De vlierbloesem staat in bloei tussen mei en juli. Dan is feest, want tijdens een wandeling of fietstocht komt de typische geur je tegemoet. Er is geen geur gelijk aan die van de vlier. Wist je dat je heel makkelijk van de bloemen een lekkere vlierbloesemsiroop maakt?
We delen hier graag het recept en hoe je het klaarmaakt met je.
De gewone vlier staat volop in bloei, plukken maar!
De vlier bloeit nog tot eind juni. Dit is het ideale seizoen om vlierbessensiroop te maken van de bloemen. De eerste knoppen staan nu al op springen. Inventariseer alvast waar de bomen in de buurt staan. Dan ben je er straks als eerste bij als de schermen uitkomen.
De gewone vlier vind je voornamelijk in parken en bossen en minder vaak in tuinen. We gaan langzaam (zeg maar rustig een beetje té langzaam) richting de zomer en daar hoort een fris eigen gemaakt drankje bij. Lees snel verder voor het juiste recept dat je binnenkort kan maken.
De tekst gaat verder onder de afbeeldingen >>
Wat is vlierbloesemsiroop?
Vlierbloesemsiroop is een heerlijke zoete siroop die je maakt van de bloesems van de gewone vlierbloes. Het is een uniek drankje voor een warme zomerse dag en heeft een heel eigen smaak en lichtgele kleur.
Pluk ze voordat de bloemen veranderen in bessen
Je herkent de gewone vlier aan de langwerpige bladeren die gezaagd en geveerd zijn. De bloemen zitten op schermen aan de takken. Na de bloei komen de roodzwarte bessen tevoorschijn uit de bloemen. Dan is de tijd aangebroken voor het oogsten van het sap. Voor de bloesemsiroop heb je de bloemen nodig.
Wees op tijd met plukken en zolang de witgele bloemetjes er nog aan zitten
Hier is ons recept om vlierbloesemsiroop te maken:
Ingrediënten:
- 20-25 vlierbloesemschermen
- 1 kg suiker
- 1 liter water
- 2 biologische citroenen
- Optioneel: een paar takjes verse munt of steranijs
Instructies voor het maken van vlierbloesemsiroop:
- Pluk de vlierbloesemschermen op een zonnige dag wanneer de bloesems volledig geopend zijn.
- Zorg ervoor dat je de schermen voorzichtig behandelt om de bloesems niet te beschadigen.
- Schud de schermen zachtjes om eventuele insecten te verwijderen.
- Spoel de takken niet af, juist omdat dit voor de smaak zorgt.
- Snijd de citroenen in plakjes.
- Breng het water aan de kook in een grote pan.
- Voeg de suiker toe en roer tot het volledig is opgelost.
- Voeg nu de vlierbloesemschermen, citroenplakjes en optioneel de takjes munt toe aan het suikerwater en roer voorzichtig door.
- Laat het mengsel afgedekt op een koele plaats ongeveer 24 uur trekken.
- Plaats een zeef of kaasdoek over een andere pan of kom.
- Giet het vlierbloesemmengsel nu door de zeef of het kaasdoek om de bloesems, citroenen en eventuele onzuiverheden te verwijderen.
- Giet de siroop in gesteriliseerde flessen of potten en sluit ze goed af.
- Bewaar de vlierbloesemsiroop in de koelkast. Het blijft enkele maanden goed.
Je kunt de vlierbloesemsiroop ook verdunnen met water of geschaafd ijs om er een verfrissend drankje van te maken. En je kunt het natuurlijk ook gebruiken als zoetmiddel in cocktails, desserts en andere recepten.
Hoe onderscheid ik de valse vlier van de echte vlier?
Een lezer van GoeieVraag schreef dat ze huiverig is, voor het plukken van de bloesem. “Hoe onderscheid ik de valse vlier van de echte vlier?”, was dan ook haar terechte vraag. Ze had van haar tante gehoord dat er ook een valse/giftige vlierbes is, die je niet makkelijk onderscheid van de eetbare. Begrijpelijk is die angst, want die giftige plantensoort kun je natuurlijk niet gebruiken in je siroop.
Pas op voor de giftige vliersoorten!
Het is ook zonde om het wildplukfeest aan je voorbij te laten gaan uit angst voor verkeerde bloemen. Hoe weet je nu dat de vlier die je in de natuur aantreft de juiste vlier is voor in jouw cocktail?
Heel simpel: er zijn meerdere soorten vlieren en daarvan moet je 3 laten staan. Dit zijn:
- De kruidvlier
- De trosvlier
- De bergvlier
Deze 3 soorten zijn niet voor consumptie. Ze bevatten teveel blauwzuur, wat in een te hoge concentratie gevaarlijk is voor mensen. Gebruik je het toch, dan kan het het transport van je zuurstof in je bloed verhinderen. Dit kan verstikking tot gevolg hebben.
- Gebruik daarom bij twijfel een betrouwbare planten-app of neem een gidsje mee als je op pad gaat. Zo voorkom je dat je thuiskomt met giftige bloemen.
Welke je moet hebben voor de siroop is de gewone vlier. De gewone vlier behoort tot de muskuskruidfamilie. Tot eind juni staat ze in bloei en in augustus en september komen de roodzwarte vruchten rijp. Daar komen dan ook altijd meteen de spreeuwen en andere vogels op af. De Latijnse naam van de gewone vlier is: Sambucus Nigra.
Gezondheidsvoordelen van vlierbloesemsiroop
Vlierbloesem staat bekend om zijn gezondheidsvoordelen.
- Het bevat antioxidanten en vitamines, zoals vitamine C, die het immuunsysteem ondersteunen en helpen bij het bestrijden van verkoudheid en griep.
- Daarnaast wordt vlierbloesem ook vaak gebruikt vanwege zijn ontstekingsremmende eigenschappen en zijn vermogen om de bloeddruk te verlagen.
- Bovendien kan het helpen bij het verlichten van symptomen van sinusitis en andere luchtwegaandoeningen.
Bekijk hieronder ook de video en leer stap voor stap hoe je vlierbloesemsiroop maakt en lees daarna verder >>
Pas wel op: de rauwe bessen van de gewone vlier moet je ook niet rauw opeten. De bessen zijn ongekookt giftig. Kook je ze, dan zijn ze heerlijk te gebruiken als jam of sap.
En net als bij elk kruidje uit de natuur is het belangrijk om voorzichtig te zijn en eventuele mogelijke bijwerkingen te bespreken met een zorgverlener, vooral als je zwanger bent of medicijnen gebruikt.