Ga naar de inhoud

Hoe is het nu met Martin Gaus?

Update:
Martin Gaus

In onze vaste rubriek geven wij antwoord op de vraag: ‘Hoe is het nu met Martin Gaus?’ Wanneer heb jij die bevlogen televisiepersoonlijkheid en dierenvriend voor het laatst op tv gezien? Wij gingen op onderzoek uit.

Een leven vol dierenliefde en doorzettingsvermogen

De tijd vliegt, ook voor Martin Gaus. 25 december viert hij alweer zijn 80e verjaardag! Wij zien hem nog voor ons als die jonge ambitieuze vent altijd in de weer met honden. En eigenlijk is hij dat nog steeds.

Knap, want de voormalige tv-presentator, dierendeskundige en schrijver heeft in zijn leven aardig wat meegemaakt op het gebied van zijn gezondheid, zo blijkt. Hij raakte daardoor wat tv maken wat op de achtergrond. Zijn liefde voor dieren en zijn passie voor het vak zijn gelukkig niet verdwenen. Ondanks enkele gezondheidsproblemen blijft hij actief en betrokken bij alles wat met dieren te maken heeft.

Martin Gaus’ veelzijdige carrière

Martin Gaus is voor velen een vertrouwd gezicht op televisie. Hij werd bij het grote publiek bekend door zijn iconische programma’s zoals ‘Dierenmanieren‘ en ‘Natte Neuzen‘. Die enthousiaste vent in zijn no-nonsens truien. Bekijk onderstaande video’s en dan zie je dat het wel toch weer een tijdje terug is.

Wie Gaus langer kent weet dat hij vóór zijn tv-carrière een echte sportman was. Als talentvolle honkballer speelde Gaus als catcher in de hoofdklasse voor de Giants in Diemen en maakte hij deel uit van het Nederlands honkbalteam. Later zou hij nog coachen bij de Falcons in Lelystad. De dierenliefde trok hem daar vandaan en al snel ging zijn carrière in een stroomversnelling.

Martin Gaus in een aflevering van ‘Natte Neuzen Show’ en ‘Dierenmanieren’, de tekst gaat onder de video’s verder >>

Martin Gaus opent dierenhotel in Lelystad

In 1974 opende hij zijn Dierenhotel in Lelystad, waar zijn passie voor dieren uitgroeide tot een bloeiende onderneming. Zijn hondenschool werd al snel bekend in heel Nederland en zelfs in België. Deze liefde voor dieren bracht hem uiteindelijk op televisie, waar hij jarenlang zijn kennis deelde met miljoenen kijkers.

Daarnaast schreef Gaus meer dan 10 boeken over honden en katten en geeft hij nog steeds lezingen. Hij is bovendien de oprichter van de Martin Gaus Academie, waar dierengedrag centraal staat. Ook daar is hij nog dagelijks voor actief.

Dit is de Startpagina.nl boeken top 5 van Martin Gaus:

Gezondheidsuitdagingen overwinnen

Het leven van Martin Gaus is echter niet zonder uitdagingen geweest. In 2012 schrokken zijn fans toen bekend werd dat hij een ernstige hartziekte had. 4 van zijn kransslagaders waren verstopt en zijn hartklep lekte, waardoor hij na een hartaanval met spoed geopereerd werd aan zijn hart. Dit was niet zijn eerste hartoperatie; hij kreeg eerder al 2 bypasses. Ondanks deze zware ingrepen verloor Gaus nooit zijn optimisme en humor.

Bekijk hier het fragment waarin hij praat over zijn hartaanval, en lees onder de video verder >>

Daar bleef het niet bij, want door jarenlange hoge bloeddruk beschadigde zijn nieren. Zijn nierfunctie ging langzaam achteruit. Gelukkig kreeg hij in 2018 een nieuwe nier. Hij ontving een donornier van een dierbare kennis en sprak daar openlijk over met Jeroen Pauw in het tv-programma Pauw, samen met de vrouw die hem haar nier schonk. Te zien was weer die ras optimist.

Lees ook: Oorzaken, symptomen en gevolgen van een hoge bloeddruk.

Niet bang voor de dood

In een recent interview met Weekend gaf Gaus aan dat hij niet bang is voor de dood. “Het is zoals het komt,” zegt hij daarover. Natuurlijk moet hij het op zijn leeftijd wat rustiger aan doen. Logisch. De man die zoveel weet over het gedrag van dieren, weet hopelijk ook goed naar zijn eigen lichaam te luisteren.

Actief en betrokken

Wie denkt dat Martin Gaus zich terugtrekt, heeft het mis. Hij is misschien dan niet meer wekelijks op nationale tv, stilzitten doet hij niet. Hij geeft nog lezingen en hij blijft actief in de Martin Gaus Academie, waar hij zijn kennis over dierengedrag blijft delen.

De tekst gaat verder onder het Instagram-bericht van de Martin Gaus Academie >>

Gaus steekt zijn mening over trainingsmethoden niet onder stoelen of banken. Dit leidt nog wel eens tot meningsverschillen. En die mogen er zijn, wat ons betreft, want het is belangrijk om je als hondenbezitter te verdiepen in het wel en wee van je huisdier.

Bekijk hier een instagrampost van Martin Gaus en lees daarna verder >>

Gaus is bezig met het schrijven van zijn memoires, een waardevol naslagwerk voor zijn kinderen en kleinkinderen. Of wij als publiek deze verhalen ook te lezen krijgen, is bij ons niet bekend. Af is het niet, zolang hij nog leeft is dit verhaal nog niet af.

Dagelijks wandelen

Gaus houdt zijn leven in balans door veel te wandelingen met zijn hond(en), wat hem zowel fysiek als mentaal in goede vorm houdt. Het mag duidelijk zijn dat hij zijn levenslust nog niet verloren heeft.

Wie Gaus in levende lijven wil tegenkomen loopt een rondje met het hondje in de natuur rondom Schiedam. De kans is aanwezig dat je hem daar tegenkomt omdat hij en zijn vrouw daar wonen.

Startpagina zoekt uit: Hoe is het nu met?

Wil jij ook weten hoe het nu met een bekend persoon van vroeger gaat? Mail dan naar onze redactie en dan zoeken wij het voor je uit.

Hoofdfoto: Martin Gaus in 2018. Foto: BSR Agency/Gentle Look/Getty Images.

Meer over: