De hoeveelheid poly- en perfluoralkylstoffen (PFAS) in ons drinkwater moet omlaag. Dit adviseert het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Lees hier wat deze chemische stof precies is en waarom het belangrijk is om de hoeveelheid PFAS in ons drinkwater te verminderen.
Wat zijn PFAS?
PFAS zijn een chemische stoffen. Deze komen voor in onder meer anti-aanbakpannen, make-up, kleren en voedselverpakkingen. PFAS komen op verschillende manieren in ons milieu terecht. Dit gebeurt met name bij de productie, bij uitstoot en in afval met producten met deze chemische stof. PFAS verspreiden zich via water, lucht en de grond.
Is het schadelijk?
Of PFAS echt schadelijk zijn, hangt er vanaf hoeveel je binnenkrijgt, hoe vaak en hoe lang. Dit verschilt van persoon tot persoon. Het is dus niet zeker of poly- en perfluoralkylstoffen schadelijk zijn voor jou. Wat wel zeker is: als je veel PFAS binnenkrijgt, kan het je immuunsysteem beschadigen. Ook worden deze chemische stoffen in verband gebracht met kanker, problemen met vruchtbaarheid en een verhoogd risico op cholesterol.
Waarom er minder PFAS in drinkwater?
Kraanwater in Nederland is altijd veilig om te drinken. Het is internationaal afgesproken dat er een maximale hoeveelheid poly- en perfluoralkylstoffen is waar mensen dagelijks aan blootgesteld mogen worden. Hier mag drinkwater voor maximaal 20% aan bijdragen. Dit wordt op veel plekken overschreden. Met name op de plekken waar men kraanwater van rivierwater drinkt. Tijd om het PFAS in drinkwater te verlagen, want volgens het RIVM krijgen wij alleen zo minder poly- en perfluoralkylstoffen binnen. Momenteel worden er vergunningen voor het lozen in het afvalwater aangepast – hier mag geen PFAS meer in voorkomen. Ook mag op plaatsen waar drinkwater gewonnen wordt, niet meer dan 4,4 nanogram PFAS per liter water worden gemeten.
Hoe krijg je minder van dit stofje in je lichaam?
Poly- en perfluoralkylstoffen zijn overal in het milieu aanwezig, waardoor het in alle voedselproducten kan zitten. Je kunt zeker groenten uit je moestuin eten, alleen groente en fruit binnen 1 kilometer van de DuPont fabriek in Dordrecht en het moestuinencomplex Sluisdijk in Helmond kan je beter laten staan. Ook adviseert het RIVM om zo min mogelijk zelf gevangen vis uit zoetwater te eten.
Bron: Voedingscentrum, NOS, RIVM, RTL