Ga naar de inhoud

Hoe is het nu met Hans de Booij?

Update:
Hans de Booij

In onze vaste rubriek geven wij antwoord op de vraag hoe is het nu met Hans de Booij? De man achter de iconische hit Annabel, en een begrip in de Nederlandse muziekscene.

Hits, hits, hits

Hans de Booij (66) breekt in de jaren ’80 door met zijn karakteristieke stem en talent voor het schrijven van teksten die recht uit het hart komen. Zijn debuutalbum Alles Wat Ik Wou slaat in als een bom, later volgen hits als Annabel en singles als Alle Vrouwen, Groene Smart en Thuis Ben. Allemaal staan ze bij de liefhebbers van het Nederlandstalige lied nog steeds op repeat. maar achter zijn muzikale carrière is inmiddels een punt gezet.

Lees verder onder de video >>

Geveld door long covid

De zanger trad in december 2023 voor het laatst op. Hij had graag nog een tijdje willen blijven zingen, maar na elk optreden ging hij uitgeput naar huis. “Ik heb alles gedaan om mijn conditie te verbeteren, maar niets hielp.” Ook de medicijnen die zijn huisarts voorschreef, werkten niet . “Ik ga ervan uit dat ik long covid heb.” De Booij leidt volgens eigen zeggen ook aan een vorm van autisme, die in 2013 gediagnosticeerd werd.

Lees verder onder de video >>

Hans de Booij zet zelf streep onder carrière

Omdat het optreden steeds zwaarder voor hem werd, vreesde hij niet meer aan de verwachtingen van zijn publiek te voldoen. Om dat voor te zijn, zette hij zelf een streep, onder zijn carrière. Na ruim 40 jaar op de planken viel eind december definitief het doek.

De Booij zegt zich voor te bereiden op een fase waarin hij niet meer optreedt en geen nieuwe muziek meer opneemt. Na de zomer brengt de zanger zijn laatste single Bergen aan Zee uit.

Geen geld voor huur appartement

Vorig jaar luidde Hans de Booij de noodklok, omdat hij door financiële problemen geen woning meer had. De media-aandacht leverde hem een huis op. De zanger vertelde in De Telegraaf dat hij al enkele maanden in caravan woonde omdat hij de huur van zijn appartement niet meer kon betalen. Een vastgoedondernemer bood hem een huis aan na het verhaal van De Booij gelezen te hebben. Hij vertrok uit Krommenie in Noord-Holland naar het Noord-Brabantse Fijnaart.

Lees verder onder de video >>

Gedichten schrijven en schilderen

Daar stort hij zich op schrijven van gedichten, schilderen en tuinieren. Het plan is om naar Malta te vertrekken, waar vrienden zich bezighouden met kweken van groenten. “Ze hebben me gevraagd om er in de tuin te werken. Ik had nooit gedacht dat ik met mijn vingers in de aarde zou zitten, maar het is echt rustgevend.” De Booij zegt veel voldoening te halen uit het zien groeien van planten en bloemen, en ziet het een mooie tegenhanger van het snelle leven dat hij vroeger leidde.

Zilveren Harp

Hoewel Hans de Booij nooit de status van superster bereikte, is hij een van de invloedrijkste singer-songwriters van zijn generatie. Zijn werk heeft de weg gebaand voor een nieuwe generatie Nederlandse artiesten die zich niet wilden conformeren aan de commerciële muziekstromen van die tijd.

Dat is niet onopgemerkt gebleven. In 1984 is hij bekroond met een Zilveren Harp. Een prestigieuze prijs die jaarlijks wordt uitgereikt aan opkomende talenten in de Nederlandse muziekwereld. Het is een erkenning voor zijn bijdrage aan de Nederlandse muziek.

Lees verder onder de video >>

Genieten van de kleine dingen in het leven

Zijn creativiteit kan hij tegenwoordig kwijt in het schilderen. Zijn schilderijen, vaak portretten en abstracte werken, zijn een verlengstuk van zijn muzikale expressie. Ze vertellen verhalen zonder woorden, iets wat De Booij als geen ander kan.

Hij zegt het heerlijk te vinden om ’s ochtends op te staan met het geluid van fluitende vogels in plaats van toeterende auto’s. “Ik ben op een punt in mijn leven waarop ik tevreden ben met wat ik heb bereikt en waar ik nu sta. Het is fijn om te kunnen genieten van de kleine dingen in het leven.”

Zo slijt Hans de Booij nu zijn dagen: een beetje muziek, een beetje verf en heel veel genieten van de rust die hij heeft gevonden.

Lees verder onder de video >>

Wil jij ook weten hoe het nu met een bekend persoon van vroeger gaat? Mail dan onze redactie en wij zoeken het voor je uit.

Foto: BSR Agency/Gentle Look via Getty Images

Meer over: