Ga naar de inhoud

Honger en dorst: we halen het signaal door elkaar

Honger en dorst gevoel verschillen

In ons dagelijks leven voelen we regelmatig de signalen van honger en dorst. Wist je dat je deze 2 sensaties makkelijk door elkaar haalt? Dit kan leiden tot onnodig eten en ongezonde gewoonten.

In dit artikel duiken we dieper in de wetenschap achter honger en dorst, hoe je ze van elkaar kunt onderscheiden, en geven we je de beste tips om voortaan misverstanden te voorkomen.

Hongergevoel en dorstgevoel verrassend vergelijkbaar

Onze lichamen hebben verschillende mechanismen om honger en dorst te reguleren. De signalen die ze afgeven zijn soms verrassend vergelijkbaar met elkaar. Het verwarren van honger met dorst is een veelvoorkomend probleem dat kan leiden tot overeten en slechte hydratatie.

Door de signalen van je lichaam beter te begrijpen en te leren hoe je honger en dorst onderscheidt, maak je gezondere keuzes. Probeer deze tips en technieken uit in je dagelijkse routine te integreren en ontdek hoe een goede hydratatie en bewuste eetgewoonten je leven positief beïnvloeden.

Honger: de maag stuurt signalen naar de hersenen

Het hormoon ghreline speelt een grote rol in het veroorzaken van hongergevoelens. Ghreline bevindt zich in de maag en stuurt signalen naar de hersenen als het tijd is om te eten. Wanneer dan je bloedsuikerspiegel daalt, krijg je vaak een hongergevoel. Dit is een signaal van ons lichaam dat we energie nodig hebben.

Het hormoon leptine helpt ons juist weer te voelen wanneer we vol zitten. Mensen met een hoge leptineweerstand hebben vaak moeite om een verzadigingsgevoel te ervaren. Dit kan een medische oorzaak hebben. Hierover lees je meer verderop in dit artikel.

Dorst: je hebt hoge concentraties zout in je lichaam

In de hypothalamus van onze hersenen zitten de zogeheten osmoreceptoren. Deze meten de concentratie van zouten in ons bloed. Wanneer deze concentratie te hoog is, geven ze een signaal dat we dorst hebben.
Het hormoon vasopressine helpt ons lichaam daarnaast om water vast te houden en verhoogt het dorstgevoel wanneer we uitgedroogd raken.

Hoe verwar je honger en dorst?

Hoewel honger en dorst verschillende oorzaken en mechanismen hebben, overlappen de symptomen:

  • Lage energie: Zowel honger als dorst leiden tot een gevoel van lage energie en vermoeidheid.
  • Stemmingswisselingen: Beide veroorzaken prikkelbaarheid en concentratieproblemen.
  • Maaggevoelens: Een knorrende maag kan zowel honger als door dorst zijn.

Uit studies blijkt dat lichte uitdroging kan leiden tot een verhoogde hongergevoel, zelfs wanneer het lichaam eigenlijk water nodig heeft. Dit komt doordat het dorstgevoel soms zwakker is dan het hongergevoel.

Onderzoek toont aan dat het drinken van water voor de maaltijd kan helpen bij gewichtsbeheersing, omdat het de maag vult en daardoor het hongergevoel vermindert. Voedingsmiddelen met een hoog watergehalte, zoals fruit en groenten, kunnen zowel hydratatie als verzadiging bevorderen, waardoor de kans kleiner is dat je dorst voor honger aanziet.

