Algehele narcose: het is fijn dat het er is, maar je hebt het natuurlijk liever niet. Het is best een aanslag op je gezondheid. Hoe lang duurt het voordat een narcose weer volledig uit je lichaam is?
Wij zochten het uit naar aanleiding van de vraag van een gebruiker van GoeieVraag.
Hoe werkt een narcose?
Narcose, ook wel algehele anesthesie genoemd, houdt in dat je in een slapende toestand wordt gebracht. Bij operaties is hiervoor een professionele anesthesioloog aanwezig, die gedurende de operatie in de gaten houdt of de narcose goed werkt en of er geen complicaties zijn. De slapende toestand wordt gecreëerd door een combinatie van medicijnen, waaronder sterke slaapmiddelen, pijnstillers en soms spierverslappers. Deze schakelen samen tijdelijk het bewustzijn, de pijngevoeligheid en de spierkracht van het lichaam uit, waardoor jij niets van een operatie merkt.
Bijwerkingen
Doordat er sterke medicijnen in je lichaam worden gebracht waar je niet aan gewend bent, kun je last krijgen van bijwerkingen van de narcose. De meest voorkomende bijwerkingen zijn misselijkheid, braken, keelpijn, heesheidsklachten en ademhalingsstoornissen. Als je gevoelig bent, kan er een allergische reactie optreden. Bij operaties wordt er van tevoren altijd geïnformeerd naar eventuele allergieën. Deze bijwerkingen kunnen enkele uren tot dagen na de operatie optreden. De kans dat dit gebeurd, is heel klein.
Hoe lang zit narcose in het lichaam?
De middelen die in narcose gebruikt worden zijn na 6 weken volledig uit je lichaam verdwenen. Dat betekent echter niet dat je de effecten van de het middel ook 6 weken lang voelt: er worden kortwerkende middelen gebruikt waarvan de dosering precies is afgestemd op de duur van de operatie. Dat je na een narcose wekenlang moe bent, heeft dus niets met de narcose te maken, maar eerder met het herstel van de operatie (je lichaam heeft nu immers een wond die moet genezen). Dit is een kwestie van geduld hebben en goed voor jezelf zorgen.