Kinderen blijken de laatste tijd vaker slachtoffer van ernstige bijtincidenten met honden. Dit merken plastisch chirurgen op. Daarom pleiten ze voor dringende maatregelen om dit aan te pakken en hondenbeten te voorkomen.
55% van de slachtoffers zijn kinderen onder 8 jaar
In Emmeloord werd recentelijk nog een kind doodgebeten door een hond. In iets meer dan 18 maanden hebben plastisch chirurgen ongeveer 100 ernstige bijtincidenten geregistreerd waarbij slachtoffers chirurgische ingrepen nodig hadden. Wat nog zorgwekkender is, is dat het merendeel van de slachtoffers kinderen waren, waarvan 44% jonger was dan 8 jaar en 11% zelfs baby’s waren.
Hoog risico honden
De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC) pleit voor regels om bijtongelukken. De NVPC heeft voor het eerst bijgehouden hoeveel bijtincidenten er plaatsvonden tussen oktober 2021 en juli 2023.
Uit hun bevindingen blijkt dat bepaalde hondenrassen de meeste verwondingen veroorzaken. Dit zijn de zogeheten hoog risico honden:
- pitbull-achtigen
- rottweilers
- staffords
- herders
Elke hond is een potentieel gevaar
De NVPC benadrukt dat elke hond potentieel gevaarlijk is, maar dat hoog risico honden de ernstigste schade aanrichten vanwege hun bijtkracht en het ‘prooi-schudden’, waardoor weefsel kan scheuren. De geregistreerde 100 ernstige bijtincidenten zijn mogelijk slechts het topje van de ijsberg, omdat veel gevallen van bijtletsel die geen operatie vereisen niet zijn meegerekend.
Er zijn ook situaties waarin slachtoffers zijn behandeld door hun huisarts of de spoedeisende hulp, zonder dat er een plastisch chirurg aan te pas kwam. In sommige gevallen overlijden slachtoffers aan hondenbeten, zelfs voordat ze de kans krijgen om geopereerd te worden, zoals recentelijk is gebeurd bij het jonge kind in Emmeloord.
Naar schatting vinden jaarlijks zo’n 150.000 bijtincidenten in Nederland plaats. In geval van ernstige incidenten start men vaak een strafrechtelijke procedure. Bij minder ernstige gevallen kan de burgemeester besluiten om een muilkorf- of aanlijnplicht op te leggen.
Speciale wet voor agressieve dieren
Tot 2008 was er in Nederland een speciale wet voor agressieve dieren, ook wel bekend als de pitbullwet. Deze wet werd echter ingetrokken toen bleek dat het aantal bijtincidenten niet afnam. Sinds 2021 houden sommige gemeenten bijtincidenten bij in het Landelijk Honden Dossier. 50 van de 342 gemeenten doen hieraan mee. Deze gemeenten registreerden tot augustus van dit jaar 555 bijtincidenten.
Verplichte opvoedcursussen ter voorkoming van hondenbeten
Tweede Kamerlid Frank Wassenberg (Partij voor de Dieren) benadrukt het belang van landelijke registratie van bijtincidenten en pleit voor verplichte opvoedcursussen voor hondeneigenaren. Hij benadrukt dat alle hondenrassen risico’s met zich meebrengen wanneer je de hond niet goed opvoedt. Samen met de BoerBurgerBeweging (BBB) dient van Wassenberg binnenkort een motie in om de opvoedcursussen te verplichten, met als doel zowel de veiligheid van mensen als het welzijn van dieren te vergroten.
Ben je aan het nadenken om een hond aan te schaffen en ben je de 50 gepasseerd? Dan zijn dit de beste honden voor senioren.
Bronnen: NOS, Omroep Flevoland, EenVandaag, Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie (NVPC)