Tips om honger en dorst te onderscheiden

  • Drink eerst water: Wanneer je denkt honger te hebben, drink dan eerst een glas water en wacht 10-15 minuten. Als je honger daarna verdwenen is, had je waarschijnlijk dorst.
  • Houd een voedingsdagboek bij: Houd een voedings- en hydratatiedagboek bij. Noteer wanneer je eet en drinkt en hoe je je voelt. Dit kan je helpen patronen te herkennen en beter te begrijpen wanneer je lichaam echt voedsel nodig heeft, versus wanneer het dorst heeft.
  • Hydrateer regelmatig: Zorg ervoor dat je de hele dag door regelmatig water drinkt, niet alleen wanneer je dorst hebt (het advies is 2 liter per dag). Dit kan helpen om uitdroging te voorkomen en de signalen van dorst duidelijker te maken.
  • Let op je urinekleur: Een eenvoudige manier om te controleren of je gehydrateerd bent, is door naar de kleur van je urine te kijken. Lichte, heldere urine is een teken van goede hydratatie, terwijl donkere urine aangeeft dat je meer water nodig hebt.
  • Kies voor gezonde snacks: Als je na het drinken van water nog steeds honger hebt, kies dan voor gezonde snacks zoals fruit, groenten of noten. Deze snacks zijn voedzaam en helpen je energie op peil te houden.

Ik heb bijna geen honger of dorst, hoe kan dat?

Ik heb heb bijna geen honger of dorst, hoe kan dat? Het is niet ongewoon om weinig honger of dorst te ervaren, maar het is belangrijk om te begrijpen wat hier mogelijk achter zit. Verschillende factoren, zowel lichamelijke als psychologische, kunnen invloed hebben op je eetlust en dorstgevoel. Hier zijn enkele mogelijke oorzaken en tips om hiermee om te gaan:

  • Mogelijke oorzaken zijn medische condities, medicatie en leefstijl: Een trage schildklier kan je stofwisseling verlagen, wat kan resulteren in minder honger en dorst. Ongecontroleerde bloedsuikerspiegels beïnvloeden je eetlust.
  • Ook onderdrukken psychische aandoeningen je eetlust en dorstgevoel. Sommige medicijnen, zoals antidepressiva, antibiotica, en bloeddrukmedicatie, beïnvloeden de eetlust en dorst.
  • Weinig fysieke activiteit leidt ook tot een verminderde eetlust. Het overslaan van maaltijden of onregelmatig eten kan je lichaam ook in een ritme brengen waarin het minder vaak hongersignalen afgeeft.

Tips om honger en/of dorst te bevorderen

Eet regelmatig kleine maaltijden om honger of dorst te bevorderen. Probeer 5 tot 6 kleine maaltijden per dag te eten in plaats van 3 grote. Dit kan je eetlust stimuleren. Voeg kruiden en specerijen toe (in plaats van zout). Smakelijke en geurige maaltijden bevorderen je eetlust.

Een afwisselend dieet met verschillende smaken en texturen helpt ook om je interesse in eten te behouden. Voeg een schijfje citroen, komkommer, of een paar muntblaadjes aan je water toe om het aantrekkelijker te maken.

Er zijn mensen die zeggen dat ze water niet lekker vinden. Voor die mensen is ons advies: Consumeer voedsel met een hoog watergehalte, zoals fruit (watermeloen, sinaasappels) en groenten (komkommer, tomaat). Of zorg dat je een smaakje aan het water toevoegt. Pas dan wel weer op met teveel suiker.

Lichaamsbeweging kan je eetlust stimuleren. Probeer dagelijks minimaal 30 minuten te bewegen. Vermijd stress, want stress onderdrukt de eetlust. Probeer dagelijks mee te doen aan de gratis Fit at Home lessen voor een fijne workout of rustige yogales.

  • Onthoud: de volgende keer dat je denkt honger te hebben, drink eerst een glas water. Je lichaam is je dankbaar!

Als je aanhoudende lage honger en dorst ervaart, is het verstandig om een arts te raadplegen om onderliggende medische problemen uit te sluiten. Laat je bloed testen op schildklierhormonen, bloedsuikerspiegel en andere relevante parameters om mogelijke oorzaken te identificeren.

Startpagina geeft geen medisch advies. Raadpleeg bij gezondheidsklachten altijd een arts.

Bron: Gezondheidsnet
Hoofdfoto: firina/Canva


Lees ook: De invloed van hormonen op ons lichaam en welzijn

Wil je alles weten over hormonen, bekijk dan ook deze podcast met lifestylecoach Ralph Moorman, die er een boek over schreef, lees daarna verder >>

Meer over: