
Amsterdamse restaurants en snackbars moeten in de toekomst hun openingstijden aanpassen. In het weekend mogen ze nog maar tot 02.00 uur ’s nachts open blijven, en doordeweeks is de sluitingstijd 01.00 uur. Burgemeester Femke Halsema wil met dit uurtje vroeger sluiten de drukte in de stad beter beheersen en de horeca overlast voor de bewoners beperken.
Nieuw horecabeleid
Het nieuwe horecabeleid, dat door Halsema is opgesteld en nog goed te keuren door de gemeenteraad, moet zorgen voor een uniforme aanpak in de stad. In plaats van verschillende regels per stadsdeel, komt er nu een centrale lijn die in het omgevingsplan wordt vastgelegd.
Vroegere sluitingstijden voor horeca
De belangrijkste verandering is de vervroegde sluitingstijd voor de horeca. Restaurants, bistro’s en snackbars die voorheen tot 03.00 uur open mochten blijven, moeten in het weekend een uur eerder dicht. Doordeweeks geldt een sluitingstijd van 01.00 uur.
Deze maatregel treft vooral horecazaken die profiteren van de late avonddrukte, zoals nachtrestaurants en fastfoodzaken
Doel van de maatregelen
Volgens Halsema zijn de aanpassingen noodzakelijk om de drukte in de stad beter te reguleren. Vooral in het centrum van Amsterdam trekken horecazaken laat op de avond nog veel bezoekers, wat leidt tot overlast voor omwonenden. De behoefte aan eten na het uitgaan blijft bestaan, maar het aanbod wordt nu strenger gereguleerd.
Fastfoodzaken kunnen onder bepaalde voorwaarden een ontheffing aanvragen.
De drukte in Amsterdam is iets wat al jaren speelt. Bekijk dit nieuwsitem van 7 jaar geleden en lees daarna verder >>
Planning en uitvoering
De nieuwe sluitingstijden gaan in zodra het omgevingsplan is aangepast. De gemeenteraad zal het voorstel in maart behandelen, waarna de regels officieel worden vastgesteld.
Er komt een overgangsperiode voor horecabedrijven om zich aan de nieuwe sluitingstijden aan te passen. De verwachting is dat de nieuwe tijden in 2028 van kracht worden.
Terrassen en andere horeca
Ook de regels voor terrassen worden aangepast. Er komt een uniforme vergunningsplicht voor alle terrassen, en bij nieuwe of gewijzigde terrassen wordt strenger gekeken naar de impact op de omgeving, zoals geluidsoverlast. De sluitingstijden voor terrassen blijven grotendeels onveranderd.
Daarnaast worden de regels aangescherpt voor horeca op onverwachte plekken, zoals in winkels, sportscholen en musea. Horeca is hier toegestaan, maar mag geen zelfstandige bezoekersstromen genereren.
Lees ook: Verhoging terrasbelasting in Amsterdam. Is een biertje nog wel betaalbaar?
Rol van de stadsdelen
De stadsdelen behouden enige invloed en kunnen maatwerkontheffingen verlenen voor sluitingstijden en strengere regels hanteren voor terrassen in bepaalde wijken.
Reacties van Amsterdamse buurtgenoten
De tekst gaat onder de berichten verder >>
Oma wat vindt er nou van dat de gemeente Amsterdam de snackbars een uurtje eerder dicht willen doen? pic.twitter.com/n3ru9NlVto
— Symphony (@Symphony_res) February 13, 2025
Drukte ontstaat als het aantal mensen de capaciteit overstijgt
— Matthijs Pontier
Dat los je dus niet op door de capaciteit in te krimpen,
met NOG krappere openingstijden https://t.co/Tczz2VQNOd#Amsterdam #raad020 #020centrum pic.twitter.com/bZaIPNGOgRPiratenpartij – De Groenen
(@Matthijs85) February 21, 2025
Doelstelling van de gemeente
De gemeente wil de horeca in Amsterdam koesteren en ervoor zorgen dat deze past in de omgeving en veilig is, aldus burgemeester Halsema. Door de toenemende drukte in de stad is het echter steeds moeilijker om deze balans te bewaren.
Overzicht van de veranderingen
- Nachtclubs behouden hun sluitingstijden.
- Er komt een strenger terrasbeleid met een uniforme vergunningsplicht.
- Eetcafés en restaurants moeten eerder dicht, zowel in het weekend als doordeweeks.
- Horeca in winkels, musea en sportscholen blijft mogelijk, maar mag geen zelfstandige bezoekersstromen veroorzaken.
- Fastfoodzaken kunnen onder voorwaarden een ontheffing aanvragen voor de nieuwe sluitingstijden.
Lees ook: Waarom geven Nederlanders weinig fooi?
Bronnen:
Parool, AD, RTL, YouTube, Gemeente Amsterdam