Ga naar de inhoud

Eenpansgerecht: makkelijk, snel en goedkoop?

Eenpansgerechten, hoe maak je ze?

Het eenvoudigste gerecht dat we steeds lekkerder vinden: het eenpansgerecht. Comfortabel tijdens drukke uren, weinig afwas en ideaal in het weekend voor ontspanning. Van soepen en ovenmaaltijden tot stoofschotels en wok-maaltijden. Ontdek hier hoe je een makkelijk eenpansgerechten klaarmaakt.

Wat is een eenpansgerecht?

Vaak zijn dit makkelijke gerechten om te koken, bijvoorbeeld soep of stoofpotjes maar ook gerechten als pasta’s en risotto zijn te maken in één pan. Een eenpansgerecht is een makkelijk recept dat in één pan wordt gekookt. Het is een snelle maaltijd, waarmee je niet alleen tijd bespaart maar ook kunt besparen op gas of elektra. Dat klinkt heel logisch, maar hoe doe je het en hoe makkelijk is het nou echt?

Makkelijke maaltijd

Meestal worden de aardappelen of rijst, groente en vlees samen gekookt, gewokt of geroosterd. Het wordt vaak in een ovenschotel, hapjespan, slowcooker, skottelbraai of op de barbecue klaargemaakt. Soms moet je er wel nog wat garnituur bij doen voor de lekkere smaak. Maar dat is echt het minimale werk!

Goedkope eenpansgerechten

Aardappelen in onze Nederlandse keuken zijn heel veelzijdig. Maaltijden uit één pot worden nog lekkerder met het toevoegen van deze geliefde knollen. Krieltjes kun je ook koken, dus zijn ze handig als eenpansgerecht. Én vaak voordelig! Een andere goede tip (en erg geliefd op dit moment) zijn bonen. Dit zijn prima smaakmakers en vervangers voor vlees of vis. Of voeg in plaats van verse groenten een keer diepvriesgroente toe, net zo gezond en goedkoper. Er zijn bijvoorbeeld gemixte groentezakken met wortels, mais en velderwten.

Ontdek nog meer tips voor goedkoop koken:

Recepten voor 1-persoon die voordelig zijn en makkelijke recepten onder de 10 euro.

Eenpansgerecht op de camping of tijdens vakantie

Of je nu met je partner, gezin, vrienden of alleen op vakantie bent, één ding is zeker: lekker eten en ontspannen hoort bij een geslaagde vakantie. Tijdens de vakantie kies je het liefst voor een snelle bereiding van de avondmaaltijd!

Hoe combineer je snel én lekker het beste? Ontdek deze lekkerste eenpansgerechten

Want wie wil er op de camping of vakantieadres nou veel afwas doen en neemt een complete pannenset mee? Niemand. Met deze 10 heerlijke eenpansgerechten geniet je van smaakvolle maaltijden, zonder gedoe en minimaliseer je ook nog eens de afwas. Maak je klaar voor culinair genot tijdens de vakantie.

De benodigdheden zijn op basis van 2 personen, dit kan uiteraard door de helft voor 1-persoon of verdubbeld voor 4 personen worden.

1. Kampvuur Nachos in één pan

Deze eenvoudige en smaakvolle nachos worden in één pan bereid boven een kampvuur (of fornuis). Leg een laag tortillachips in de pan, bedek met gekookte bonen, gesmolten kaas, tomatenblokjes, en jalapeño pepers. Plaats een deksel op de pan en wacht tot de kaas gesmolten is. Serveer met verse guacamole + crème fraîche en geniet van deze hartige lekkernij. Een van de makkelijkste, maar oh zo lekkere eenpansgerechten die er is.

  • 200 gram/ 1 zak tortillachips
  • 400 gram gekookte bonen (bijv. zwarte bonen)
  • 200 gram geraspte kaas
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1.5 jalapeño peper
  • 200 gram guacamole
  • 150 gram crème fraîche

2. Eenpansgerecht Pasta Carbonara

Fan van eenpansgerechten en van pasta? Dan moet je deze (campingvriendelijke) versie van een klassieke pasta carbonara absoluut proberen. Bak spekjes in de pan tot ze knapperig zijn. Voeg gekookte spaghetti, een mengsel van eieren en geraspte kaas toe en roer snel door om een romige saus te creëren. Voeg indien gewenst wat peper en rucola met olijfolie toe en je bent klaar om te smullen.

  • 200 gram spaghetti
  • 100 gram spekreepjes
  • 1.5 eieren
  • 75 gram geraspte kaas (bijv. Parmezaanse kaas)
  • Zout en peper (naar smaak)
  • Verse peterselie

3. Shakshuka dippen uit één pan

Een kleurrijk en smaakvol Noord-Afrikaans gerecht dat gemakkelijk in één pan kan worden bereid. Bak uien, paprika en knoflook in de pan tot ze zacht zijn. Voeg tomatenblokjes, komijn, paprikapoeder, en een snufje cayennepeper toe. Maak kleine kuiltjes in de saus en breek eieren in de holtes. Doe het deksel op de pan en laat de eieren pocheren tot ze gaar zijn. Bestrooi met verse kruiden en serveer met brood om in de smaakvolle saus te dippen. Jammie!

  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 paprika’s (verschillende kleuren), in blokjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 1 theelepel komijnpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Snufje cayennepeper (optioneel)
  • 4 eieren
  • Verse kruiden (bijv. koriander of peterselie)
  • Brood (om te serveren)

4. Paella, een heerlijk gerecht

Breng de Spaanse smaken naar je toe met een heerlijke eenpanspaella. Bak kip en chorizo aan in de hapjespan, voeg rijst, saffraan, groentebouillon, erwten, en garnalen toe. Laat het geheel sudderen tot de rijst gaar is en de smaken zich vermengd hebben. Garneer met citroenpartjes voor een verfrissende twist. Zo zie je maar, je hebt helemaal niet veel pannen nodig om een overheerlijk gerecht te maken.

  • 300 g kipfilet, in blokjes
  • 150 g chorizo, in plakjes
  • 300 g rijst (bijv. paellarijst)
  • 1 theelepel saffraan
  • 750 ml groentebouillon
  • 150 g erwten
  • 200 g gepelde garnalen
  • Citroenpartjes (voor serveren)

5. Vegetarische Power Bowl

Voor de vegetariërs onder ons: een gezonde en kleurrijke power bowl vol met groenten en smaak! Bak je favoriete groenten in de hapjespan (zoals paprika, courgette, champignons, wortel en broccoli). Voeg gekookte quinoa, zwarte bonen, en een scheutje sojasaus toe. Roer goed door en laat de smaken samensmelten. Top af met avocado en zonnebloempitten voor extra knapperig. Een gerecht om te onthouden: voor op de camping maar ook voor thuis.

  • 500 gram gemengde groenten naar keuze (bijv. paprika, courgette, champignons, broccoli)
  • 200 g gekookte quinoa
  • 400 gram zwarte bonen, uitgelekt
  • Sojasaus (naar smaak)
  • 1 avocado, in plakjes
  • Handvol zonnebloempitten

6. Eenpansgerecht: Jambalaya schotel

Jambalaya is een rijstschotel uit de Creoolse en Cajun keuken in Louisiana, New Orleans. Het is een smaakvolle mix van Cajun-kruiden en hartige ingrediënten. Bak kip of garnalen en andouille-worstjes in de wok of hapjespan tot ze bruin zijn. Voeg uien, paprika’s, bleekselderij, knoflook, en rijst toe. Giet kippenbouillon en tomatensaus over het eenpansgerecht en laat het geheel sudderen tot de rijst gaar is en alle smaken zijn vermengd.

  • 300 g blokjes kipfilet of garnalen
  • 150 g andouille-worstjes (of andere pittige worstjes), in plakjes
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 paprika’s (verschillende kleuren), in blokjes
  • 2 stengels bleekselderij, in plakjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 250 g rijst
  • 2 eetlepels Cajun-kruidenmix
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • Snufje chilipoeder (optioneel)
  • 400 gram tomatensaus

7. Kampvuurpannetje Chili

Een klassieker die niet kan ontbreken tijdens de vakantie: chili! Bak gehakt rul in de pan en voeg uien, paprika’s, en knoflook toe. Roer er tomatenblokjes, bruine bonen, kidneybonen, komijn, paprikapoeder, en chili poeder doorheen. Laat het geheel sudderen tot alle smaken goed zijn ingetrokken. Dien op met geraspte kaas en een lepel zure room voor extra smaak. Heerlijk als je van pittig eten houdt. Anders: niet doen!

  • 500 g rundergehakt (of vegetarisch gehakt)
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 2 paprika’s (verschillende kleuren), in blokjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 400 gram tomatenblokjes
  • 400 gram bruine bonen, uitgelekt
  • 400 gram kidneybonen, uitgelekt
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 2 theelepels paprikapoeder
  • Chili poeder (naar smaak)
  • Geraspte kaas (voor serveren)
  • Zure room (voor serveren)

8. BBQ- of panpizza

Geniet van de panpizza zonder de rompslomp van een oven! Bak kipfilet in de pan en snijd deze in blokjes. Voeg BBQ-saus toe aan de kip en roer goed door. Bedek de kip met platte stukjes pizzadeeg en strooi er kaas over. Plaats een deksel op de pan en laat het deeg garen en de kaas smelten. Snijd de pizza in punten en smullen maar! Vegetarisch? Laat dan de kip achterwege en maak hem lekker met groente.

  • 300 g kipfilet, in blokjes
  • 200 ml BBQ-saus
  • 2 platte stukjes pizzadeeg (bijv. tortilla-wraps)
  • 150 g geraspte kaas
  • Eventueel groente naar wens
  • Pizzakruiden

9. Hollandse Ratatouille, een heerlijke maaltijd

Een heerlijk Frans eenpansgerecht boordevol groenten. Snijd aubergine, courgette, paprika’s, en tomaten in stukjes. Bak de groenten in de grillpan met olijfolie en voeg gehakte knoflook, verse tijm, en oregano toe. Laat het geheel sudderen tot de groenten zacht zijn en de smaken zijn vermengd. Samen met vers stokbrood is het een complete maaltijd.

  • 1 aubergine, in blokjes
  • 1 courgette, in blokjes
  • 2 paprika’s (verschillende kleuren), in blokjes
  • 4 tomaten, in blokjes
  • 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • Verse tijm (naar smaak)
  • Verse oregano (naar smaak)
  • 3 eetlepels olijfolie
  • Zout en peper (naar smaak)
  • Stokbrood (om te serveren)

10. Eenpans-appel-nagerecht

Voor een heerlijk dessert dat indruk maakt zonder veel werk, bereid je een eenvoudige appelcrisp als een eenpansgerecht. Schil en snijd appels in plakjes en meng ze met kaneel en suiker. Bereid een kruimelig deeg met bloem, havermout, boter, en suiker. Verdeel het deeg over de appels en bak het geheel in de pan tot de appels zacht zijn en de topping goudbruin is. Dien warm op met slagroom of een bolletje vanille-ijs voor een zoete afsluiter van de dag!

  • 4-5 appels, geschild en in plakjes gesneden
  • 2 theelepels kaneel
  • 100 g suiker
  • 100 g bloem
  • 100 g havermout
  • 100 g boter
  • Vanille-ijs (voor serveren)

Succes en eet smakelijk! Heb jij nog leuke tips? Laat het ons weten!

Meer over: