Ga naar de inhoud

Het Bristol drama: Nederlandse winkels sluiten, 500 banen verloren

Update:
Bristol winkels Nederland sluiten

Bristol verkeert al een tijdje in financiële problemen. De keten heeft nu aangekondigd een doorstart te maken met alleen de winkels in België. Bristol sluit binnenkort al haar Nederlandse winkels, waardoor 500 mensen hun baan verliezen.

Toekomst voor Nederlandse Bristol winkels somber

Voor de 80 Nederlandse winkels van Bristol ziet de toekomst er somber uit. Dit meldt de CEO van de schoenenketen in de Vlaamse zakenkrant De Tijd.

De Nederlandse vestigingen maken deel uit van de Belgische organisatie, die op het punt staat failliet te gaan. Volgens CEO Elise Vanaudenhove van moederbedrijf Euro Shoe Group hebben de Nederlandse winkels zonder de Belgische steun geen toekomst.

Elise Vanaudenhove van moederbedrijf Euro Shoe Group

De tekst gaat onder het bericht verder >>

Reddingsplan biedt geen hoop

Er wordt een reddingsplan opgesteld om de keten te redden, maar de Nederlandse winkels vallen daar niet onder. Dit betekent dat er geen enkele maatregel is genomen om de Nederlandse filialen open te houden. Het besef dat de sluiting onvermijdelijk is, heeft de werknemers hard getroffen. Vanaudenhove geeft aan dat de sluitingen al begonnen zijn en dat sommige medewerkers uit eigen beweging vertrekken.

Grote impact op personeel

De sluiting van de winkels betekent concreet dat 500 mensen hun baan verliezen. Op dit moment zijn er nog 300 medewerkers actief, maar ook zij zitten binnenkort zonder werk. Vanaudenhove geeft aan dat dit een moeilijke tijd is voor iedereen die bij Bristol werkt, maar benadrukt dat de financiële realiteit hen geen andere keuze laat.

Financiële problemen al langer aanwezig

Dat Bristol in de financiële problemen zit, is geen nieuw gegeven. De schoenenketen kampt al jarenlang met dalende omzetten en stijgende kosten. De coronacrisis heeft de situatie alleen maar verergerd. De langdurige winkelsluitingen en veranderde koopgewoonten hebben gezorgd voor een verdere daling in inkomsten, waardoor de keten nog dieper in de problemen is geraakt.

Geen commentaar van Euro Shoe Group

Euro Shoe Group, het moederbedrijf van Bristol, is op dit moment niet bereikbaar voor commentaar. Dit maakt het lastig om meer informatie te krijgen over de exacte reden achter de sluitingen en hoe het verder zal gaan met de resterende winkels. De onzekerheid blijft groot voor zowel de werknemers als de klanten van Bristol.

BNR: video winkelketen Bristol sluit de deuren

Bekijk de video hieronder >>

Reacties van vakbonden

De vakbond CNV heeft geschrokken gereageerd op het nieuws over de sluitingen. Voor de getroffen werknemers is het een onzekere tijd, aangezien zij niet weten of hun salaris nog binnenkomt terwijl de vaste lasten, zoals huur en hypotheek, gewoon doorlopen.

CNV noemt de situatie een ‘zoveelste drama in de winkelstraat’, die al vaker zware klappen moest incasseren door recente faillissementen van andere ketens zoals BCC, Big Bazar en Esprit.

Uitverkoop en nakende sluiting

Ondertussen is Bristol begonnen met een grote uitverkoop om een deel van de schulden af te lossen. De webshop blijft voorlopig nog in de lucht, maar zal uiteindelijk ook sluiten zodra alle orders zijn afgehandeld. Voor koopjesjagers biedt de leegverkoop nog kortingen tot 50 procent, wat voor hen een laatste kans is om producten van Bristol tegen gereduceerde prijzen te bemachtigen.

Schoenen kopen bij Bristol

Enthousiaste klanten moeten hun schoenen nu ergens anders gaan kopen.

Bekijk een bericht hieronder en lees verder >>

Bron: NOS

Meer over: