Achter elke koninklijke verschijning schuilt een verhaal van mode, stijl en persoonlijkheid. Voor prinses Beatrix, voormalig koningin der Nederlanden, was haar kenmerkende silhouet niet compleet zonder een iconisch accessoire: haar hoed.
Nu het koud is buiten, is het een perfect moment om terug te kijken op de evolutie van Beatrix’ uitgebreide en kenmerkende hoedencollectie, die door de jaren heen haar stijl en persoonlijkheid heeft belichaamd. Bekijk hier de hoeden van Beatrix door de jaren heen.
De beginjaren van Beatrix’ hoedenliefde
In de vroege jaren ’40 was prinses Beatrix, als jong meisje al te zien met haar eerste zonnehoedjes. Zelfs bij haar reizen waren hoeden een opvallend onderdeel van haar stijlvolle voorkomen. Zo ook in haar studietijd. Prinses Beatrix begon haar studie aan de Universiteit Leiden in 1956 en studeerde af in 1961. Ze studeerde daar rechten. In 1956 was ze 18 jaar oud toen ze aan haar studie begon. Ze was ongeveer 23 jaar oud toen ze haar studie aan de universiteit afrondde. Kijk hoe schattig ze is!
Evolutie van stijl: jaren ’50 en ’60
Naarmate de agenda van prinses Beatrix drukker werd, groeide haar hoedencollectie mee. In een tijd waarin hoeden nog standaard waren, koos ze voor kleine hoedjes met voile en veertjes. Het was echter in de jaren ’60 dat Beatrix’ stijl evolueerde naar een meer jeugdige uitstraling, geïnspireerd door de mode van die tijd, zoals de turbans en pillbox-hoedjes à la Jackie Kennedy. Beatrix is absoluut een van de meest stijlvolle royals die er is.
Creatieve vernieuwing: samenwerking met Harry Scheltens
De ontmoeting met modist Harry Scheltens in de jaren ’70 bracht een frisse wind in Beatrix‘ hoedencollectie. Scheltens, bekend om zijn creativiteit, introduceerde trendy flaphoeden en baretten, waardoor Beatrix haar hoedenkeuze nog verder diversifieerde.
Hoeden als koninklijk symbool: jaren ’90
In de jaren ’90 bereikten Beatrix’ hoeden een nieuwe dimensie met volumineuze ontwerpen die eerder een symbool werden van haar koninklijke status dan een louter modieus accessoire. Deze keuze oogstte zowel lof als kritiek, maar toonde de vastberadenheid van de koningin in haar voorkeur voor grote, ronde hoeden. En het staat haar fantastisch!
Continuïteit en verandering na de eeuwwisseling
Na het vertrek van Scheltens vanwege gezondheidsredenen namen anderen, zoals Emy Bloemheuvel en Suzanne Moulijn, het stokje over. Vooral de laatste 10 jaar koos Beatrix voornamelijk voor strakke toques, waarbij de variatie vooral in de versiering van de hoeden lag.
De toque als Beatrix’ kenmerk
De toque bleek hét kenmerkende hoedtype van Beatrix, ondanks soms neerbuigende benamingen in het buitenland. Voor haar was deze hoed vooral de kroon op haar kleurrijke en uitgesproken outfits. Hoe kleurrijker, hoe beter kan je wel zeggen.