Ga naar de inhoud

Hond gebeten door vermoedelijke wolf in bos bij Nunspeet

Wolf

In het Zandenbos bij Nunspeet is zondagavond een hond vermoedelijk door een wolf gebeten, wat leidt tot veel ophef. De eigenaar van de hond liep rond 18.30 uur in een losloopgebied toen het dier plotseling van achteren werd gegrepen.

De aanval gebeurde zo snel dat de eigenaar nauwelijks de tijd had om te reageren voordat de hond het bos in werd getrokken. In paniek belde het baasje onmiddellijk de politie, die samen met de Stichting Wildaanrijdingen Nederland (SWN) ter plaatse kwam en de gewonde hond terugvond. Een dierenarts behandelde de bijtwond direct en nam DNA-materiaal af om te bevestigen of de hond door een wolf was aangevallen.

Eerste reacties en angst onder hondenbezitters

De eigenaar van de hond was enorm geschrokken van de aanval en verklaarde tegenover Omroep Gelderland ervan overtuigd te zijn dat het een wolf was die zijn hond aanviel. Hij gaf aan dat de hond zich flink had verweerd tijdens de aanval. Het incident leidt tot bezorgdheid onder andere hondenbezitters in de regio, die nu extra voorzichtig zijn met het uitlaten van hun honden in het gebied. Alhoewel sommigen, in onderstaande video, zich minder druk maken en toch gewoon hun hond los laten lopen.

De tekst gaat onder de video verder >>

Provincie Gelderland waarschuwt

Gedeputeerde Harold Zoet van de provincie Gelderland zegt dat het aantal wolven op de Veluwe de laatste tijd is toegenomen. Hij hield er al rekening mee dat er een incident zou plaatsvinden, zoals eerder ook op de Utrechtse Heuvelrug was gebeurd. Om verdere incidenten te voorkomen, adviseert Zoet mensen om hun honden kort aangelijnd te houden in de Veluwse bossen. Bezoekers van het gebied kunnen een folder raadplegen met informatie over wat te doen bij het zien van een wolf. Tevens worden er informatieavonden georganiseerd over hoe om te gaan met deze roofdieren.

Het is niet het eerste incident in Nunspeet. Bekijk in onderstaande video wat het met de bewoners van het gebied doet.

De tekst gaat onder de video verder >>


Onderzoek en maatregelen

Na het incident werd het gebied tijdelijk afgesloten voor verder onderzoek. Inmiddels is het weer toegankelijk voor publiek. De resultaten van het DNA-onderzoek zullen bepalend zijn voor de volgende stappen. Mocht het inderdaad om een wolf gaan, dan zal dit invloed hebben op het beleid rondom wolvenbeheer in de regio.

Toename van het aantal wolven op de Veluwe

De populatie wolven op de Veluwe is de afgelopen jaren aanzienlijk gegroeid. Het gebied herbergt nu meerdere wolvenroedels, wat leidt tot toenemende waarnemingen en incidenten met deze dieren. Staatsbosbeheer bevestigt dat wolven zich vrij bewegen in de uitgestrekte bossen van de Veluwe en soms dicht in de buurt van wandelpaden en menselijke nederzettingen komen. Experts adviseren bezoekers om altijd alert te zijn.

Lees ook: Wolf gedood na aanval op schapenhouder – ‘hier kon je op wachten’ 

Discussie over beleid en veiligheid

De recente aanvallen hebben geleid tot een verhit debat over het wolvenbeheer in Nederland. Caroline van der Plas, fractievoorzitter van de BBB, heeft opgeroepen tot een nationaal debat over de bedreigingen die wolven vormen voor huisdieren en potentieel ook voor mensen. Er wordt gepleit voor duidelijke richtlijnen en een eenduidige aanpak op nationaal niveau, zodat alle provincies dezelfde maatregelen hanteren. Dit zou moeten bijdragen aan een betere coördinatie en communicatie over hoe om te gaan met de aanwezigheid van wolven in dichtbevolkte gebieden.

Foto: Canva

Meer over: