Door de hevige regenval en het warme weer dit voorjaar barst het momenteel van de muggen. Midden in de nacht word je wakker van het gezoem van een mug. Hoe ontsnappen deze beestjes toch steeds aan onze slagen? Waarom sla je ze zo moeilijk dood?
Ontdekking van de Wageningen Universiteit
Wetenschappers van de Wageningen Universiteit hebben ontdekt waarom muggen telkens weten te ontsnappen. Na analyse van bijna 500 ontsnappingspogingen weten ze nu dat muggen een bochtje maken in de lucht tijdens een aanval. Bovendien ontstaat er een luchtstroom door de meppende beweging, waardoor muggen met deze stroom meevliegen. Je hoeft dus geen andere bril en gelukkig ligt het ook niet aan onze motoriek.
Gebruik van geavanceerde technieken
Om deze ontdekking te doen, filmden de wetenschappers alle ontsnappingsmanoeuvres van muggen met 3 speciale camera’s. Deze camera’s kunnen tot wel 12.500 beelden per seconde vastleggen, wat noodzakelijk is omdat muggen ongeveer 500 vleugelslagen per seconde maken. Met behulp van AI-beeldherkenningssoftware werd geanalyseerd hoe muggen op de luchtstromen van onze slagen surfen.
De effectieve oplossing
Als je een mug zo snel mogelijk wilt vangen, kun je beter een mepper met gaatjes gebruiken in plaats van je hand. Door de gaatjes ontstaat er een kleinere luchtstroom, waardoor muggen minder makkelijk kunnen meesurfen. Zo kun je snel weer verder slapen zonder hinderlijk gezoem.
Bekijk ook deze video voor effectieve tips >>
Bron: BD