Is dit ook weleens jouw gedachte geweest, wanneer je met zo’n duur potje geel goud in je handen staat? “Is dit wel echte honing wat er in dit potje zit? Of word ik genept met iets wat alleen maar naar honing smaakt?” In dit artikel kom je erachter hoe je nephoning en echte herkent.
Grootschalige fraude bij honing: bijna de helft is ‘suikerwater’
Niet gek gedacht. Er is namelijk veel nephoning in omloop. Zo blijkt ook uit een onderzoek dat in opdracht van de Europese Commissie is uitgevoerd door het Gemeenschappelijk Centrum voor Onderzoek (GCO).
Een zeer groot deel van honing die van buiten de Europese Unie komt blijkt geen echte te zijn. Dit blijkt uit studies uitgevoerd door de diensten van de Europese Commissie. Uit onderzoek dat het laboratorium van het GCO heeft uitgevoerd blijkt dat 46% van de geïmporteerde honing niet voldoet aan de Europese richtlijn voor honing, geen honing is en niet zo mag heten.
- Alleen die vloeibare zoete substantie die voor 100% door bijen is gemaakt, zonder toevoegingen, mag het label honing gebruiken. En daar wordt kennelijk op grote schaal mee gesjoemeld. Lees hieronder hoe dit kan.
Schrikbarend veel valse honing
In het laboratorium van het GCO werden 320 soorten getest uit 20 verschillende landen buiten de EU. Daar zaten schrikbarend veel valse substanties tussen zoals siroop van rijst, tarwe of suikerbiet. Zo bleek meer dan ¾ van de soorten die uit China kwam verdacht. De honing uit Turkije bleek zelfs voor 93% dubieus te zijn en ook de potten uit het Verenigd Koninkrijk waren niet zuiver.
Oplossing voor grootschalige fraude bij honing
Gelukkig lijkt de oplossing om deze grootschalige fraude te voorkomen wel eenvoudig, zo liet Copa en Cogeca, de Europese organisatie die opkomt voor de landbouw weten. Er moet een herziening komen van de Europese Honingrichtlijn is hun advies.
De voorzitter van Copa en Cogeca
“De oplossingen om de massale fraude aan te pakken zijn bij ons bekend. Wij hebben dan ook op sociale media een oproep gedaan aan alle imkers in de EU om dit te ondersteunen met de actie #HoneYstlabellingNow.”
De tekst gaat onder het bericht verder >>
Europese imkers pleiten ook voor etikettering
Veel Europese imkers en hun coöperaties zijn het eens met Copa en Cogeca en roepen ook op tot transparante etikettering van potten uit het land van herkomst, met daarop verplicht de informatie over de ingrediënten.
Die transparantie is er nog niet volledig. De producenten vermelden alleen het gewicht, allergie-informatie, houdbaarheid en dat het product niet geschikt is voor kinderen onder 1 jaar. Verder staat er op de pot of de inhoud van EU landbouw of niet EU landbouw afkomstig is.
Weet je niets over de richtlijnen, dan weet je ook vaak niets over het productieproces in de landen buiten de EU. De consument koopt in de supermarkten al snel een dure pot niet EU honing en denkt dat het echte honing is. Wat ze 9 van de 10 keer kopen is gemengd met siroop.
De tekst loopt door onder de afbeelding >>
Een gezond natuurproduct en dat moet het blijven
Niet alleen de GCO, maar ook de ambachtelijke imkers binnen de EU pleiten voor verbetering van de traceerbaarheid in de honingketen. Het systematisch testen en controleren van de naar EU geïmporteerde honing moet vervalsingen in de toekomst tegengaan.
Bronnen: Imkers Nederland, Copa Cogeca, GCO. Hoofdfoto: Davisro voor Canva.
Hoe weet je of het echte honing is?
Etiket op pot honing begrijpen
Het lezen van het etiket is de eerste en belangrijkste stap om te achterhalen of je met pure bijennectar te maken hebt of een mix van honing met siroop. Kijk goed naar de ingrediëntenlijst.
In pure bijenhoning hoort maar 1 ingrediënt te staan: 100% honing. Wees op je hoede als je ingrediënten zoals high fructose corn syrup, commerciële glucose of andere suikervervangers ziet. Dit duidt namelijk op nephoning.
Soms zie je in de supermarkt ook potten honing met honingraten. Dan lijkt het of die honing rechtstreeks uit de bijenkorf zijn gehaald. Dit lijkt een goede keuze, maar wees ook hier weer op je hoede voor namaak.
Honingtest 1: het geheime kristallisatiesignaal
Pure honing heeft een bijzondere eigenschap: het kristalliseert na verloop van tijd. Een betrouwbare indicator van echte honing is de aanwezigheid van kleine kristallen. Wil je het proces versnellen? Plaats het potje dan in de koelkast en zie hoe de magie van kristallisatie zich ontvouwt.
Honingtest 2: de test met water
Een snelle en eenvoudige manier om de puurheid van het bijenproduct te testen, is door een lepeltje nectar in een glas warm water te doen. Als de zoete stof direct oplost, is het hoogstwaarschijnlijk vermengd met suikerstroop. Blijft de honing echter aan de lepel hangen en kost het moeite om het op te lossen, dan heb je pure honing te pakken.
Waar honing kopen? Wat kost echte honing?
Als je een pot honing op de markt ziet voor een paar euro’s, wees dan op je hoede. Kwaliteitsvolle honing kost nu eenmaal wat meer. Over het algemeen mag je verwachten dat een pot zuivere honing van gemiddelde kwaliteit ergens tussen de 5 en 15 euro kost voor een pot van ongeveer 250 tot 500 gram.
Het vinden van 100% zuivere echte honing blijft wel een uitdaging. Blijf oplettend en koop bij de betrouwbare bronnen.
Hetzelfde geldt ook voor olijfolie in de blog: Veel soorten olijfolie: welke is de beste?
Is honing gezond? Gezonder dan suiker?
Over het algemeen kan je honing beschouwen als een gezondere optie dan geraffineerde suiker. Honing bevat natuurlijke suikers, evenals kleine hoeveelheden vitaminen, mineralen en antioxidanten die ontbreken in geraffineerde suiker.
Het heeft ook een lagere glycemische index, wat betekent dat het de bloedsuikerspiegel minder snel doet stijgen dan gewone suiker. Honing bevat evengoed veel calorieën. Gebruik dus met mate. Bovendien heeft het een vergelijkbaar effect op de bloedsuikerspiegel als gewone suiker. Mensen met diabetes moeten ook met honing opletten.
- Baby’s jonger dan 1 jaar mogen geen honing krijgen. Dit vanwege het risico op botulisme.
Kijktip: De Keuringsdienst van Waarde onderzocht ook het verhaal achter de honing.
Heb je deze aflevering gemist? Kijk de fragmenten hieronder terug >>
Bron: Nederlandse Bijenhoudersvereniging, Ecowijs.