Ga naar de inhoud

Het AOW vakantiegeld lager dit jaar, hoeveel is het en waar geef jij het aan uit?

Vakantiegeld AOW

In de maand mei krijgt iedereen met een AOW het AOW vakantiegeld via de SVB. Wordt het dit jaar een vakantie naar Griekenland of betaal je er een schuld mee af?

AOW vakantiegeld valt dit jaar iets lager uit

Vergeleken met 2022 valt het bruto- en nettobedrag van het vakantiegeld dit jaar iets lager uit, omdat er een hogere belasting is op het minimumloon + vakantiegeld. Dit werkt door in het vakantiegeld van de AOW. Wat betekent dit voor jouw vakantiegeld?

Als je getrouwd bent heb en een volledig AOW krijgt vanaf mei vorig jaar tot en met april dit jaar, dan krijg je in vergeleking met 2022 6,26 euro bruto minder vakantiegeld uitgekeerd. Ben je niet getrouwd en heb je een volledige AOW en heb je van mei vorig jaar tot en met april dit jaar vakantiegeld opgebouwd? Dan krijg je vergeleken met 2022 8,84 bruto minder vakantiegeld. 

Wilt u weten wat u netto minder krijgt? Log in op Mijn SVB en bekijk uw vakantiegeld

In dit artikel lees je meer over AOW vakantiegeld, met tips voor het beste rendement.

Krijg ik vakantiegeld als ik een AOW uitkering heb?

Krijg ik vakantiegeld als ik een AOW uitkering heb? Ja, iedereen met een pensioengerechtigde leeftijd heeft recht op vakantiegeld* en op de website van de Sociale Verzekeringsbank kun je zien hoeveel dat voor jou is. Door in te loggen bij Mijn SVB zie je het netto bedrag staan. Zo zie je in 1 oogopslag of je dit jaar nog geld kan uitgeven aan een leuke vakantie of uitgaven voor het huis. 

Over welke periode krijg ik vakantietoeslag?

De periode waarover je vakantietoeslag opbouwt loopt van mei vorig jaar tot en met april dit jaar. Elke maand dat je AOW ontvangt, bouw je dit vakantiegeld op. Kreeg je bijvoorbeeld vorig jaar in de maand juni voor het eerst je AOW, dan krijg je dit jaar een vakantietoeslag over de maanden juni 2022 tot april 2023. Je netto vakantiegeld zie je vanaf mei in het betaaloverzicht op Mijn SVB.

Waarom is het vakantiegeld geen 8%?

Bij de AOW is het vakantiegeld anders geregeld dan bij mensen die nog in loondienst zijn. Het is een vast bedrag per maand. Het bedrag wordt afgeleid van het vakantiegeld dat hoort bij het minimumloon. Daarom wordt het bedrag ook meestal in januari en juli opnieuw vastgesteld. Er is een verschil in het bedrag voor alleenstaanden en samenwonenden.

Een voorbeeld: Bij een uitkering van vakantiegeld in de situatie van een alleenwonende met €1.353,11 loonheffingskorting is het vakantiegeld €71,77 bruto per maand. Bij een AOW van een getrouwd stel of personen die samenwonen met een loonheffingskorting van bijvoorbeeld €920,98 is het bruto vakantiegeld €51,25 per uitkering. 

Haal het beste rendement uit je vakantiegeld

Als je vakantiegeld krijgt in mei, hoef je het niet per se aan een vakantie uit te geven. Er zijn verschillende manieren om dit extra geld slim te besteden. Hier zijn 6 tips om het meeste uit je vakantiegeld te halen en je financiële situatie te verbeteren.

1. Zet het geld opzij als je niet op vakantie gaat

Als je dit jaar niet op vakantie gaat of pas later op reis gaat, zet dan je vakantiegeld op een spaarrekening. Door het geld opzij te zetten, geef je het minder makkelijk uit aan andere dingen.

2. Vul je financiële buffer aan

Met een financiële buffer betaal je makkelijker onvoorziene kosten. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. En heb je het niet nodig is het toch fijn om een buffer te hebben. Zo voorkom je dat je in de problemen komt als er toch onverwachte uitgaven zijn, zoals een kapotte wasmachine of de bekende tegenvaller bij de APK-keuring van je auto.

3. Investeer in noodzakelijke uitgaven

Verwacht je een grotere uitgave, zoals onderhoud aan je woning? Dan kan het slim zijn om je vakantiegeld hiervoor opzij te zetten. Op deze manier hoef je niet uit andere bronnen te putten en kun je je uitgaven beter onder controle houden.

4. Investeer in de energiezuinigheid van je woning

Overweeg om je vakantiegeld te investeren in de energiezuinigheid van je huis: betere isolatie of zonnepanelen. Dit kan op lange termijn een besparing zijn op de energiekosten en verhoogt de waarde van je woning. Dan kun je misschien met die besparing wel die ene droomreis maken, die nog altijd op je ‘bucketlist’ staat.

5. Los schulden af met je vakantiegeld

Als je nog schulden hebt of een betalingsachterstand, gebruik dan een deel van je vakantiegeld om dit weg te werken. Dit kan je helpen om uit de schulden te komen en om te voorkomen dat je nog meer rente of boetes moet betalen. Want je weet zelf ook: op vakantie gaan is natuurlijk fantastisch, maar zit je wel relaxed onder de parasol als je met een schuld in je maag zit?

6. Maak een jaarbegroting

Om te beslissen wat je het beste kunt doen met je vakantiegeld, is het verder ook een aanrader om een jaarbegroting te maken. Door inzicht te krijgen in je inkomsten en uitgaven, maak je beter inzichtelijk waar je het vakantiegeld het beste aan uitgeeft.

En met de jaarbegroting kun je misschien op alle gebieden van je huishouding – door een beetje te investeren en af te lossen – toch die betaalbare en welverdiende vakantie boeken.

Let op:*Vakantiegeld voor AOW gerechtigden heet vakantietoeslag. Om verwarring te voorkomen gebruiken we in dit artikel de meer algemeen gebruikte term vakantiegeld.

Bron: Nibud, Belastingdienst.

Meer over: