Ga naar de inhoud

Hittegolf: hoe lang duurt het en wanneer was de laatste hittegolf?


Een hittegolf ontstaat wanneer gedurende een langere periode warme en droge lucht over een gebied stroomt. In Nederland wordt dit vaak veroorzaakt door een oostelijke stroming die warme lucht uit het Europese vasteland aanvoert. Dit leidt tot tropische temperaturen, vooral in het zuiden van het land.

GoeieVraag: Hoe lang duurt een hittegolf en wanneer hebben wij deze voor het laatst gehad?

Definitie van een hittegolf

In Nederland hanteert het KNMI (Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut) de volgende definitie voor een hittegolf:

  • De maximumtemperatuur moet gedurende ten minste 5 opeenvolgende dagen 25 graden Celsius of hoger zijn.
  • Op minimaal 3 van deze dagen moet de maximumtemperatuur 30 graden Celsius of hoger zijn.

Er is geen specifieke minimumtemperatuur tijdens de nacht vereist voor het vaststellen van een hittegolf.

De metingen worden uitgevoerd bij het hoofdstation van het KNMI in De Bilt. Dit omdat dit station een lange en consistente meetreeks heeft. Hoewel het aantal dagen met hittegolf per locatie kan verschillen, wordt voor het officiële landelijke hittegolfrecord De Bilt als referentiepunt genomen.

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Hoeveel hittegolven heeft Nederland gehad?

Sinds 1901 houdt het KNMI het aantal landelijke hittegolven bij. Tot nu toe zijn er 25 hittegolven geregistreerd. De langste hittegolf duurde 18 dagen en vond plaats in juli en augustus 1975.

Het daaropvolgende jaar deelt, samen met een hittegolf uit 1947, de tweede plaats met een duur van 17 dagen.

Extreem weer: kan het 50 graden worden in Nederland?

Op 25 juli 2019 werd het temperatuurrecord in Nederland op indrukwekkende wijze gebroken. Het vorige record van 38,6 ℃, gemeten in Warnsveld op 23 augustus 1944, werd overschreden toen de temperaturen naar ruim boven de 40 graden stegen.

Op verschillende meetpunten werd een recordtemperatuur geregistreerd, met een hoogtepunt van 40,7 ℃ in Gilze-Rijen. Dit betekende een verpletterende overtreffing van meer dan 2 graden ten opzichte van het 75 jaar oude record. Bizar, zo warm is het niet eens op een gemiddeld vakantieland.

Lees ook: in Spanje hebben ze een warmterecord al bereikt dit jaar.

Gevolgen van een hittegolf

Hittegolven kunnen ernstige gevolgen hebben voor de gezondheid en het welzijn van mensen en dieren. Hoge temperaturen kunnen leiden tot uitdroging, hitte-uitputting en zelfs hitteberoerte. Het is belangrijk om tijdens een hittegolf voldoende water te drinken, in de schaduw te blijven en zware inspanningen te vermijden. Wil je toch sporten? Breng dan een bezoekje aan de sportschool.

Veiligheidstips bij hitte

  • Hydratatie: drink veel water, zelfs als je geen dorst hebt. Vermijd alcohol en cafeïne, omdat deze uitdroging kunnen verergeren.
  • Schaduw en koelte: blijf zoveel mogelijk binnen, vooral tijdens de heetste uren van de dag. Zoek koele plekken op, zoals airconditioned gebouwen.
  • Kleding: draag lichte, losse kleding en een hoed om jezelf te beschermen tegen de zon.
  • Zorg voor anderen: let extra op ouderen, jonge kinderen en huisdieren, aangezien zij gevoeliger zijn voor de hitte.

Lees hier nog meer relevante tips wat je kunt doen bij een hittegolf.

Meer over: