Ga naar de inhoud

Hoovering: veel gebruikte tactiek van de narcist


Hoovering is een veel toegepaste strategie die narcisten gebruiken om hun slachtoffers te manipuleren om terug te keren in een relatie. Een narcist doet dit door op je gevoelens in te spelen. Ze kunnen sms’en, bellen, opdagen bij je werk of dreigen.

Wat voor middelen de narcist ook gebruikt, het doel van hoovering is altijd hetzelfde: het slachtoffer weer onder controle krijgen. Lees alles over hoovering.

Wat is hoovering?

Hoovering is een vorm van manipulatie die een narcist inzet om jou voor hem of haar te laten vallen. Hierbij wordt ingespeeld op jouw empathie, kwetsbaarheid en hoop dat diegene veranderd is. Door het laten zien van ander gedrag, word je snel overgehaald om het toch weer te proberen. Hierdoor raak je compleet uit balans en val je toch weer voor diegene. Letterlijk betekent hoovering stofzuigen. Dit huishoudelijke apparaat staat symbool voor de (narcistische) ex die je weer in de relatie probeert te zuigen.

4 redenen waarom narcisten aan hoovering doen

Een narcist heeft verschillende redenen om zijn slachtoffer te ‘hooveren’.

1. Opkrikken van ego

Te beginnen met het opkrikken van hun eigen ego. Omdat narcisten vaak erg onzeker zijn, hebben ze constante bevestiging van anderen nodig.

2. Macht en controle

Als ze hun slachtoffer terugkrijgen, geeft dat een gevoel van macht en controle. Als een narcist het gevoel heeft dat ze de macht of invloed over de persoon te verliezen, maken ze graag gebruik van deze manipulatieve tactiek om het slachtoffer terug te krijgen.

3. Straffen van slachtoffer

Mocht het slachtoffer hem of haar toch hebben verlaten, is hoovering een manier om hun slachtoffers hiervoor te straffen.

4. Aandacht krijgen

Verder kan een narcist doen aan hoovering om aandacht te krijgen, om het slachtoffer terug te krijgen of dat het slachtoffer niemand vertelt over hun relatie.

Hoe herken je hoovering?

Als je merkt dat iemand zijn hoovering tactieken op je uitoefent, is het verstandig om zo snel mogelijk bij diegene weg te gaan. Gelukkig kan je hoovering op verschillende manieren herkennen. Denk aan: het zoeken van contact, bedreigingen, het voordoen als slachtoffer, het geven van cadeaus en gunsten, het contact zoeken op sociale media, het gebruiken van emotionele manipulatie en de belofte om te veranderen.

Lees ook:

Meer over: