaak nog eten na de verstreken houdbaarheidsdatum? Om antwoord te geven op de volgende vraag:Als producten over de datum zijn, maar nog prima ruiken en smaken, zijn deze dan nog steeds veilig te gebruiken?” – dien je de bovenstaande informatie goed door te lezen.

De conclusie: als je product een verstreken THT-datum heeft, kan je het nog eten. Mits ongeopend en op de juiste manier bewaard, zijn deze producten vaak lang na de datum nog goed. Hoe lang eigenlijk?

  • Cake, eieren, dessert en yoghurt kan je vaak een paar dagen nog bewaren.
  • Harde kaas, margarine, boter, mayonaise, olie, snoep, pindakaas en chocolade eet je maanden later nog.
  • Diepvriesproducten, pasta, rijst, koffie en honing is vaak een jaar later nog goed!

Langer bewaren?

Bij ongekoelde producten zoals snoep en chocolade kan de kleur iets veranderd zijn na de THT-datum, dat betekent niet meteen dat het niet meer eetbaar is. Bij gekoelde producten moet je daar voorzichtiger mee zijn. En: bij twijfel kun je het beter altijd weggooien. Wil je producten langer bewaren dan de aangegeven datum (THT óf TGT)? Dan kun je ze natuurlijk invriezen. Maak dan gebruik van vershoudbakjes om je voedsel zo lang mogelijk in te bewaren.

Lees ook:

Meer over: