Ga naar de inhoud

Hittewaarschuwing: auto in zomerhitte kan gevaarlijke oven worden

Hittewaarschuwing auto met zomerhitte

De uitspraak dat een stilstaande auto in de zomerhitte een gevaar vormt voor mens en dier is niet zomaar een overdrijving. Bij zeer warm en zonnig weer kan een geparkeerde auto in de zon binnen enkele minuten veranderen in een gevaarlijke oven. Het gevolg? Van flauwvallen tot zelfs de dood.

Dit zijn de gezondheidsrisico’s en belangrijke voorzorgsmaatregelen die je moet nemen.

Gevaren van een oververhitte auto

Een té hete auto kan levensbedreigend zijn voor zowel mensen als dieren. Het is van groot belang om geen kinderen en dieren in de auto achter te laten, zelfs niet voor een paar minuten.

Wanneer de buitentemperatuur tussen de 25 en 30 graden ligt en de zon schijnt, kan de temperatuur in een wagen die in de zon staat binnen een uur stijgen tot boven de 40 graden. Zelfs als de airconditioning voorafgaand aan het stilstaan van de auto gebruikt is, kan de temperatuur snel toenemen.

Het dashboard en het stuur kunnen soms wel de 70 graden aantikken. Zelfs op een bewolkte en warme zomerdag stijgt de temperatuur in de auto aanzienlijk, ongeveer 10 graden minder dan op een zonnige dag.

Temperatuurstijging en gezondheidsrisico’s

Voor huisdieren

Huisdieren zijn bijzonder kwetsbaar voor hitte. Honden en katten kunnen niet zweten zoals mensen dat doen en raken hun warmte voornamelijk kwijt door te hijgen en via hun voetzolen. Dit is niet voldoende om af te koelen in een hete auto. Een oververhitte auto kan leiden tot hitteberoerte, uitdroging en zelfs de dood binnen een zeer korte tijd.

Voor kinderen

Kinderen zijn nog kwetsbaarder voor de gevaren van een oververhitte wagen. Door hun kleinere lichaam kunnen ze hun warmte minder efficiënt kwijt. Wanneer een kind in een hete auto wordt achtergelaten, kan hun lichaamstemperatuur snel stijgen naar gevaarlijke niveaus.

Een kind van 2 jaar kan na slechts 1 uur in een hete auto al een gevaarlijke zonnesteek oplopen, waarbij de lichaamstemperatuur kan stijgen naar koortsachtige waarden van 39 graden. Dit kan leiden tot orgaanschade, flauwvallen en in ernstige gevallen zelfs de dood.

Invloed van luchtvochtigheid

De gevoelstemperatuur kan nog hoger zijn voor zowel mensen als dieren in een stilstaande wagen. Door ademhaling en zweten neemt de luchtvochtigheid in de auto toe, waardoor het nog warmer aanvoelt.

Dit verhoogt de risico’s op uitdroging en hitteberoerte. Het op een kier zetten van een raampje heeft geen significant effect op de temperatuur, aangezien onderzoek heeft aangetoond dat dit slechts een verschil van 3 graden maakt.

Voorzorgsmaatregelen

1. Nooit kinderen of dieren achterlaten

Het is van groot belang om nooit kinderen of dieren in een stilstaande auto achter te laten, vooral niet bij warm weer. Zelfs een paar minuten kunnen dodelijk zijn.

2. Parkeer in de schaduw

Als je moet parkeren, probeer dan altijd een plek in de schaduw te vinden. Dit kan de temperatuur in de auto aanzienlijk verlagen, hoewel het nog steeds niet volledig veilig is om kinderen of dieren achter te laten. Altijd slim om te doen, helemaal als je op vakantie bent.

3. Gebruik zonnewering

Gebruik zonnewering of zonneschermen op de ramen om de hoeveelheid zonlicht die de auto binnenkomt te verminderen. Dit kan helpen om de temperatuur enigszins te verlagen.

4. Airconditioning

Gebruik de airconditioning om de auto koel te houden, maar besef dat zodra de wagen wordt uitgeschakeld, de temperatuur snel weer kan stijgen.

5. Controleer de auto

Als je met kinderen of huisdieren reist, controleer dan altijd de wagen voordat je uitstapt om ervoor te zorgen dat niemand is achtergebleven. Het is gemakkelijk om in de drukte van alledag iets of iemand te vergeten.

6. Verkoeling

Zorg dat je altijd iets te drinken bij je hebt, gedurende de zomermaanden. Je kunt bijvoorbeeld in de file komen te staan, of pech onderweg krijgen op een zomerse dag.

Extra tips voor hittegolven

Tijdens hittegolven is het belangrijk om extra voorzorgsmaatregelen te nemen:

  • Luchtige kleding: Draag lichte, luchtige kleding om oververhitting te voorkomen.
  • Vermijd de hitte: Probeer uitstapjes te plannen tijdens de koelere delen van de dag, zoals ’s ochtends vroeg of laat in de avond.
  • Hydratatie: Zorg ervoor dat iedereen voldoende water drinkt om gehydrateerd te blijven.

Foto: Canva, Stasys Kudarauskasvan Getty Images

Meer over: